x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site diverse Visul meu

Visul meu

15 Mai 2005   •   00:00

Fiecare om isi doreste sa ajunga ceva in viata. Unii reusesc, altii clacheaza, altii renunta de buna voie, din plictiseala. Sa vedem ce ar fi vrut romanii sa ajunga.

  • de CARMEN ANGHEL
  • BANI, PUTERE, FAIMA
  • Banii nu aduc fericirea, dar numarul lor, da...
    Cand eram mica declamam poezii si imi imaginam ca intr-o zi voi ajunge sa scriu si eu cel putin cateva versuri despre vreun catelus schiop. Minte de copil! Sau destinul. N-am scris, in viata mea, decat cateva poezii cu circuit inchis, dar ceea ce am visat cu ochii deschisi, in timp ce tropaiam in fata televizorului pe ritmurile imnului de bun venit cantat in onoarea oaspetilor lui Ceausescu, s-a implinit.

    Era, totusi, visul meu ascuns, pentru ca atunci cand ma intreba cineva "Ce vrei sa te faci cand vei fi mare?" raspundeam, fara sovaire:"Ginerica!" Mi se parea mie ca personajul acesta era cel mai curtat, cel mai bine imbracat, arata cel mai bine si, la sfarsit, ramanea cu toti banii pe care fraierii ii puneau intr-o punga. Dar Dumnezeu avea planul sau cu mine... Sac!

    Am un prieten, printre cei mai apropiati de sufletul meu, care are o minte brici si ar fi putut fi multe in viata: om de afaceri de succes, savant, vedeta tv, om politic, artist... parca ar fi crescut la Academia lui Aristotel. Si filosof s-a facut! Cu patalama, si vinde intr-un magazin. Are timp sa gandeasca in timp ce feliaza salam. Dar si-a vazut visul implinit.

    ARHETIPURI. Cercetarea de fata a scos la iveala visele cele mai ascunse ale romanului in ceea ce priveste eterna intrebare din copilarie "Ce te faci cand vei fi mare?" transformata in "Ce-ai fi vrut sa fii?". Romanii si-au fixat cateva arhetipuri care au aproape toate aceleasi componente: faima, bani, putere.

    Om de afaceri celebru, sportiv celebru, artist celebru, un om de cultura, o vedeta tv, un mare savant, un mare om politic. 13,5% nu s-au regasit in aceste modele, iar 17,8% nu stiu nici acum ce raspuns sa dea la intrebarea "Ce vrei sa...".

    Celebritatea si banii fac totul, 24% din romani - indiferent de sex, procentele sunt apropiate - 26% barbati, 23% femei, de varsta, tinerii si maturii sunt la egalitate - 27%, dar si cei de varsta a treia, indiferent din ce zona a Romaniei provin, procentele variaza intre 20% si 27%, daca sunt de la oras, 25%, sau de la sat 22%, ei bine, toti acestia vor sa fie oameni de afaceri celebri! Al doilea mare vis al romanilor este acela de a fi un sportiv celebru - 16%. Visul acesta apartine mai ales barbatilor tineri, pana in 31 de ani, dar si cei aflati in segmentul de varsta 31-55, adica 19%, nu s-ar fi dat in laturi sa urce pe podium. Restul se imparte intre celelalte vise.

    NIVELUL EDUCATIEI. Indiferent de studii, romanii opteaza pentru "omul de afaceri celebru", cei mai doritori fiind cei cu studii peste liceu - 29%, urmati de cei cu liceul - 28%, iar cei cu studii sub liceu sunt doar 19%. La categoria "sportiv celebru" tot cei cu liceu vor sa fie mai mult decat ceilalti, urmati de cei cu studii mai putine; artistii sunt cam la acelasi scor, intre 8%-9%. Tristetea apare in cazul categoriei mare savant, unde printre cei cu studii sub liceu exista 2% indivizi care si-ar fi dorit sa fie ceva mai mult, dar probabil nu au reusit sa-si continue studiile, iar la acelasi nivel, dar la categoria om de cultura, 6% din cei fara cel putin liceul ar fi dorit sa fie un om de cultura sau o vedeta tv.

    Dintre cei care vor sa fie oameni de afaceri 25%-26% sunt bine informati, urmarind presa - scrisa-tv-radio - de mai multe ori pe saptamana; dintre cei cu veleitati de vedeta doar 6% urmaresc televiziunea de cateva ori pe saptamana.

    Daca nu ati fi fost ceea ce sunteti, ati fi dorit sa fiti...?
  • Femeile mai mult decat barbatii si-ar fi dorit sa fie un om de cultura celebru sau un artist celebru, in timp ce barbatii conduc detasat la visul cu sportivul celebru
  • Cei cu venituri mai mari, dar si cei cu venituri mai reduse, in procente egale 6% viseaza sa fi fost om de afaceri
  • CEI DIN CRISANA SUNT CAM NEHOTARATI
    Muntenii vor cel mai mult sa fie oameni de afaceri celebri, 27%, in timp ce banatenii opteaza pentru sportiv celebru - 19%. In politica, romanii nu prea s-ar baga, indiferent de zona istorica din care provin - ar alege acest "mod de ce viata" doar intre 2% si 4%. Cu un procent mai mult, in Transilvania, unii romani ar fi vrut sa fie savanti. Vedete de televiziune cel mai mult isi doresc sa fie moldovenii, 10%, urmati de olteni, cu 9%, si pe acelasi loc, cu 5%, muntenii, dobrogenii, banatenii si ardelenii; in schimb, acestia, in procente apropiate, intre 8%-10%, ar fi vrut sa fie artisti. Doar 3% din bucuresteni si-ar fi petrecut viata pe ecran, in timp ce locuitorii Crisanei nu prea au ei timp de asa ceva, conducand in topul celor care ar fi vrut altceva , 25%, si au si cei mai multi nehotarati, 21%.

    CATEGORIA POLITICIAN ESTE EVITATA
    "Omul de afaceri" conduce si in categoriile urban/rural, respectiv cu venituri sub medie/peste medie. Astfel, 25% din oraseni si 22% din cei din mediul rural viseaza la oameni de afaceri, si 21% din cei cu venituri mai mici, respectiv 30% din cei cu venituri peste medie vor acelasi om de afaceri. La urban, clasamentul idolilor este: sportiv celebru,17%, artist 10%, om de cultura 9%, savant 5%, iar la categoria politician este de remarcat acelasi lucru: romanii nu prea agreeaza aceasta categorie, doar 3% din cei din urban si rural votand pentru ea. La rural avem foarte mici diferente: sportiv celebru 14%, artist 7%, om de cultura 5%, savant 2%.

    "Daca vrei sa te imbogatesti, gaseste pe cineva care stie sa faca o multime de bani si fa ceea ce face el"
    J. Paul Getty

    "Cea mai frumoasa nevoie a unui suflet omenesc e ceva mai mare decat dansul"
    Nicolae Iorga

    "Ambitia salasluieste in toate sufletele, ea le conduce pe cele marunte, dar este condusa de cele mari"
    Chateaubriand
    ×
    Subiecte în articol: afaceri celebru diverse