x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Agentul de munca temporara

Agentul de munca temporara

04 Feb 2005   •   00:00

SFATURI JURIDICE - avocat Eduard Fagaraseanu "Stefanica, Dutu&Asociatii"
Potrivit Codului Muncii, munca prin agent de munca temporara, denumita si munca temporara, este munca prestata de un salariat temporar, care, din dispozitia agentului de munca temporara, presteaza munca in favoarea unui utilizator. Salariatul temporar este persoana incadrata la un angajator agent de munca temporara, pus la dispozitie unui utilizator pe durata necesara in vederea indeplinirii unor anumite sarcini precise si cu caracter temporar.

CONDITII. Agentul de munca temporara este societatea comerciala autorizata de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, care pune provizoriu la dispozitie utilizatorului personal calificat si/sau necalificat pe care il angajeaza si il salarizeaza in acest scop. Conditiile de infiintare si functionare, precum si procedura de autorizare a agentului de munca temporara se stabilesc prin hotarare a Guvernului.

Utilizatorul este angajatorul caruia agentul de munca temporara ii pune la dispozitie un salariat temporar pentru indeplinirea unor anumite sarcini precise si cu caracter temporar. Un utilizator poate apela la agenti de munca temporara doar pentru executarea unei sarcini precise si cu caracter temporar, denumita misiune de munca temporara si numai in urmatoarele cazuri:
  • a) pentru inlocuirea unui salariat al carui contract individual de munca este suspendat, pe durata suspendarii;
  • b) pentru prestarea unor activitati cu caracter sezonier;
  • c) pentru prestarea unor activitati specializate ori ocazionale.

    UN AN. Misiunea de munca temporara se stabileste pentru un termen care nu poate fi mai mare de 12 luni. Durata misiunii de munca temporara poate fi prelungita o singura data pentru o perioada care, adaugata la durata initiala a misiunii, nu poate conduce la depasirea unei perioade de 18 luni. Conditiile in care durata unei misiuni de munca temporara poate fi prelungita sunt prevazute in contractul de munca temporara sau pot face obiectul unui act aditional la acest contract.

    CONTRACT. Agentul de munca temporara pune la dispozitie utilizatorului un salariat angajat prin contract de munca temporara, in baza unui contract de punere la dispozitie incheiat in forma scrisa.

    Contractul de punere la dispozitie trebuie sa cuprinda:
  • a) motivul pentru care este necesara utilizarea unui salariat temporar;
  • b) termenul misiunii si, daca este cazul, posibilitatea modificarii termenului misiunii;
  • c) caracteristicile specifice postului, in special calificarea necesara, locul executarii misiunii si programul de lucru;
  • d) conditiile concrete de munca;
  • e) echipamentele individuale de protectie si de munca pe care salariatul temporar trebuie sa le utilizeze;
  • f) orice alte servicii si facilitati in favoarea salariatului temporar;
  • g) valoarea contractului de care beneficiaza agentul de munca temporara, precum si remuneratia la care are dreptul salariatul.

    Orice clauza prin care se interzice angajarea de catre utilizator a salariatului temporar dupa indeplinirea misiunii este nula.

    Salariatii temporari au acces la toate serviciile si facilitatile acordate de utilizator, in aceleasi conditii ca si ceilalti salariati ai acestuia.

    Contractul de munca temporara este un contract de munca ce se incheie in scris intre agentul de munca temporara si salariatul temporar, de regula, pe durata unei misiuni. In contractul de munca temporara se precizeaza si conditiile in care urmeaza sa se desfasoare misiunea, durata misiunii, identitatea si sediul utilizatorului, precum si modalitatile de remunerare a salariatului temporar.

    Intre doua misiuni salariatul temporar se afla la dispozitia agentului de munca temporara si beneficiaza de un salariu platit de agent, care nu poate fi mai mic decat salariul minim brut pe tara. Pentru fiecare noua misiune, intre parti se incheie un act aditional la contractul de munca temporara. Contractul de munca temporara inceteaza la terminarea ultimei misiuni pentru care a fost incheiat.

