x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site diverse Un viitor comod

Un viitor comod

18 Iul 2005   •   00:00
IDEALURI
Bani, familie, cariera si aventura. Acestea sunt idealurile tinerilor romani. Idealuri in care cei mai multi cred si sunt convinsi ca pot fi atinse.

Tinerii romani cred in visele lor. Mai mult de 50% dintre ei isi vad un viitor sigur si foarte sigur: 10,3% cred foarte mult ca isi vor indeplini visele, iar 41,7% sunt mai ponderati. Exista un procent destul de important, de 31,9%, care crede putin in visele sale. Scepticii sunt minoritari. Doar 8,7% cred foarte putin in vise.

Cel mai des si mai intens, romanii viseaza sa aiba multi bani. Cei mai multi tineri pana in 30 de ani care au fost rugati sa vorbeasca despre idealurile lor au spus ca scopul lor in viata este sa castige multi bani. Aproximativ 25% dintre cei intrebati cred ca banii aduc fericirea.

Pe locul al doilea in topul scopurilor existentei romanilor este familia. Romanii care pretuiesc mai mult familia decat orice altceva sunt cu 7 procente mai putini decat cei care se vad cu buzunarele doldora. Si cariera este in top. Tinerii vor profesii de prestigiu, care sa le aduca glorie, sa-i faca celebri. Un pic mai mult de 15% dintre tineri au marturisit acest lucru. Mai sunt tinerii romani fascinati de aventura si calatorii. Vor sa mearga in strainataturi, sa calatoreasca in jurul lumii si sa vada toate frumusetile planetei si oamenii de pe alte meridiane. Aproximativ 14% dintre tineri se vad viitori exploratori.

CARIERA SI ASPIRATII. Generatia de maine nu mai e asa de fascinata de munca in strainatate, precum este generatia de astazi. Doar 7,4% dintre liceeni si tinerii pana in 30 de ani au de gand sa plece din Romania si sa munceasca pe alte meleaguri. Exista o parte a tinerilor din Romania pentru care a merge la scoala si a deveni profesionisti este un vis. O proportie de 2,8% are asemenea aspiratii.

Un segment de aproximativ 2,7% dintre tineri si adolescenti nadajduieste sa plece definitiv din Romania. Altii, ceva mai putini, 2,2%, viseaza sa devina Einsteini ai mileniului trei, sa inventeze ceva care sa schimbe lumea. Arta si muzica nu fac parte dintre preocuparile tinerilor. Si mai putini decat 2% vor sa devina artisti sau cantareti. Si mai exista o parte a tinerilor care ar vrea sa evadeze din localitatea natala si sa se stabileasca in alta parte. 1,7% sunt dezamagiti de locurile natale si viseaza la traiul intr-o metropola, nu conteaza care. Cei mai putini dintre tineri au de gand sa devina scriitori si sa lase in urma un roman sau o carte. Ei sunt doar 1,3%. Ceilalti tineri fie au alte ganduri despre viitorul lor, fie nu stiu ce anume vor sa faca.

FORMULE PENTRU TINERI


Circa 60% dintre tineri sunt someri si supravietuiesc, in mare parte a cazurilor, intretinuti de parinti. Ei reprezinta o resursa importanta, cu caracteristici si nevoi proprii, o capacitate pentru care guvernele statelor occidentale dezvolta programe ample de sprijin. Romania cauta inca formule si raspunsuri la aceasta problema. Frustrati ca urmare a perspectivelor incerte, majoritatea tinerilor, mai ales cei competenti in domeniul lor de activitate, viseaza un viitor mai comod intr-o tara dezvoltata.

STATELE UNITE ALE AMERICII SUNT CLADITE PE VERTICALA


America este tara la care viseaza majoritatea tinerilor. Acolo se poate face orice. Acolo exista totul. America a fost conceputa fara limite in libertatea ei. E o tara mare si tot ceea ce e legat de ea poate fi incununat cu cuvantul "indeajuns". Milioane de ochi de romani privesc cu ura, dorinta, manie sau dragoste catre visul american. Chiar daca unii spun ca un astfel de vis nu exista. Tinerii cred in el. Si il privesc ca pe o bariera de care nu se poate trece... pentru ca nu a fost trecuta inca.
Statele Unite ale Americii sunt cladite, in viziunea adolescentilor, pe verticala. Pur si simplu, sacaie pe oricine care se uita in sus. Cartierele marginase nu sperie pe nimeni. Tragediile nu sperie pe nimeni. Fiecare tanar vrea cel putin o bucatica din America. Si sunt convinsi ca sta in puterea lor sa ajunga acolo. Se zice ca atunci cand vrei sa-ti vezi visul indeplinit, trebuie sa fii informat. Iar puterea si energia tinerilor romani de astazi este destul de mare.

MESERIA SA FIE CINSTITA


"Prefer sa ma duc la munca in alta tara. Nu in Romania. In afara faptului ca salariul va fi mai mare, poate ca si respectul fata de munca mea va creste"; "Nu m-as stabili nicaieri. Insa as calatori pana m-ar lasa picioarele. Am visat sa strabat lumea in lung si-n lat de atatea ori. Romania pot sa o vad oricand." Astea sunt numai cateva dintre dorintele conationalilor nostri care au trecut de varsta de 18 ani. Ei viseaza la un taram ospitalier, la o cariera de succes, la intemeierea unei familii. Meseria nu trebuie sa fie neaparat de prestigiu. Sa fie cinstita si sa iasa bani frumosi.

Spuneti-mi doua din visele importante pe care le aveti acum in legatura cu viata dumneavoastra.
  • 4,8% dintre participantii la sondaj nu au stiut sau nu au vrut sa raspunda la intrebare
  • In acelasi timp, 2,6% au declarat ca isi doresc altceva de la viata, fara sa precizeze insa ce.
  • Un segment de 1,3% vor sa ajunga sa scrie o carte, un roman. Dintre acestia, 3% provin din Muntenia si 2% din Bucuresti.
  • De asemenea, 3% dintre tinerii cu venituri atat sub medie, cat si peste medie viseaza sa plece definitiv din Romania si sa se stabileasca in alta tara. .
  • Click pentru a mari imaginea
    ×
    Subiecte în articol: romania tinerilor tineri diverse vis