x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Amprentati la intrarea in Schengen

Amprentati la intrarea in Schengen

12 Ian 2005   •   00:00

Toate persoanele care vor intra in spatiul Schengen in baza unei vize vor fi amprentate si fotografiate, prevede o propunere legislativa luata in calcul de Comisia Europeana.


IRINA CRISTEA

VITAL. Acordul Schengen a fost inclus in 1997 in Tratatul de la Amsterdam
Comisia Europeana pregateste un sistem care sa includa bazele de date ale tuturor statelor din spatiul Schengen privind persoanele care beneficiaza de viza pentru a patrunde in aceasta zona. Spatiul Schengen include, in prezent, majoritatea celor 15 state din asa-numitul "bloc vechi" al Uniunii Europene. La frontiera dintre aceste state nu exista controale, trecerea dintr-o tara in alta facandu-se ca dintr-un oras in altul.

BAZA DE DATE. Planul oficialilor europeni este ca persoanele care primesc viza Schengen sa fie amprentate si fotografiate, iar informatiile despre ele sa fie incluse intr-o baza de date accesibila tuturor statelor din Uniune. Viza Schengen le este necesara persoanelor din state care nu fac parte din Uniunea Europeana si care nu au nici perspectiva aderarii in viitorul apropiat. De exemplu, acest tip de viza nu mai este obligatoriu pentru romani de la 1 ianuarie 2002.

DIN 2007. Initiativa Comisiei ar urma sa fie pusa in practica de anul viitor, iar, din 2007, toti beneficiarii de viza Schengen vor fi amprentati si fotografiati. Planul a primit deja aprobarea de principiu din partea statelor membre ale Uniunii, iar acest acord i-a incurajat pe initiatorii ideii. "Noul sistem ne va permite sa luptam mai bine impotriva imigratiei ilegale si a amenintarilor la ordinea publica. Pe de alta parte, va fi o modalitate de a asigura libera circulatie a strainilor de buna credinta care au nevoie de viza pentru a intra in spatiul Schengen", a explicat Jan de Ceuster, unul dintre reprezentantii Comisiei. In prezent, spatiul Schengen include toate statele care formau Uniunea Europeana inainte din extinderea din mai anul trecut, cu exceptia Irlandei si a Marii Britanii. Din aceasta zona fac parte si cateva tari care nu sunt in UE: Norvegia, Islanda si Elvetia.

REGULI. Cetatenii din aproximativ 134 de tari au nevoie de viza pentru a patrunde in zona Schengen. Vizele sunt emise separat de statele membre, iar oficialii europeni sunt de parere ca absenta unui sistem comun de procesare a datelor da cale libera abuzurilor. In timp ce statul caruia i s-a inaintat cererea de viza il verifica pe solicitant, incercand sa afle daca are cazier, daca a mai cerut viza si i-a fost refuzata etc., sistemul central care va exista din 2007 va face verificari in paralel, pentru a se afla daca solicitantul a intampinat probleme la acordarea vizei de catre alte state membre.

ACORD DE 20 DE ANI
Statele Uniunii Europene au incheiat, in 1985, la Schengen (Luxemburg) un acord care vizeaza eliminarea graduala a controlului la frontierele comune ale statelor semnatare. Data fixata initial pentru intrarea sa in vigoare (1990) a fost amanata de mai multe ori, pana cand s-a putut realiza un sistem de informatii computerizat intre tarile semnatare care sa permita coordonarea luptei transfrontaliere impotriva criminalitatii. Eliminarea completa a controalelor la frontierele comune a fost realizata la 26.03.1995 intre sapte tari membre ale Uniunii Europene (Belgia, Olanda, Luxemburg, Franta, Germania, Spania si Portugalia), carora li s-au adaugat ulterior alte trei (Grecia, Italia si Austria) si, ceva mai tarziu, Danemarca si Finlanda. Dupa intrarea in vigoare a Tratatului de la Amsterdam, semnat
in 1997, acest cadru de cooperare a fost inclus in acquis-ul comunitar. Romanii au acces fara viza in spatiul Schengen pentru perioade de scurt sejur, adica cel mult 90 de zile pe un semestru intr-un singur stat sau in mai multe. (Sursa: Ministerul Integrarii Europene)
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul viza schengen