x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site diverse Vot redus

Vot redus

15 Mai 2005   •   00:00

Cei mai multi dintre romani nu apreciaza nici o personalitate politica. Asta spun 26,5% din persoanele chestionate in Sondajul de Opinie CURS.

  • de CRISTIAN PETRU
  • POLITICIENI
  • Traian Basescu se afla pe locul intai in topul personalitatilor politice apreciate de romani. Cei mai multi romani nu apreciaza nici o personalitate politica
    Se spune ca tot romanul se pricepe la politica si la fotbal. Dar priceputul la politica se reduce in ultima vreme la discutii in care toata lumea isi da cu presupusul, ca atunci cand vine vorba de ceva concret romanii nu mai sunt atat de interesati. La alegerile parlamentare si la primul tur al alegerilor prezidentiale din noiembrie 2004, putin peste 60% din romanii cu drept de vot s-au prezentat la urne. Iar la cel de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea presedintelui, doar 55,21% din romanii inscrisi pe listele de vot s-au dus sa aleaga seful statului. Poate din cauza acestui dezinteres, la intrebarea din sondajul CURS- SA "Care este personalitatea politica din Romania pe care o apreciati cel mai mult?", 26,5% din cei chestionati au raspuns: "Nici una".

    BASESCU, IN TOP. Politicianul "cel mai apreciat de romani", potrivit acestui sondaj, este presedintele Traian Basescu. Asa au raspuns 22,2% dintre persoanele chestionate. Votat in 2000 si in 2004 ca edil al Bucurestiului, Basescu a intrat in cursa pentru alegerile prezidentiale de anul trecut pe ultima suta de metri, dupa retragerea lui Theodor Stolojan din competitie. Si a castigat. Basescu este apreciat mai mult de barbati decat de femei. Astfel, presedintele Romaniei este personalitatea politica aflata pe primul loc in preferintele a 26% din reprezentantii sexului tare si a 19% din reprezentantele sexului frumos. 24% din romanii cu varsta cuprinsa intre 15 si 30 de ani il apreciaza pe Basescu. Presedintele este pe locul I intre personalitatile politice pentru 22% din cei cu varsta cuprinsa intre 31 si 55 de ani si tot atatia romani de peste 56 de ani. 20% din cei care nu au liceul il apreciaza pe Traian Basescu, iar dintre cei care au absolvit liceul sau au studii superioare - 25%. Actualul presedinte este apreciat de 27% din bucuresteni, 25% din transilvaneni si banateni, de 24% din romanii din Maramures si Crisana, de 23% din olteni, 22% din dobrogeni si 21% din munteni. Doar 18% din moldoveni il apreciaza pe Basescu. Acesta este iubit mai mult de orasenii care au venitul peste medie, de persoanele care citesc ziare si se uita la televizor de cateva ori pe saptamana si de cei care asculta radio de cateva ori pe luna.

    Care este personalitatea politica din Romania pe care o apreciati cel mai mult?
  • 26% din barbati si 27% din bucuresteni considera ca Traian Basescu este cel mai apreciat politician.
  • Doar 3% din romanii cu studii superioare il apreciaza pe Ion Iliescu. Acesta este preferat de 8% din cei care nu au terminat liceul
  • Atat Adrian Nastase, cat si Ion Iliescu sunt apreciati de mai multe femei decat barbati. Presedintele PSD, Mircea Geoana, este preferat in egala masura (9%) atat de barbati, cat si de femei.
  • DE LA DOI LA PATRU, PSD Urmatorii trei clasati sunt toti membri ai Partidului Social Democrat. Simpatizat de 8,9% din participantii la sondaj, Mircea Geoana se situeaza pe locul al doilea, in urma lui Traian Basescu. Adrian Nastase se situeaza pe locul trei, fiind "apreciat" de 8,5% din romani. Fostul presedinte Ion Iliescu se pare ca nu mai e in gratiile romanilor. Dupa ce luna trecuta a pierdut in fata lui Mircea Geoana functia de presedinte al PSD, acum s-a clasat pe locul patru in topul politicienilor preferati ai romanilor, cu 5,8%.

    ULTIMII SASE CLASATI
    Urmatorii clasati in sondajul de opinie au fost Corneliu Vadim Tudor (3,9%) si Mona Musca (2,9%). Premierul Calin Popescu-Tariceanu s-a clasat abia pe locul sapte in preferintele romanilor. Este urmat de Theodor Stolojan, iar pe locul noua s-a clasat Petre Roman. Doar 1,4% din persoanele chestionate il apreciaza pe acesta din urma. Pe ultimul loc in topul politicienilor s-a clasat Marko Bela, cu 1,1%. 7,9% din cei chestionati apreciaza pe altcineva (sub 1%), iar 6,4% au spus "Nu stiu" sau "Nu raspund".

    LIPSESTE DIN CLASAMENTE UN PRESEDINTE
    Dupa decembrie 1989, Romania a avut trei presedinti. Daca Traian Basescu este pe primul loc in topul politicienilor apreciati de romani, iar Ion Iliescu pe al patrulea, Emil Constantinescu (foto) nu apare in preferintele romanilor. Fostul sef al statului din perioada 1996-2000 a preferat sa nu mai candideze pentru un al doilea mandat. Acum, chiar daca este presedintele Actiunii Populare, Emil Constantinescu nu mai este printre politicienii preferati ai romanilor.
    ×
    Subiecte în articol: basescu locul apreciaza diverse