x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Avertisment - "Nu se poate sa nu ne pese"

Avertisment - "Nu se poate sa nu ne pese"

de Irina Cristea    |    18 Dec 2006   •   00:00
Avertisment  -  "Nu se poate sa nu ne pese"

Viata politica "bate" temele europene in dezbaterile din Romania, iar acest lucru este regretabil pentru o tara ca si intrata in Uniunea Europeana, apreciaza comisarul european pentru Multilingvism, Leonard Orban.

Leonard Orban cere mai mult interes fata de temele europene. Viata politica "bate" temele europene in dezbaterile din Romania, iar acest lucru este regretabil pentru o tara ca si intrata in Uniunea Europeana, apreciaza comisarul european pentru Multilingvism, Leonard Orban.

Romania este la mai putin de doua saptamani de intrarea in Uniunea Europeana, dar nu are pic de experienta in ceea ce priveste dezbaterea temelor de actualitate din Uniune. Asta pentru ca la Bucuresti preocuparea fata de agitatele evenimente de pe scena politica anuleaza, practic, marile teme europene, a constatat cu regret comisarul european pentru Miltilingvism, Leonard Orban. In cadrul primei conferinte de presa organizata in tara de la confirmarea in echipa condusa de Jose Manuel Barroso, Orban a spus ca "trebuie sa intelegem odata si odata ca nu este suficient sa ne limitam la ceea ce constatam intern, la dezbaterile vietii politice extrem de agitate, si sa ne dam seama ca de la 1 ianuarie 2007, la Bruxelles sau in alte capitale europene, se iau decizii care ne privesc in modul cel mai important pe noi", relateaza Mediafax.

De aceea, comisarul roman a solicitat adoptarea de urgenta a unui sistem de gestionare a afacerilor europene in conditiile in care aderarea europeana inseamna ca cel putin 50% dintre deciziile care-i privesc direct pe romani se vor lua la Bruxelles. "Nu mai putem sa fim in situatia in care sa nu ne pese ce se intampla la nivel comunitar. E nevoie de dezbateri privind subiectele care o sa ne influenteze viata. Altfel, deciziile se vor lua in numele nostru, iar noi o sa stam si sa asistam pasiv la ce se intampla", a atentionat Leonard Orban.

CINE CU CINE. O tema importanta care ar trebui analizata la Bucuresti este, de exemplu, pozitia pe care si-o va asuma Romania in cadrul Uniunii Europene. Bucurestiul trebuie sa decida, printre altele, de partea carei categorii de state se va plasa in jocul procesului decizional la nivel comunitar. Variantele sunt, potrivit lui Orban, ca Romania sa opteze fie pentru tabara tarilor care sustin mai degraba o Uniune Europeana politica sau a celor care promoveaza mai degraba o Uniune Europeana economica.

DOCUMENT. Acest amanunt, si nu numai, va fi inclus in strategia postaderare la intocmirea careia Orban a participat in calitate de secretar de stat la Ministerul Integrarii si pe care Romania trebuie sa o promoveze in cat mai scurt timp.
Fara presiuni
Leonard Orban a dat detalii si despre criteriile in functie de care si-a format cabinetul de la Bruxelles. Echipa sa este condusa de un francez si are in componenta doar doi romani, potrivit criteriilor fixate de Comisia Europeana. Orban a precizat ca si-a selectat oamenii dupa criterii care tin 100% de competenta acestora si ca Franta nu a exercitat presiuni asupra sa. Unul dintre membrii romani ai echipei lui Orban este Viorel Serbanescu, tehnocrat cu vechime la Bruxelles, responsabil pe capitolele economice, financiare, justitie si afaceri interne in cadrul misiunii Romaniei pe langa Uniunea Europeana si membru important al echipei care a finalizat negocierile de aderare.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul europeană orban