x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul 10 pentru SMURD

10 pentru SMURD

08 Mai 2006   •   00:00

De ce 10 pentru SMURD? Pentru ca acesta este numarul unitatilor SMURD infiintate pe teritoriul Romaniei din 1990 si pana astazi. Un sistem public de urgenta de nota 10, Serviciul Mobil de Urgente, Reanimare si Descarcerare (SMURD) promite o dezvoltare mai acerba in acest an, prin fondurile alocate de Ministerul Sanatatii si sprijinul autoritatilor locale.

Centre si dotari

Totul a inceput in 1990, cand Raed Arafat a creat la Targu-Mures primul serviciu mobil de urgente, reanimare si descarcerare. Detine acum un echipaj de terapie intensiva, un echipaj pentru elicopter si alte sapte echipaje de prim ajutor, raspandite in majoritatea oraselor din judetul Mures. Pana la sfarsitul acestui an, medicul coordonator SMURD Targu-Mures, Raed Arafat, spera ca numarul echipajelor de prim ajutor sa ajunga la 15.

Al doilea SMURD a aparut in Bihor, in 1993, si are un echipaj de terapie intensiva mobila. In acelasi an, a urmat SMURD Sibiu, care are in prezent un echipaj de terapie intensiva mobila si doua echipaje de prim ajutor, urmand sa se infiinteze un al treilea de prim ajutor pana la sfarsitul anului. In 1994, o noua unitate SMURD s-a infiintat la Cluj si are un echipaj de terapie intensiva. Cu sprijinul autoritatilor locale s-au achizitionat alte trei masini ATI in acest an, iar personalul suplimentar a fost deja instruit. A cincea unitate SMURD a aparut in 1997, la Timisoara, si are un echipaj de terapie intensiva. In acelasi an, la Craiova a fost infiintata o unitate similara, cu un echipaj. A urmat anul 2004, cu SMURD Bucuresti, care detine cinci ambulante si un elicopter. In 2005, un alt SMURD a fost creat la Iasi si are acum un echipaj de terapie intensiva, dar pentru 2007 sunt in plan alte trei echipaje de prim ajutor. Hunedoara a venit anul trecut cu a noua unitate SMURD din Romania, dotata cu cinci masini de prim ajutor, alte doua urmand a fi achizitionate in acest an. La inceputul lui 2007, autoritatile locale din Galati au achizitionat trei ambulante de prim ajutor. Echipajele SMURD vor incepe activitatea din aprilie. Autoritatile locale din Bistrita si-au manifestat interesul pentru infiintarea unui serviciu SMURD cu doua-trei puncte de prim ajutor. Unitatea de urgenta ar putea sa apara in decurs de cateva luni.

ELICOPTERE. Targu-Mures si Bucuresti sunt, deocamdata, singurele unitati SMURD care detin un elicopter propriu. Ele deservesc mai multe judete si intervin la accidente, dar fac si transporturi interspitalicesti cu pacienti in stare critica.

STANDARDE. SMURD trebuie sa indeplineasca standarde europene pana in 2014. Astfel, in 90% dintre cazuri, echipajul de prim ajutor trebuie sa ajunga in mediul urban in mai putin de 8 minute de la apelul telefonic, iar cel de terapie intensiva – in 12 minute. In zonele rurale, in 75% din cazuri, primul ajutor trebuie sa ajunga intr-un sfert de ora de la apel, iar terapia intensiva – in 20 de minute.

×