x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Afacerea cu case din bustean brut

Afacerea cu case din bustean brut

05 Apr 2007   •   00:00
DIALOG CONSTRUCTIV
Romanul Traian Bodale, plecat de 14 ani in Franta, ne atrage atentia asupra constructiilor de case din lemn, un domeniu in care s-a specializat si pe care, spune domnia sa, il cunoaste mai bine decat mesterii autohtoni

Cititorul nostru ne scrie ca anul trecut s-a intors in Romania si a infiintat o firma specializata pe construirea de case de lemn din bustean brut. El afirma, pe buna dreptate, ca intr-o astfel de afacere sunt multe reguli de respectat si isi manifesta nedumerirea ca, la noi, putini sunt aceia care le respecta. Tot conform afirmatiilor sale, un francez care a avut curiozitatea sa verifice 42 de socitati romanesti specializate pe acest tip de constructie n-ar fi putut acorda (pe o scara de la 1 la 10) mai mult de nota 1 la 40 dintre ele, numai doua putand fi calificate cu un 5 indulgent.

CALITATE SI TIMP DE EXECUTIE

Argumentul pe care il aduce domnul Bodale este relatia dintre calitatea executiei si timpul consumat in procesul de construire a casei. In Romania, majoritatea firmelor executa casa in sase saptamani, iar in Franta (ca si in alte tari vest-europene) o constructie de aceeasi anvergura dureaza cinci-sase luni si clientul primeste o garantie decenala. Desigur, de aici vin si diferentele de pret semnificative, timpul de executie fiind un parametru care ridica valoarea pe metru patrat. Nici problema termenelor de garantie nu este de neglijat, pentru ca, mai spune cititorul nostru, beneficiarul din Romania nu este avizat asupra problemelor ce pot aparea in timp si nu poate lua masurile necesare evitarii acestor probleme.

Exista mai multe sisteme de construire pe structura din lemn, fiecare avand particularitatile sale, avantaje sau dezavantaje ce trebuie cunoscute de clientul potential. Calitatea si valoarea produsului finit sunt insa definite in orice sistem de trei parametri esentiali. Cel dintai este calitatea materialului lemnos folosit (esenta, grad de umiditate metoda de uscare aplicata etc.). Al doilea tine de corectitudinea si calitatea imbinarilor. Al treilea parametru este dat de calitatea si sistemul folosit pentru termo si hidroizolari. In cazul unei case construite din bustean brut, importanta respectarii acestor parametri cu rigurozitate devine, in opinia specialistilor, esentiala si capata alta imporanta decat la casele din pereti prefabricati sau la cele pe structura din stalpi si grinzi. De asemenea, in toate sistemele, un timp de executie foarte scurt poate crea suspiciuni justificate, cu execeptia cazurilor in care dotarea tehnica si experienta constructorului devin argumente valabile.

BUSTEANUL BRUT

Folosirea busteanului brut in constructia de case are o varsta venerabila, iar valoarea acestui material natural nu mai poate fi pusa la indoiala. Dintotdeauna a fost esential tratamentul aplicat lemnului din momentul cand a fost taiat arborele pana la faza finala a asamblarii. Trunchiul trebuie sa treaca prin mai multe etape de uscare naturala, urmate de tratamente de uscare artificiala, dar si printr-o serie obligatorie de tratamente chimice destinate ignifugarii si protectiei impotriva daunatorilor. Se mai aplica si metode de protectie impotriva agresiunii factorilor climaterici cum sunt apa, noxele atmosferice si chiar rezistenta la ciclurile succesive de inghet-dezghet. In unele cazuri, busteanul trece si prin procese de gaterire pe doua sau mai multe fete, in functie de modul in care urmeaza sa se execute chertarile de imbinare.

  • Conform datelor pe care le detinem, in Romania sunt inregistrate peste 400 de firme care construiesc case din lemn. Avem zone traditionale (Harghita sau nordul Moldovei), unde se lucreaza cu bustean brut. In aproape toate cazurile, oferta se bazeaza pe proiecte standardizate, in cateva variante ce difera prin suprafata utila si partial a spatiilor la interior.
  • Finisajele si izolarile sunt comune, executate din materiale similare, calitatea rezultata fiind in directa relatie cu experienta, indemanarea si... moralitatea constructorului.
  • Diferentele de pret sunt vizibile intre contractele incheiate direct cu firmele producatoare si cele in care sunt implicati unul sau mai multi intermediari
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul case brut