x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul A slabi in doi

A slabi in doi

06 Apr 2006   •   00:00

Am fost in concediu... Doua saptamani ne-am delectat cu toate bunatatile. Nu ne-am mai gandit ca o inghetata are aproape 300 de calorii, ca o portie obisnuita de cartofi prajiti – 450 de calorii. Si lista poate aduna sute si sute de calorii... Dupa concediu insa este momentul sa tinem evidenta caloriilor. Solutia: dieta in cuplu, pentru ca asa avem mai multe sanse de reusita.

Obiective comune

Pentru un cuplu este foarte important sa aiba obiective comune. Fie ca este vorba despre o iesire la iarba verde, despre practicarea unui sport, despre vizionarea unui film sau despre adoptarea unei diete, toate pot fi facute impreuna si contribuie la mentinerea unei relatii armonioase. Cu cat are mai multe obiective comune, cu atat un cuplu este mai unit si mai trainic. "Dieta in cuplu este unul dintre obiectivele care ii apropie pe cei doi soti. Se ajuta in momentele dificile, pot avea mai multe idei de a trece mai usor peste perioada de dieta. Activitatile in cuplu duc la scaderea monotoniei, cei doi devin mai atenti unul la nevoile celuilalt. Pot rezista mai usor tentatiilor alimentare, pentru ca ajung sa decida impreuna ca anumite alimente nu mai au ce cauta in frigiderul lor", arata psihologul Irina Cepreanu.

Motivatia

Cura de slabire tinuta impreuna cu partenerul de viata are rezultate mult mai bune decat daca regimul alimentar este urmat de unul singur. Exista situatii cand de unul singur ajungi sa te minti si sa incalci regulile impuse de dieta: "Doar in seara asta! Nu se intampla nimic daca mananc o prajitura". In doi insa exista sentimentul ca celalalt vegheaza. Sunt persoane care declara: "Nu mananc dulciuri pentru ca ma prinde sotul/sotia, si nu pentru ca eu nu vreau". In acest caz, motivatia se transforma din "Nu mananc pentru ca vreau sa slabesc" in "Nu mananc ca sa nu se supere sau sa nu-l dezamagesc pe celalalt".

Exista mai multa intelegere cand "tinem regim amandoi" decat atunci cand doar ea opteaza pentru dieta, iar el – nu sau invers. Este posibil ca partenerul care nu tine dieta sa il ia in ras pe celalalt sau sa ii priveasca cu neincredere eforturile facute. De aceea, sprijinul reciproc face parte din reteta succesului dietei in familie. Cuplul este un organism viu, care capata personalitate in conformitate cu asteptarile, dorintele si comportamentele celor doi parteneri.

"Eu sunt de acord! Tu?"

Comunicarea intre cei doi parteneri este extrem de importanta. Se poate intampla ca unul dintre ei sa aiba initiativa, in timp ce celalalt sa fie neincrezator in sansele de reusita ale curei de slabire. Daca unul dintre parteneri nu este de acord cu restrictiile la care se vor supune in urmatoarea perioada de timp, pot sa apara unele tensiuni in viata de cuplu. "De aceea este foarte important ca de la bun inceput ambii parteneri sa-si spuna parerea in legatura cu dieta si sa negocieze: «Asta avem voie, asta nu avem voie». Pot, de asemenea, sa opteze pentru diete diferite, in functie de particularitatile fiecaruia", ne spune psihologul Irina Cepreanu. Cei doi trebuie sa fie de acord ca o dieta echilibrata ii scuteste de probleme de sanatate si ii ajuta sa scape de kilogramele in plus. Iar daca ajung la un consens cu privire la ce vor manca la micul dejun, la pranz si la cina, atunci si tensiunile emotionale vor fi eliminate.

