x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Ajutorul de stat ii incurca pe europeni

Ajutorul de stat ii incurca pe europeni

14 Ian 2005   •   00:00

INTEGRARE
Politica privind ajutoarele de stat a tinut mult timp in loc negocierile Romaniei cu Uniunea Europeana. In spatiul comunitar, regulile dupa care se acorda aceste ajutoare sunt extrem de clare, desi nu la fel de usor de urmat pentru toata lumea.
IRINA CRISTEA

PROBLEMA COMUNA. Ajutoarele de stat pentru sectorul siderurgic sunt o problema si pentru tarile nou-intrate in Uniune
Pana la momentul aderarii la Uniunea Europeana (UE), Romania va fi obligata sa instiinteze Comisia Europeana, forul executiv al Uniunii, cu privire la toate ajutoarele de stat care sunt in curs de acordare. De asemenea, Consiliul Concurentei trebuie sa ateste ca masurile in cauza sunt luate in conformitate cu regulile din UE. O lista cu aceste ajutoare va figura intr-o anexa a Tratatului de Aderare, pe care Romania spera sa il semneze, impreuna cu Bulgaria, la sfarsitul lunii aprilie, iar daca pana in 2007, anul aderarii, sunt acordate ajutoare care nu respecta normele europene, Comisia va cere ca acesti bani sa fie restituiti.

REGULI COMUNE. Toate aceste reguli nu au fost "create" special pentru Romania si Bulgaria, ci sunt respectate in toate tarile din Uniunea Europeana. Termenul "ajutor de stat" se refera la orice forma de asistenta acordata de stat sau de diversele sale institutii unor anumite industrii sau companii, iar regimul european de control al acestor ajutoare este unul dintre cele mai importante domenii din acquis-ul comunitar (legislatia ce trebuie transpusa in legislatia nationala a tarilor membre). El completeaza mecanismele de control ale Uniunii in privinta fuziunilor si a politicii antitrust. Scopul este de a preveni incercarea unor guverne de a-si proteja sau a promova companiile nationale in detrimentul companiilor concurente din Uniune. Exceptiile se pot numara pe degete, se refera la ajutoarele catre sectoarele sensibile si la cele pentru dezvoltarea regionala si sunt incluse intr-un tratat european. Finantarile masive din partea statului erau ceva obisnuit in tarile-satelit ale fostei URSS, ceea ce a dus la probleme majore cand s-a pus problema aderarii lor la Uniunea Europeana. La inceputul procesului de extindere, liderii UE au vrut sa se asigure ca guvernele acestor tari nu vor momi investitori straini prin garantarea a diverse forme de ajutor de stat. De aceea, acordurile semnate cu candidatii prevad clar ca acestia sa isi modifice legislatia pe calapodul normelor din Uniune.

PE VAL. Cifre publicate de Comisia Europeana aratau ca cele zece state care s-au alaturat Uniunii in mai 2004 cheltuiesc un procent mai mare din Produsul Intern Brut (PIB) pe ajutoare financiare catre diverse sectoare, companii sau regiuni nationale decat cele 15 tari cu vechime in UE. Rapoarte recente arata ca noile state membre au inca multe de facut pentru a fi la acelasi nivel cu cei 15, mai ales in ce priveste, ca si in cazul Romaniei, ajutoarele pentru sectorul siderurgic.

CONSILIUL CONCURENTEI
In Romania, ca si in celelalte state candidate, una dintre conditiile puse de UE la capitolul "Concurenta" a fost infiintarea Consiliului Concurentei, care si-a anuntat, recent, si prioritatile pentru acest an:
  • publicarea unui buletin informativ privind practicile europene in domeniu, care va fi distribuit expertilor din Consiliul Concurentei si din autoritatile care acorda ajutoare de stat
  • realizarea unor echipe de experti pentru fiecare tip de ajutor de stat autorizat de acquis
  • imbunatatirea serviciilor IT ale Consiliului, prin intermediul unui proiect PHARE
  • stabilirea unor sanctiuni pecuniare mai drastice in cazul incalcarii Legii ajutorului de stat
  • publicarea, pe site-ul Consiliului Concurentei, a deciziilor privind ajutoarele de stat
  • finalizarea, pana in februarie 2005, a monitorizarii ajutoarelor de stat pentru intreprinderile care actioneaza in zonele libere si defavorizate
  • mecanism de preconsultare cu Comisia Europeana prin care toate deciziile Consiliului privind ajutorul de stat sa fie evaluate, inainte de aprobare, de catre Comisia Europeana
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul stat europeană