    VENIT. Pe toata durata misiunii, salariatul temporar beneficiaza de salariul platit de agentul de munca temporara. Salariul primit de salariatul temporar pentru fiecare misiune nu poate fi inferior celui pe care il primeste salariatul utilizatorului, care presteaza aceeasi munca sau una similara cu cea a salariatului temporar.

    In masura in care utilizatorul nu are angajat un astfel de salariat, salariul primit de salariatul temporar va fi stabilit luandu-se in considerare salariul unei persoane angajate cu contract individual de munca si care presteaza aceeasi munca sau una similara, astfel cum este stabilit prin contractul colectiv de munca aplicabil utilizatorului.

    Agentul de munca temporara este cel care retine si vireaza toate contributiile si impozitele datorate de salariatul temporar catre bugetele statului si plateste pentru acesta toate contributiile datorate in conditiile legii. In cazul in care in termen de 15 zile calendaristice de la data la care obligatiile privind plata salariului si cele privind contributiile si impozitele au devenit scadente si exigibile, iar agentul de munca temporara nu le executa, ele vor fi platite de utilizator, in baza solicitarii salariatului temporar.

    Prin contractul de munca temporara se poate stabili o perioada de proba pentru realizarea misiunii, a carei durata este fixata in functie de solicitarea utilizatorului.

    Pe parcursul misiunii, utilizatorul raspunde pentru asigurarea conditiilor de munca pentru salariatul temporar, in conformitate cu legislatia in vigoare.

    Utilizatorul va notifica de indata agentului de munca temporara orice accident de munca sau imbolnavire profesionala de care a luat cunostinta si a carei victima a fost un salariat temporar pus la dispozitie de agentul de munca temporara.

    La incetarea misiunii, salariatul temporar poate incheia cu utilizatorul un contract individual de munca.

    In cazul in care utilizatorul angajeaza, dupa o misiune, un salariat temporar, durata misiunii efectuate se ia in calcul la stabilirea drepturilor salariale, precum si a celorlalte drepturi prevazute de legislatia muncii.

    EXCEPTII
    Daca utilizatorul continua sa beneficieze de munca salariatului temporar fara a incheia cu acesta un contract individual de munca sau fara a prelungi contractul de punere la dispozitie, se considera ca intre acel salariat temporar si utilizator a intervenit un contract individual de munca pe durata nedeterminata.

    Agentul de munca temporara care concediaza salariatul temporar inainte de termenul prevazut in contractul de munca temporara, pentru alte motive decat cele disciplinare, are obligatia de a respecta reglementarile legale privind incetarea contractului individual de munca pentru motive care nu tin de persoana salariatului. Cu exceptia dispozitiilor speciale contrare dispozitiile legale si prevederile contractelor colective de munca aplicabile salariatilor angajati cu contract individual de munca pe durata nedeterminata, la utilizator se aplica in egala masura si salariatilor temporari pe durata misiunii la acesta.

    DREPTURI DE MOSTENIRE

    Mircea Iaru: "In urma decesului parintilor mei, am mostenit o locuinta. In timpul casniciei, au fost facute diverse imbunatatiri sau modernizari, sa zicem, cu contributia noastra, adica a sotiei si a mea, fara ca acestea sa fie «inventariate» cumva, in sensul de a stabili contributia fiecaruia. Intrebarea mea suna cam asa: dupa decesul meu, care sunt drepturile de mostenire pentru sotia mea, precum si pentru fiul si fiica mea. Fac referire doar la imobilul mostenit, in starea in care se va afla el in momentul decesului meu, desigur".

