x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site diverse Visezi, deci existi

Visezi, deci existi

18 Iul 2005   •   00:00
SERILE CAPSA
Ne-am intrebat ce viseaza romanii, ce cosmaruri le tulbura noptile si in ce masura cred in indeplinirea viselor. Am patruns in intimitatea gandurilor, nevoilor, aspiratiilor acestora pentru a afla ce i-ar putea face fericiti. Sanatatea a fost aleasa pe primul loc urmata de bani, pozitie sociala mai buna, familie, cariera profesionala, posibilitatea de a calatori in lume si altele. Ingrijorator, doar 6,2% din romani ar fi fericiti daca si-ar intemeia o familie, desi paradoxal la intrebarea - Dumneavoastra va amintiti ce visati sa faceti atunci cand erati tanar, sa zicem cand aveati 20-25 ani? - pe primul loc cu 32,6% se situeaza urmatorul raspuns: Visam sa-mi intemeiez o familie.

UN IDEAL. Acum insa printre cele mai importante vise pe care le au romanii sunt: pe primul loc sa castige multi bani si pe locul doi sa-si intemeieze o familie. Cea mai dureroasa concluzie pe care o putem trage este aceea ca un lucru firesc pana mai deunazi "intemeierea unei familii" a ajuns acum sa fie un vis, un ideal la care aspiram, dar pe care nu-l putem atinge fara sa luam in calcul situatia financiara. Important este insa ca la intrebarea "Cat de mult sau putin credeti ca aceste vise se vor indeplini? Raspunsul este in proportie de 10,3% - foarte mult si 41,7% - mult.

Asa cum v-am obisnuit subiectele frumoase si generoase vor fi dezbatute in cadrul de acum celebrelor "Seri Capsa." Ce poate fi mai frumos decat visul? Nimeni nu ne poate lua libertatea de a visa, noi suntem stapanii viselor noastre, le putem povesti, impartasi, dar nimeni nu ni le poate fura, ci doar daca vrem noi, le imprumutam pret de cateva ore intr-un local de vis, la Capsa.

Cei interesati de subiect pot confirma participarea la sesiunea de marti 19 iulie, la luminita.gurita@jurnalul.ro

VISUL UNEI NOPTI DE VARA
Interpretarea viselor si continua legatura care se face intre lumea reala si acestea au fost teme de meditatie ale unor minti luminate precum Mihai Eminescu, Sigmund Freud, Carl Jung, Mircea Eliade. Cum romanii s-au nascut visatori, tema aleasa, "Visele romanilor", nu putea fi una mai potrivita. Va fi de fapt o analiza a vietii noastre, a romanilor. Zhuang Zi are o povestire simbolica in care relateaza un vis in care se credea fluture. Dupa ce se trezeste isi pune intrebarea daca nu cumva el face parte din visul fluturelui. Noi stim cu siguranta ca facem parte din visul Jurnalului National si ca am prins aripi.

×
Subiecte în articol: diverse