x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Bacterii care dau infertilitate

Bacterii care dau infertilitate

12 Mai 2006   •   00:00

Faci anual controlul ginecologic, nu ai nici un simptom de boala si consideri ca, indeplinind toate conditiile, esti apta pentru conceperea unui copil. Din senin, te izbesti de problema infertilitatii. La analizele care se recomanda in mod uzual inainte de a concepe un copil ai fost depistata cu chlamidioza, o infectie care nu te-a trimis la medic pentru ca nu s-a manifestat in nici un fel. Se estimeaza ca aproape 90% dintre cazurile de sterilitate sunt cauzate de infectia cu Chlamydia trachomatis. "Problema cea mai mare este ca, in majoritatea cazurilor, chlamidioza nu are simptome, motiv pentru care este depistata foarte tarziu, cand s-au instalat deja complicatiile", semnaleaza dr. Alexandru Filipescu, medic primar obstetrica-ginecologie in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta "Elias".

Infectia cronica

Infectia cu Chlamydia provoaca o disfunctionalitate a pavilionului tubar, punctul de intalnire al spermatozoidului cu ovulul. "In cazul unei infectii cronice, vechi si puternice, permeabilitatea tubara nu mai exista, ceea ce face imposibila fecundarea si de aici sterilitatea", explica dr. Alexandru Filipescu. Solutia pentru restabilirea fertilitatii o reprezinta interventia chirurgicala, dar exista si cazuri mai grave, cand modificarile de la nivelul pavilionului tubar nu mai pot fi rezolvate nici macar chirurgical. Aceasta situatie impune fertilizarea in vitro ca unica solutie pentru conceperea unui bebelus. Pentru a preintampina riscul de infertilitate se impune testarea anual pentru infectia cu Chlamydia. Se poate efectua fie o analiza a sangelui, fie o recoltare din colul uterin. In cazul in care infectia exista, medicul recomanda un tratament antibiotic ambilor parteneri. Este foarte important ca, macar inainte de a concepe un copil, sa se faca o investigatie pentru Chlamydia, caci infectia se poate transmite la fat si produce complicatii.

ASIMPTOMATICE. Infectia cu Chlamydia nu este singura boala tacuta care aduce infertilitatea. Pe langa aceasta exista alte doua infectii genitale: Mycoplasma si Ureaplasma. Mecanismul este asemanator infectiei cu Chlamydia: persoanele infectate sunt aparent sanatoase, dar boala evolueaza in timp spre faza cronica. Singura deosebire este ca Mycoplasma si Ureaplasma provoaca si o alta complicatie: leziuni ale colului uterin.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul infectia