    RASPUNS: In lipsa unui testament, mostenirea este legala, in sensul ca transmiterea patrimoniului succesoral are loc in temeiul legii, la persoanele, in ordinea si in cotele determinate de lege. La decesul cititorului, imobilul respectiv va fi inclus in patrimoniul succesoral. In temeiul legii vor fi chemati la mostenire, in primul rand, cei doi copii ai cititorului, intrucat acestia, in calitate de descendenti, fac parte din clasa intai de mostenitori legali. In al doilea rand, la succesiunea cititorului va fi chemata si sotia acestuia, daca va fi in viata la data deschiderii mostenirii, in calitate de sot supravietuitor. Sotul supravietuitor va culege 1/4 din mostenire, intrucat vine in concurs cu descendentii, copiii defunctului, acestia din urma culegand restul. Nu putem stabili cotele descendentilor si ale sotului supravietuitor asupra imobilului in discutie, intrucat la decesul cititorului imobilul respectiv va fi inclus in masa succesorala alaturi de celelalte bunuri ale defunctului.

    INCREDINTAREA COPILULUI MINOR

    Ignat Florentin, com. Bordusani, jud. Ialomita: "Apelez la dumneavoastra pentru a ma ajuta in legatura cu o problema care ma framanta de aproape un an, pe mine si pe familia mea. Am cerut primariei Bordusani sa-mi efectueze o ancheta sociala pentru a-mi servi la judecatoria Fetesti, in cazul unui divort cu incredintare de minor. La data de 8.06.2004, mi s-a intocmit ancheta sociala fara ca aceia din comisie sa se prezinte la fata locului.

    Ancheta sociala era un fals total, de aceea am cerut sa se efectueze o noua ancheta. La data de 6.10.2004 aceeasi comisie de la primarie s-a deplasat la domiciliul fiecaruia, dar la fosta mea sotie nu au spus tot adevarul, si astfel si cea de-a doua ancheta a fost incorecta. In urma acesteia, eu am pierdut incredintarea minorului. Va rog sa-mi spuneti unde trebuie sa merg pentru ca acesti oameni sa fie pedepsiti pentru faptele lor, si pentru a se face dreptate. Nu inteleg de ce oamenii care ar trebui sa-si faca meseria, corect si cinstit, ori se eschiveaza de la indatoriri ori sunt usor de corupt.

    Va rog sa-mi raspundeti si la urmatoarea intrebare:

    s-a dat vreo ordonanta de urgenta in privinta celui mic, sa fie incredintat parintelui care are conditii de crestere mai buna a copilului? Copilul are un an si doua luni, iar ei nu au nici un venit si nici conditiile necesare de crestere."

    RASPUNS: Stimate domn Ignat Florentin, in cazul in care sunteti nemultumit de hotararea privind incredintarea minorului, o puteti ataca in termenul prevazut de lege. Totusi la promovarea caii de atac trebuie sa tineti seama de faptul ca in ceea ce priveste incredintarea, instanta va tine seama exclusiv de interesele copilului, avandu-se in vedere sexul copilului, atasamentul sau fata de unul dintre parinti, posibilitatile de crestere si educare ale parintilor, moralitatea acestora etc. In aprecierea acestor conditii, o importanta deosebita o are climatul moral, deoarece influenteaza in mod hotarator dezvoltarea personalitatii copilului. Faptul ca unul dintre parinti are conditii materiale mai modeste, iar celalalt le are foarte bune nu poate fi determinant la incredintarea minorului acestuia din urma, din moment ce parintele celalalt ii asigura conditii morale favorabile si exista intre el si minor relatii afective puternice. Imprejurarea ca celalalt parinte dispune de o situatie materiala superioara va fi avuta in vedere la obligarea lui, in cota corespunzatoare veniturilor sale, la intretinerea copilului incredintat celuilalt parinte. Este irelevant, sub aspectul incredintarii copiilor, din vina carui parinte s-a pronuntat divortul. Daca se constata ca interesele copiilor cer ca ei sa se afle in ingrijirea parintelui care este vinovat de desfacerea casatoriei, instanta de judecata va putea hotari astfel, deoarece "un sot rau nu este neaparat si un parinte rau".
  • ×