x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Angajatii fara drepturi - Firmele din Romania nu-si respecta salariatti

Angajatii fara drepturi - Firmele din Romania nu-si respecta salariatti

de George Daniel Ripa    |    28 Feb 2007   •   00:00
Angajatii fara drepturi - Firmele din Romania nu-si respecta salariatti

Membrii Uniunii Europene respecta normele muncii doar pe hartie.

"Exista probleme flagrante in state ca Bulgaria, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Ceha, Slovacia si Romania, dar si in Germania, tara unde functionarii nu au dreptul sa faca greva", se afirma in raportul publicat de Confederatia Sindicatelor Internationale (CSI). In document se arata ca, cel putin la nivel legislativ, drepturile muncitorilor sunt respectate in toate statele UE. In practica "exista violari ale libertatilor sindicale in majoritatea statelor care au aderat la UE in ultimii ani".

ROMANIA. "In Romania patronii duc o politica antisindicate pe fata, adesea printre angajatori fiind chiar intreprinzatori straini. De multe ori acestia fac anagajari cu conditia ca angajatul sa nu adere la un sindicat. O alta problema imensa cu care se confrunta tara noastra este aceea a copiilor care muncesc. "Implicarea copiilor in campul muncii este o realitate in aproape toate statele mebre UE, cu mentiunea ca aceste violari ale legislatiei au loc in special in statele in care este dezvoltata agricultura de familie, asa cum sunt Bulgaria, Polonia, Italia, Portugalia si Romania", se mai spune in raportul CSI. Militantii sau membrii de sindicat sunt redusi la tacere sau chiar retrogradati in Bulgaria, iar in Polonia "sunt amenintati cu ruperea contractelor de munca fara preaviz".

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul