x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Antibiotice de la mama natura

Antibiotice de la mama natura

28 Iun 2005   •   00:00

In ultima perioada se discuta mult despre rezistenta la antibiotice si despre faptul ca in urmatorii ani acestea nu vor mai fi eficiente. Antibioticele sunt recomandate gresit in afectiuni de natura virala (rino-faringite, gripe, angine etc.).

In ultima perioada se discuta mult despre rezistenta la antibiotice si despre faptul ca in urmatorii ani acestea nu vor mai fi eficiente. Antibioticele sunt recomandate gresit in afectiuni de natura virala (rino-faringite, gripe, angine etc.).
Putini au aflat ca uleiurile esentiale dau rezultate foarte bune in aceste cazuri. In Franta, aceste uleiuri sunt parte integranta a tratamentului in stomatologie. Astfel, pastele pentru tratarea cariilor, solutiile stomatologice cicatrizante folosite dupa extractiile dentare sau tratamentul parodontozei sunt pe baza de uleiuri esentiale. "Acestea sunt produse foarte concentrate, care intr-o doza mica au un efect foarte puternic. Au proprietati antiseptice, antiinflamatorii si antialgice", spune dr. Cristina Pavel, medic specialist medicina de familie, cu competente in apifitoterapie si homeopatie.

Uleiurile pastreaza proprietatile plantei din care s-au obtinut. Astfel, uleiul de trandafir este un foarte bun antiinflamator, uleiul de musetel calmeaza durerile menstruale. Pentru afectiunile cailor respiratorii, dr. Cristina Pavel ne recomanda uleiurile de conifere (brad, pin), eucalipt, menta, care au proprietati antiseptice si antiinflamatoare puternice. In cazul infectiilor urinare se pot folosi sub forma de spalaturi uleiurile de ienupar si busuioc. Unele uleiuri (coriandru, fenicul, chimen, anason) pot stimula digestia, eliminand gazele intestinale.

Nediluate produc iritatii


Fiind foarte concentrate, uleiurile volatile pot sa produca iritatii cutanate, fotosensibilitate. O exceptie in acest sens este uleiul de levantica. Acesta nu este toxic si poate fi aplicat direct pe piele. Pentru masaj, uleiurile volatile se folosesc diluate intr-un ulei baza (de samburi de struguri, de migdale sau masline) – 10 picaturi la 250 mililitri ulei baza. Intern se administreaza trei, cinci picaturi de doua-trei ori pe zi diluate intr-un pahar cu ceai rece sau pe o bucata de fruct. Pentru gargara sau spalaturi, esentele se dilueaza in apa. Exista uleiuri care au o toxicitate mai mare si sunt contraindicate administrarii interne (uleiul de dafin, de tuia). Acestea sunt aplicate extern, prin tamponari in cazul negilor, herpesului, vegetatiilor veneriene. Spre deosebire de tratamentul cu antibiotice, in infectiile acute, uleiurile esentiale se folosesc o perioada mai mare, respectiv, doua-trei saptamani.

BUSUIOCUL. Sub forma de masaj sau inhalatii, uleiul de busuioc este recomandat in cazul afectiunilor respiratorii, impotriva otitelor, durerilor de cap, nefritelor, cistitelor. Daca este administrat intern (una-doua picaturi de trei ori pe zi, intr-o lingurita cu miere), acest ulei da rezultate bune in cazul tulburarilor digestive (gastrita, ulcer, balonari, indigestii).

EUCALIPTUL. Stimulent general, antibacterian, antiviral, antiinflamator, uleiul de eucalipt poate fi folosit intern sau extern impotriva febrei, infectiilor urinare, reumatismului. In cazul virozelor respiratorii se pot face inhalatii – cateva picaturi de ulei volatil intr-o batista.

OBLIGEANA. Tratamentul cu ulei de obligeana este indicat celor care trec foarte usor de la o extrema la alta, celor care sufera de tulburari psihice. Uleiul volatil de obligeana este un foarte bun antispastic, antiinflamator gastro-intestinal, antiseptic, fiind prescris celor care sufera de gastrita, ulcer, infectii urinare, guta.

CIMBRUL. Uleiul de cimbru are proprietati antibacteriene, antiseptice, antivirale, fiind recomandat in cazul infectiilor cu Chlamydia, candidozelor, infectiilor respiratorii si din sfera ORL (tuse, bronsita, sinuzita). Daca se foloseste nediluat, irita mucoasele si tegumentele. Uleiul de cimbru este contraindicat gravidelor, copiilor mici si hipertensivilor.

LAMAIA. Uleiul volatil de lamaie se obtine prin presare la rece a cojii fructului. Pe langa proprietatile antibacteriene, antivirale, imunostimulante, uleiul de lamaie combate depresia, imbunatateste memoria si capacitatea de concentrare. Aplicarea direct pe piele a acestui ulei produce fotosensibilitate, dupa expunerea la soare putand aparea eruptii cutanate.

MENTA. Uleiul de menta are proprietati antispastice, analgezice si antibacteriene. In cazul hepatitei virale, colicilor biliare, balonarilor, ulcerului se administreaza intern cate doua-trei picaturi de ulei de menta pe zi, maximum zece zile. Extern se fac masaje si inhalatii in cazul racelilor, gripei, hipotensiunii arteriale, asteniei, migrenelor, nevralgiilor.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul cazul ulei uleiul uleiurile