x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Aranjarea mesei de sarbatori

Aranjarea mesei de sarbatori

28 Dec 2006   •   00:00

Cultura mesei, o lectie pe care trebuie sa o invatam. Bufetul suedez, desi la acest moment este "pe val", atunci cand vine vorba despre pregatirea meselor pentru diverse ocazii, in perioada acestor sarbatori este marginalizat.

Afla ce e nou

Cultura mesei, o lectie pe care trebuie sa o invatam. Bufetul suedez, desi la acest moment este "pe val", atunci cand vine vorba despre pregatirea meselor pentru diverse ocazii, in perioada acestor sarbatori este marginalizat. Pentru ca nimic nu se compara cu masa care aduna in jurul ei familiile si pe cei mai dragi lor. Cultura mesei, un termen mai putin vehiculat la noi, reprezinta in fapt arta servirii mesei, intelegand prin asta armonizarea intre design, confort, utilitate, rafinament si ambianta. Iata principalele regulile de care trebuie sa tineti seama pentru ca masa sa arate de minune.

1. Tacamurile. Folosirea lor se face incepand cu cele mai departate de farfurie (primul fel), pana la cele mai apropiate de marginea farfuriei. Astfel:
In partea stanga se asaza furculitele. Daca sunt doua, atunci cea mica este spre exterior si se foloseste pentru aperitiv, iar cea mare este langa farfurie si se foloseste la felul principal.
In partea dreapta se asaza cutitele si/sau lingura de supa. Se foloseste, in primul rand, lingura de supa (daca exista), apoi cutitul mic si in cele din urma cutitul mare, cel mai apropiat de farfurie. Cutitul poate fi pozitionat pe un suport de tacam (in special la francezi) pentru ca lama sa nu atinga fata de masa.

2. Serviciul de masa trebuie sa fie in concordanta cu tacamurile, adica sa fie destinate aceluiasi gen de mancare. In general, farfuriile se asaza una peste alta, la baza fiind un platou ("sottopiato"), care ramane permanent pe masa.

3. Paharele. Regula de aranjare a lor spune ca se pleaca de la paharul de sampanie (cel mai inalt), pozitionat in fata farfuriei - in partea centrala, apoi se asaza descrescator paharul de apa, de vin rosu, de vin alb.

Cultura mesei inseamna si alegerea serviciului de masa, combinarea portelanului cu accesoriile din inox sau argint, aranjarea paharelor de cristal, ordonarea tacamurilor, asortarea culorilor, atentia la detalii.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul