x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Alimente care subtiaza silueta

Alimente care subtiaza silueta

18 Apr 2006   •   00:00

"In anotimpul rece pierdem in greutate mai rapid, pentru ca organismul este suprasolicitat de efortul de adaptare la temperaturile scazute. Astfel cresc arderile si slabim mai usor", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Daca la aceasta mai adaugati exercitii fizice si alimente ce contribuie la arderea grasimilor, atunci veti avea o silueta de invidiat. Fructele si legumele, condimentele, ceaiul verde, cafeaua sunt aliatii nostri in arderea grasimilor.

FRUCTE SI LEGUME PROASPETE

Fructele si legumele proaspete contribuie la reducerea depozitelor adipoase datorita fibrelor alimentare. Acestea au efect de scadere a colesterolului in sange. De asemenea, fibrele alimentare absorb si elimina toxinele, substantele cancerigene din organism. Atunci cand sunt preparate termic, fructele si legumele pierd din vitamine si din proprietatile binefacatoare. Un compot de mere nu se compara cu un mar crud. Un mar de marime medie contine aproximativ 10% din ratia zilnica de fibre alimentare, contribuind la eliminarea excesului de grasimi si la reducerea riscului afectiunilor cardiovasculare. Studiile au aratat ca doua mere pe zi scad nivelul colesterolului cu 16%. Daca insa facem un compot de mere, in care punem si zahar, in loc sa ne ajute sa slabim, acesta va favoriza ingrasarea.

CITRICE

Nelipsite din curele de slabire sunt citricele. Dintre ele, lamaile verzi sunt cele mai sarace in calorii – 9 calorii/100 g. Celelalte citrice au intre 30 si 40 de calorii la 100 g. Putem manca minimum cinci citrice pe zi, ceea ce sporeste arderea grasimilor si scaderea colesterolului. Grepfrutul scade nivelul de insulina, astfel incat pofta de a gusta ceva intre mese practic nu mai exista. De asemenea, o portocala, un grepfrut sau un pahar cu suc pe zi stimuleaza productia de bila – lichid secretat de celulele ficatului, ce contribuie la arderea grasimilor. Citricele sunt bogate in vitamine, de aceea nu va veti simti in nici un caz lipsiti de vlaga dupa o asemenea cura. "Vitamina C din citrice intervine in asimilarea iodului, stimuland tiroida, glanda care dirijeaza metabolismul energetic. Se stie ca persoanele care au probleme cu tiroida sunt in general supraponderale si obeze", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

VITAMINA C, ACID LINOLEIC...

Pe langa vitamina C exista si alte substante ce favorizeaza arderea grasimilor: acidul linoleic conjugat, carnitina, cafeina. Cele mai bune surse alimentare de acid linoleic conjugat sunt carnea si laptele. Alimentele cu multi aditivi, conservate, impiedica asimilarea acidului linoleic, de aceea este nevoie de suplimentarea lui. Suplimentele cu acid linoleic stimuleaza rearanjarea depozitelor adipoase si ajuta la mentinerea greutatii dupa o cura de slabire. Chiar daca vrem sa ardem grasimile, nu trebuie sa le excludem totusi din dieta. Ne sunt permise, fara a face excese, grasimile sanatoase: uleiul de masline, pestele, carnea de pui, de curcan, lactatele.

BROCCOLI. Aceasta leguma este o sursa buna de vitamina C, betacaroten, acid folic, ce ii confera proprietati remineralizante. Datorita acestora, broccoli este recomandat persoanelor care vor sa slabeasca. Este insa cunoscut mai ales pentru proprietatile sale anticancerigene. S-a demonstrat ca persoanele care mananca sau beau suc de broccoli de doua ori pe saptamana prezinta un risc scazut de cancer. Broccoli nu numai ca previne cancerul, dar incetineste si inmultirea celulelor canceroase din corp atunci cand boala a aparut.

FIBRE. Prin continutul de fibre alimentare, fructele si legumele favorizeaza scaderea in greutate, previn constipatia, cancerul de colon, bolile cardiovasculare. Chiar si in sezonul rece este bine ca intre mese sa mancam fructe si legume pe care le avem la indemana: mere, pere, gutui, citrice, kiwi, varza, sfecla rosie, ridichi negre, morcovi. Pe langa fibre, legumele radacinoase sunt printre putinele surse de terpene si lignine, substante ce scad colesterolul si impiedica dezvoltarea celulelor canceroase. Chiar daca au calorii putine, fructele si legumele calmeaza rapid senzatia de foame. Astfel pierdem lent kilogramele in plus si ne mentinem greutatea fara eforturi prea mari.

CARANITINA. O substanta care ne ajuta sa slabim este carnitina. Aceasta este produsa in mod natural de organism, fiind indispensabila in procesul de ardere a grasimilor. In prezent, carnitina sintetizata in laborator se gaseste sub forma de suplimente alimentare, recomandate pentru reducerea trigliceridelor si colesterolului.

Stiati ca

  • Bautura revigoranta, energizanta, cafeaua are efect favorabil nu numai asupra sistemului nervos central, ci si asupra siluetei noastre. Datorita principiului activ – cafeina –, cafeaua stimuleaza arderile. Aceasta inseamna ca una-doua cesti cu cafea zilnic ne ajuta in mentinerea greutatii si in arderea caloriilor ce provin din grasimi. Efectul de protejare a siluetei il are insa numai cafeaua neindulcita. Daca am adaugat zahar, am anihilat aceste proprietati, pentru ca apar caloriile din zahar – 4 calorii/g.
  • O solutie pentru slabit poate fi si ceaiul verde. Taninurile ce se gasesc in acest ceai usureaza digestia, regleaza tranzitul intestinal, favorizand eliminarea toxinelor si arderea kilogramelor in plus. In acelasi timp, ceaiul verde baut zilnic neutralizeaza grasimile daunatoare si impiedica depunerea lor pe artere.
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul alimentare arderea