x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Am pori pe nas. Caut tratament

Am pori pe nas. Caut tratament

11 Apr 2006   •   00:00

Cu siguranta ca ai incercat orice pentru a scapa de porii de pe nas si degeaba. Si cu siguranta ca te vei astepta sa primesti in acest articol tratamentul-minune care sa inchida porii o data pentru totdeauna. Imi asum riscul sa te avertizez ca nu vei primi raspunsul dorit. Pentru ca pur si simplu un astfel de tratament nu exista. Daca te-ai nascut cu aceasta predispozitie, tot ce poti face este sa cureti porii de sebumul in exces, pentru ca numai asa vor fi mai putin vizibili. Ingrijirea tenului cu pori deschisi este la fel ca spalatul pe dinti. Dureaza toata viata.

DERMATITA SEBOREICA

Inainte de toate, sa intelegem de ce apar acesti pori. Secretia excesiva de sebum, o afectiune numita dermatita seboreica, este vinovatul. Aceasta secretie se elimina prin porii deschisi la suprafata pielii, iar zonele prin care este evacuat cel mai mult sebum sunt in primul rand nasul, apoi barbia si fruntea. Porii devin foarte inestetici atunci cand se inchid la suprafata pielii prin asa-numitele puncte negre, numite medical comedoane. "Ele apar pentru ca sebumul oxideaza in contact cu aerul, capata un aspect solid si devine negru", ne explica dr. Carmen Madeleine Curea, medic primar dermatolog in cadrul Spitalului Clinic Colentina.

PRODUSE ANTISEBOREICE

Porii se pot curata mecanic, cu ajutorul plasturilor special conceputi, la cosmetica prin extractia comedoanelor sau prin alte metode. Dar dupa scurt timp, ei se vor umple din nou, asemenea unor fantani, iar procedurile mecanice trebuie repetate periodic. "O alta metoda de a face porii mai putin vizibili este peelingul chimic, care presupune aplicarea pe fata a unui acid, care arde stratul de suprafata al pielii si micsoreaza astfel porii", precizeaza dr. Carmen Madeleine Curea. Aproape la fel de eficiente sunt si exfolierile abrazive, cu substante care curata stratul de la suprafata al pielii si indeparteaza excesul de sebum din pori. Dar mult mai eficient este sa se actioneze asupra cauzei aparitiei porilor, adica secretia excesiva de sebum. Cu alte cuvinte, putem face porii mai putin vizibili prin tratarea dermatitei seboreice. Pentru aceasta exista produse cosmetice antiseboreice, sub forma de creme sau geluri, care suprima secretia excesiva de sebum. Ele au in compozitie acid salicilic si acid lactic. "La toate aceste tratamente locale se poate asocia un tratament general cu retinoizi sau anticonceptionale. Aceste doua tipuri de medicamente actioneaza direct pe receptorii glandei sebacee, suprimand secretia ei", arata dr. Carmen Madeleine Curea. Un astfel de tratament se poate dovedi foarte eficient, dar odata intrerupt, porii reapar.

TENUL GRAS. Ingrijirea zilnica este deosebit de importanta pentru persoanele care au pori pe suprafata nasului sau in alte zone ale fetei. Una dintre regulile de baza este folosirea unei creme speciale pentru tenul gras. "Trebuie folosite numai produse cosmetice speciale pentru ten gras, care contin substante antiseboreice si keratolitice, care indeparteaza stratul de celule de la suprafata pielii", avertizeaza dr. Carmen Madeleine Curea.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul porii