Vointa si rabdare

Pentru a duce la bun sfarsit dieta, cei doi soti trebuie sa se inarmeze cu vointa si cu multa rabdare. Kilogramele in plus nu vor disparea peste noapte si fara efort. De aceea, este bine sa-si stabileasca un plan de atac dinainte: "Vom tine regim doua luni! Eu vreau sa slabesc 4 kg, sotul – 6 kg". "Sambata mergem impreuna sa inotam doua ore, iar duminica jucam tenis!" Pot face chiar un concurs: cel care slabeste mai mult va primi un cadou din partea celuilalt. "E important ca perioada de dieta sa fie cat mai interesanta si cat mai placuta. Daca regimul este foarte dur, cu multe reguli si restrictii, vor exista frustrari. Cu cat este introdus mai mult jocul, distractia, cei doi se vor simti mai bine si vor fi mai motivati", este de parere psihologul Irina Cepreanu. In doi apare si competitia. Care rezista mai mult, care da jos mai repede surplusul de kilograme? Concurenta intre sot si sotie nu este neaparat ceva negativ. Dimpotriva, competitia ii motiveaza, ii stimuleaza sa mearga mai departe si sa treaca peste tentatia reprezentata de un hamburger, o ciocolata sau o inghetata.

"Se intampla uneori ca rezultatele sa se vada doar in cazul unuia dintre parteneri. Unul dintre ei poate slabi mai usor si cu mai putin efort. In vreme ce, in cazul celui de-al doilea, rezultatele pot fi mai putin vizibile, chiar daca s-a straduit. O asemenea situatie poate fi frustranta. De aceea, e de datoria celui care are rezultate sa il incurajeze pe celalalt, sa nu-i sporeasca sentimentul de neputinta, pentru ca asta ar duce cu siguranta la renuntare" - psiholog Irina Cepreanu

FEMEILE. Potrivit statisticilor, femeile sunt cele care apeleaza mai frecvent la diete de slabit. Nu neaparat pentru ca sunt mai ambitioase sau au mai multa vointa decat barbatii. Ci pentru ca, din punct de vedere social, exista mai multe pretentii legate de silueta feminina decat de cea masculina. Astfel se explica si de ce tulburarile de alimentatie – anorexia, bulimia – sunt mai raspandite in randul femeilor.

RENUNTARE. Se poate intampla ca unul dintre soti sa renunte, uneori pot sa apara sentimente de vinovatie, de neputinta. Ajunge sa isi spuna din ce in ce mai des: "Ma declar invins, dieta nu e pentru mine!". Daca unul dintre soti este pe punctul sa renunte la dieta, celalalt are rolul de a-l impiedica sa faca acest lucru.

LA MEDIC. Indiferent daca ne convine sau nu, inainte de a incepe o dieta este bine sa ne adresam medicului. Unii pot avea 2-3 kilograme in plus, dar sa nu aiba probleme de sanatate. Pentru ei, respectarea unei diete nu pune prea mari probleme. E nevoie doar de vointa. Cu totul altfel stau lucrurile in cazul celor care, pe fondul catorva kilograme in plus, sufera de diabet, de boli cardiovasculare. La acesti bolnavi e nevoie de avizul medicului inainte de a incepe un regim.

SFATUL MEDICULUI
Caloriile sunt obsesia tuturor celor care vor sa aiba o silueta de invidiat, fie ca este vorba despre femei sau barbati, despre tineri sau despre varstnici. Socotim cate calorii au un pahar cu lapte, o felie de paine, o portie de cartofi prajiti... . Cu atat mai mult ne gandim la calorii atunci cand vine vorba despre ceva dulce – bomboane, ciocolata sau inghetata. Iar cand ne gandim la slabit, cei mai multi dintre noi apeleaza la o dieta stricta, insa de multe ori dezechilibrata. "Putem sa slabim fara sa tinem o dieta stricta, cu conditia sa mancam rational. O femeie sanatoasa are nevoie de aproximativ 1.900-2.000 de calorii pe zi, iar un barbat, de 2.500 de calorii. Daca mancam putin si des, in asa fel incat sa nu ne ridicam de la masa cu senzatia de satietate deplina, in timp putem sa dam jos kilogramele in plus. Daca mancam putin si des, vom avea in permanenta o usoara senzatie de foame. Trebuie insa sa facem asta tot timpul. Pentru ca este usor sa slabim, dar este mai greu sa ne mentinem greutatea dupa ce am slabit", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul dieta calorii