x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Alcoolul dauneaza grav la volan

Alcoolul dauneaza grav la volan

28 Apr 2006   •   00:00

Petrecerile, voia buna, mesele imbelsugate stropite cu alcool, orele nedormite, oboseala sunt nelipsite de Sarbatori. Insa toate acestea nu fac casa buna cu conducerea autoturismelor.

Petrecerile, voia buna, mesele imbelsugate stropite cu alcool, orele nedormite, oboseala sunt nelipsite de Sarbatori. Insa toate acestea nu fac casa buna cu conducerea autoturismelor. Pentru a nu transforma bucuria Sarbatorilor intr-o drama, renuntati sa va urcati la volan sub influenta bauturilor alcoolice sau daca sunteti epuizati dupa mai multe ore de nesomn.

Oboseala si alcoolul diminueaza vigilenta, atentia, reflexele si coordonarea conducatorilor auto, provocand peste 60% din accidentele rutiere grave. La volan, oboseala reprezinta echivalentul unei alcoolemii de 0,5 g la mie (concentratia de alcool in sange), precizeaza prof. dr. Ion Fulga de la UMF "Carol Davila". Totodata, mesele imbelsugate si zaharul in mari cantitati provoaca somnolenta accentuata.

O microsecunda de neatentie este suficienta pentru a pierde controlul automobilului. Sofatul dupa o noapte de petrecere sau dupa consumul de bauturi alcoolice reprezinta un pericol atat pentru toti ocupantii automobilului, cat si pentru ceilalti participanti la trafic. "Trageti pe dreapta inca de la primele semne de somnolenta!" "Faceti o pauza de 15 minute la fiecare doua ore de stat la volan!" "Evitati conducerea autoturismului dupa 12:00 noaptea!" Sunt mesaje pe care specialistii in securitate rutiera nu contenesc a le repeta.

Cu toate acestea, o treime din accidentele mortale continua a fi cauzate de adormirea la volan, o alta treime fiind provocate de soferi aflati sub influenta alcoolului.

ACCIDENTE. Considerate o problema de sanatate publica, accidentele de circulatie constituie a zecea cauza de mortalitate in lume. Anual, in lume mor peste 1.200.000 de persoane ca urmare a accidentelor rutiere, 70% dintre victime avand varste cuprinse intre 15 si 44 de ani. Abstinenta totala reprezinta singura masura eficienta pentru a evita accidentele rutiere. De altfel, legislatia rutiera din tara noastra interzice soferilor consumul de alcool ce depaseste concentratia de 0,08 g la mie.

ALCOOLEMIE. Riscul de accident rutier este semnificativ chiar si dupa consumul unui singur pahar cu alcool. O alcoolemie de numai 0,5 g la mie ar trebui sa va determine sa lasati deoparte cheile autoturismului. Orice diminuare a reflexelor este daunatoare, chiar daca este vorba despre un conducator auto cu experienta.

MEDICAMENTE. Nu numai oboseala si alcoolul duc la producerea accidentelor rutiere, ci si unele medicamente sau drogurile. "Medicamentele contraindicate conducatorilor auto sunt sedativele, somniferele, antidepresivele, antipsihoticele, opioidele, unele antihistaminice (utilizate in tratamentul alergiilor) si unele medicamente contra hipertensiunii arteriale", spune prof. dr. Ion Fulga, seful Catedrei de Farmacologie din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul