x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site diverse Tati, vreau...

Tati, vreau...

05 Iun 2005   •   00:00

COMPUTERUL SAU JUCARIA
Gata cu masinuta de la parinti si papusica de la bunici. Acum, jucariile stau intr-o cutie. Locul lor a fost luat de computer.

  • de MIHAI STIRBU

  • Cand eram mititel, doar in filme vedeam cum arata un calculator. In mintea mea de atunci, acea masinarie era capabila sa ma scape de orice grija. Eram convins ca tema la mate poate sa mi-o rezolve acea "cutie" in cateva secunde si eu as fi avut astfel mult mai mult timp pentru joaca.

    In ultimul timp, lucrurile s-au schimbat in bine in Romania si parintii au aflat avantajele si dezavantajele unui calculator in viata unui prichindel. Au pus in balanta si au decis ce este mai bine pentru el.

    La intrebarea "Copilul dumneavoastra are acces la un computer/calculator?", 51% din cei chestionati au raspuns DA, iar 45% au raspuns NU, in timp ce doar 4% au ales varianta NS/NR.

    INTREBARE. Dar ce se intampla in cazul in care copilul petrece ore in sir in fata calculatorului? Ochisorii micutului au de suferit, spatele la fel, lipsa miscarii cauzeaza dezvoltarii armonioase. Dar cu procesul de invatare clasic, cum ar fi aranjarea cuburilor, carti de colorat si desenat, scrierea de mana? 49% din barbati au spus ca odraslele lor au acces la computer, mamicile au raspuns afirmativ in proportie de 53%. 46% din tatici si 44% din mamicile intervievate au spus ca progeniturile lor nu au acces la un calculator. La categoria de varsta a parintilor 31 si 55 de ani, se inregistreaza cel mai mare procentaj afirmativ: 54%. Cei care au 56 de ani si peste au declarat in proportie de 53% ca vlastarele lor nu au acces la un computer. 74% din parintii care au studii peste liceu au incercuit varianta DA la aceasta intrebare, in timp ce 17% din cei care au studii sub liceu au putut face acelasi lucru. Chiar daca au venitul gospodariei sub medie, 41% din acestia au declarat ca "smecherasii" lor au acces la un calculator. 65% din cei al caror venit al gospodariei este peste medie au spus ca micutii lor au acces la un calculator.
    Copilul dumneavoastra are acces la computer/calculator? Daca ar trebui sa aleaga intre jucarii si computer, pentru ce anume credeti ca ar opta copilul dumneavoastra?
  • Da 51%
  • Nu 45%
  • NS/NR 4%
  • Pentru computer/calculator 65%
  • Pentru jucarii 19%
  • NS/NR 16%
  • COMPUTERUL SE RASPANDESTE

    63% din cei chestionati care locuiesc la orase le asigura copiilor lor accesul la un computer. 59% din cei care isi au domiciliul la sate nu le pot oferi puilor lor sansa sa se joace pe calculator. Copiii din Bucuresti sunt cei mai favorizati din acest punct de vedere (80% din parinti au raspuns DA), fiind urmati de cei din Vest (51%). 65% din parinti cred ca daca prichindeii ar trebui sa aleaga intre jucarii si computer, acestia ar opta pentru calculator. 19% din parintii intrebati cred ca baietii si fetele lor isi doresc jucarii, iar 16% nu au stiut ce isi doreste propriul copil.

    ISI DORESC UN CALCULATOR

    65% din barbatii chestionati sunt de parere ca odraslele lor isi doresc un calculator in dauna jucariilor. Cu un procent in plus (66%) sunt de aceeasi parere si femeile. 32% din cei cu varste cuprinse intre 15 si 30 de ani cred ca jucariile ar fi pe primul plan cand e vorba de cadouri, iar 68% din cei cuprinsi intre 31-55 de ani sunt de parere ca un calculator este dorit mai mult decat o jucarie. 72% din cei cu studii peste liceu cred ca fiilor/fiicelor lor le-ar placea sa primeasca un calculator, in aceeasi situatie sunt cei care au venitul gospodariei peste medie (72%) si cei care locuiesc la orase, 68%.

    SI NOI AM FOST CANDVA COPII

    Eram un ghindoc cu simtul raspunderii. Pentru ca detestam sa dorm dupa-amiaza, seara adormeam imediat dupa Sandi Bell. In fiecare dimineata ma trezeam tarziu, ma imbracam cum stiam, furam o ciocolata cu alune de pe vitrina, imi faceam freza cocotat pe masina de spalat ca sa ma vad in oglinda si o tuleam. Daca pe coridorul scolii simteam un parfum de trandafir, era de rau. Asta insemna ca invatatoarea ajunsese, iar eu trebuia sa stau pana la pauza in fata usii.
    ×
    Subiecte în articol: calculator diverse