x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Atrageti fluturi in gradina, pentru o atmosfera de vis

Atrageti fluturi in gradina, pentru o atmosfera de vis

29 Mar 2007   •   00:00
MEREU VERDE
Va doriti fluturi in gradina? Nu e chiar complicat, dar trebuie sa stiti ce anume cauta fluturii. Curiosi sa aflati ce anume aveti de facut? Iata mai jos cateva lucruri utile.

Sunt convinsa ca ati vrea ca si in gradina dumneavoastra sa se gaseasca, pe langa flori frumoase, copaci interesanti, si fluturi. Si intrebarea este: cum sa aduceti fluturii in gradina? Raspunsul nu este chiar atat de dificil pe cat ati crede. Fluturii sunt atrasi de sursele de apa, de florile cu nectar, care au deschideri ample, parfum si colorit puternic (rosu, galben, oranj, roz, purpuriu). Cand va ganditi la fluturi trebuie sa luati in considerare si faptul ca atat timp cat sunt in stadiu de larva (omida) au nevoie de anumite plante cu care sa se hraneasca. Acesta ar fi un dezavantaj si depinde de dumneavoastra daca il acceptati sau nu.

CE PLANTE II ATRAG?

Plantati in gradina arbusti precum Buddleia (Liliacul de vara), Cornul, Viburbum (Calin) si Rhododendronii. Dintre plantele perene, fluturii sunt atrasi de Lantana si Plumbago (la ghiveci in zona noastra climaterica), de Floarea Soarelui, Crini si Phlox (Brumarea).

Plantele anuale vin sa completeze imaginea idilica a gradinii dumneavoastra: Petunii, Cosmos, Salvia, Verbena, Zinnia (Carciumareasa), Tagetes (Craite), Aster, Lavanda etc. Insa e important cum le plantati, asa incat perioada lor de inflorire sa fie indelungata, sa fie aproape de sursa de apa si de plantele ce vor servi drept hrana fluturilor in stadiu de larva.

SURSA DE APA SI DE HRANA

Daca aveti in gradina un iaz destul de adanc, sa stiti ca fluturii nu vor fi atrasi de el. Ei au nevoie de o sursa de apa care sa fie putin adanca, presarata cu pietricele si care sa se afle la loc insorit. Puteti sa amplasati in gradina vase cu apa asemanatoare cu cele pentru pasari. In privinta sursei de hrana pentru larve trebuie sa stiti ca cel mai mult le place flora salbatica din zone cu umiditate mare. Daca in preajma surselor de apa veti planta seminte ale acestor flori, larvele nu vor ataca plantele dragi. In strainatate exista pachete cu seminte de flori salbatice, speciale pentru astfel de situatii. Din pacate nu si pe piata noastra, dar speram ca in scurt timp sa fie accesibile si la noi.

GRADINA FLUTURILOR

Incercati sa grupati cele necesare fluturilor intr-o anumita zona a gradinii, pentru ca va trebui ca aici sa nu aplicati nici un fel de tratament chimic. Aceasta zona va functiona ca un ecosistem, cu propriile-i mecanisme de reglare. Plantati copaci diversi in preajma si veti vedea cum creste populatia de fluturi din gradina dumneavoastra. Secretul este ca acesti copaci ii protejeaza de vant si se aduna in numar mare acolo unde se simt in siguranta. Un fluture matur cauta in primul rand hrana si apa. Zboara din floare in floare, la sursa de apa, se bucura de ploaie, pentru ca asa ajunge mai usor la apa, depune oua pentru a asigura o noua generatie, exact acolo unde aceasta are mai multe sanse de supravietuire. In mod ciudat, o sa vedeti ca fluturii nu sunt atrasi numai de flori, ci si de fructe putrezite, noroi sau ingrasaminte presarate in gradina.

LA MODA

In ultimii ani, gradina cu fluturi a devenit un adevarat curent in peisagistica. Puteti sa aveti doar cateva plante pe pervaz sau o zona a gradinii cu nenumarate plante care sa-i atraga. Dar dincolo de foamea constanta a larvelor, a admira fluturi maturi in propria gradina este o activitate care compenseaza eforturile. Este un prilej deosebit de a cunoaste mai bine aceste vietuitoare si de a va simti mai aproape de natura. Veti asista cu uimire la o adevarata metamorfoza de la ou la fluturele adult, trecand prin stadiul de larva si de crisalida la interval de numai cateva zile.

CASUTE PENTRU FLUTURI

Asa cum invitam pasarile in gradina noastra amplasand in copaci cateva casute special facute pentru zburatoare, tot asa procedam si cu fluturii. De fapt, casutele acestora seamana intre ele, numai ca cele pentru fluturi au o deschidere mai mica si o forma usor alungita. Casutele ii vor ajuta sa se protejeze de vant. In preajma casutelor puteti sa asezati cateva pietre pe care sa stea fluturii dimineata, cand au nevoie sa se incalzeasca la soare. Daca nu gasiti in comert asa ceva, puteti sa improvizati.

LILIACUL DE VARA

Acest arbust simpatic are flori albe, roze, rosii, albastre sau move, iar forma inflorescentelor poate sa fie alungita sau globuloasa. El este originar din Europa si rezista fara probleme la temperaturile scazute de peste iarna. Are frunzis cazator, adora soarele si necesita sol cu reactie neutra. Prefera umiditatea normala si, daca este plantat la locul potrivit, poate creste pana la 6 m inaltime, in functie de varietate. Pe toata perioada de vara, Buddleia incanta cu florile sale si atrage fluturii in mod sigur. De fapt, chiar asa i se spune: arbustul cu fluturi - pentru ca este practic invadat de aceste mici zburatoare. Arbusti tineri gasiti si in magazinele noastre de specialitate, numai buni de plantat.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul grădina fluturi fluturii