x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Alimentatie pentru doi

Alimentatie pentru doi

22 Feb 2006   •   00:00
SANATATEA CUPLULUI
Cum arata oare cuplul perfect? Cu siguranta, multi dintre cei care au cunoscut adevarata dragoste vor gasi raspunsul. Tineri, frumosi, entuziasti, aventurieri si gata oricand sa "riste" in numele iubirii. Asa par lucrurile privite din exterior. Dar oare ce se intampla cu adevarat in viata celor doi parteneri, atunci cand intervin ceva probleme? Chiar si cele legate de alimentatia de zi cu zi.

Poate ca nu ar fi deloc exagerat sa presupunem ca placerile gastronomice fac parte si ele din ceea ce inseamna viata in cuplu. Si asta pentru ca, odata ajunsi in bucatarie, suntem tentati sa pregatim ce-i place celui de langa noi. Nu trebuie sa uitam insa ca gusturile difera. Ceea ce inseamna delicatesa si savoare pentru unul, poate insemna chin si neplacere pentru celalalt. Nu uitati ca, desi inimile bat una pentu cealalta, stomacul fiecaruia reactioneaza diferit si ceea ce este tolerat de organismul unuia, poate fi de nesuportat pentru celalalt. Solutia? Gasiti o cale de mijloc.

INTELEGERE. Vietuirea in cuplu implica o mare responsabilitate din partea fiecarui partener. Asta pentru ca, de la probleme de comunicare pana la cele de bucatarie, partenerii se influenteaza reciproc. Modul de viata si de alimentatie este rezultatul modului de viata al cuplului.

"Daca el este un mare consumator de fructe, atunci si partenera va ajunge sa prefere acelasi lucru. Sau daca ea adora mancarea de la fast-food-uri, implicit va trebui si el sa se adapteze", ne precizeaza doamna doctor Elena Mircea, medic primar specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, careia ne-am adresat pentru cateva precizari privind alimentatia cuplului.

Cu alte cuvinte, ceea ce mananc eu (fructe, legume, mancaruri mai bogate sau mai sarace in calorii, prajituri ) isi va pune amprenta si asupra alimentatiei celuilalt. Caci, pe langa multe alte compatibilitati care trebuie sa existe intr-un cuplu, si alimentatia are un rol extrem de important in cadrul evolutiei acestuia. Orice aliment poseda o energie, care, din fericire sau din nefericire, impinge spre anumite tendinte. Alimentele alterate, supracondimentate, foarte grase intuneca mintea, provocand sau accentuand boala, starea de lene si de somnolenta. Iar pentru un cuplu, astfel de lucruri duc la comunicare defectuoasa, certuri si uneori chiar la distrugerea relatiei.

Alimentele de natura animala, in special, stimuleaza actiunea in forta, un tonus optimist, senzatia de satietate si implicit cheful de viata. Bineinteles, pregatite sanatos si consumate fara excese!

Legumele, fructele, mierea, untul, painea produc o linistire a emotiilor si dau posibilitatea persoanei in cauza sa aiba un control asupra corpului si a mintii. Cert este ca o mancare sanatoasa si gustoasa va aduce un anumit echilibru si o stare de armonie in viata de cuplu. Doar stiti cum e cu foamea! Cand ai stomacul gol, parca nu prea iti mai arde de multe!

Nu uitati ca secretul fericirii in doi depinde intr-o mai mica sau mai mare masura si de ceea ce-i oferiti, gastronomic vorbind, partenerului de viata. Mare grija! Cand gatiti ceva, este bine sa ganditi pentru doi!

POVETE
PREGATIRI. Incercati sa pregatiti cat mai des mancaruri care sa fie pe placul partenerilor. Bine, asta nu inseamna ca optiunile doamnelor nu sunt luate in calcul. Insa, pentru a impaca pe toata lumea este bine sa tineti cont de preferintele si de caracteristicile organismului amandurora.

INOVATII. La ocazii, aniversari sau alte imprejurari care merita sarbatorite, nu va sfiiti sa aratati latura romantica. O masa plina cu delicatese, un vin bun, petale de trandafiri si, de ce nu, lumanari aprinse pot fi secretul consolidarii relatiei de cuplu.

SANATOS. Nu pregatiti mancaruri grele! Preparatele la cuptor, supele, salatele de legume si fructele proaspete nu trebuie sa lipseasca de pe masa. Incercati sa aveti tot timpul ceva nou, sa surprindeti combinand mereu ingredientele. El o sa observe cu siguranta!
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul viata