x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul BAE Systems - Ancheta ingropata "pentru pace"

BAE Systems - Ancheta ingropata "pentru pace"

de Irina Cristea    |    18 Dec 2006   •   00:00
BAE Systems - Ancheta ingropata "pentru pace"

Premierul Tony Blair a acceptat sa ingroape o ancheta anticoruptie ce viza un contract incheiat cde BAE Systems cu Arabia Saudita, pentru ca a fost amenintat cu dinamitarea procesului de pace in Orient.

Arabia Saudita a amenintat ca va compromite diplomatia lui Blair. Procesul de pace din Orientul Mijlociu a fost miza pentru care Marea Britanie a preferat sa renunte la o ancheta care implica firma de armamant BAE Systems si autoritatile din Arabia Saudita.

Britanicii au sacrificat o ancheta majora de coruptie in favoarea procesului de pace din Orientul Mijlociu si a relansarii discutiilor dintre israelieni si palestinieni. Cel putin asa noteaza presa din Regatul Unit, care incearca sa motiveze abandonarea cercetarilor care vizau contractul intre Arabia Saudita si furnizorul britanic de echipamente militare BAE Systems, cu care a lucrat si Romania. Potrivit publicatiei Mail on Sunday, continuarea anchetei demarate luna trecuta la Londra ar fi dinamitat toate eforturile premierului Tony Blair de a-i convinge pe israelieni si palestinieni sa se reaseze la masa negocierilor.

AMENINTARI. Blair se afla in plin turneu in Orientul Mijlociu, avand pe agenda intalniri cu premierul israelian, Ehud Olmert, si cu presedintele palestinian, Mahmoud Abbas. De ofensiva diplomatica a premierului britanic s-ar fi ales insa praful daca Arabia Saudita ar fi intervenit in acest sens. Surse diplomatice citate de Mail on Sunday au afirmat ca Ryiadul chiar a amenintat in acest sens Londra, spunand ca, daca ancheta nu ia sfarsit imediat, isi va folosi influenta pentru a zadarnici tentativa lui Blair de a se intalni cu liderul palestinian. Alte amenintari lansate de sauditi au facut referire la expulzarea militarilor si a agentilor speciali britanici aflati in regat. De asemenea, Arabia Saudita urma sa nu le mai comunice britanicilor informatiile cu privire la lupta impotriva terorismului, dupa cum noteaza si saptamanalul The Observer.

Presiunile au dat roade, iar procurorul general de la Londra a anuntat inchiderea anchetei de coruptie, invocand "ratiuni de securitate nationala si internationala". Oficiul pentru Fraude Grave (SFO) detinea informatii potrivit carora contractele semnate de BAE cu Arabia Saudita, din 1985 pana in prezent, pentru achizitionarea de avioane de vanatoare, s-a lasat cu foloase necuvenite insemnate varsate in conturile sauditilor.
INFO

RAPIRE. O britanica a fost arestata in Grecia pentru rapirea copilului unei romance de etnie roma, potrivit Sunday Mirror. Tanara mama avea de gand sa-si vanda fetita pentru 9.000 de lire sterline, insa britanica a inselat-o. Ministerul de Externe britanic a confirmat stirea.

CRITIC. Cel mai mare jucator de sah din lume, Garry Kasparov, un oponent al presedintelui rus Vladimir Putin, l-a comparat pe liderul de la Kremlin cu fostul dictator Augusto Pinochet, intr-un interviu pentru The Times. Kasparov il considera pe Putin un dictator, a carui conducere autoritara ameninta Rusia cu intoarcerea la epoci intunecate din istorie.

VIOLENTE. Fasia Gaza este martora unor confruntari violente intre grupuri armate fidele Hamas si membri ai garzii prezidentiale, dupa ce presedintele Mahmoud Abbas a acuzat Hamas pentru criza in care se afla teritoriile palestiniene. In plus, el a afirmat ca este nevoie de o solutie politica la aceasta criza, batand apropoul catre alegerile anticipate.

ANCHETA INTERNATIONALA. Anchetatorii britanici cred ca asasinul celor cinci prostituate a parasit deja teritoriul Marii Britanii. Potrivit The Observer, politia a cerut ajutorul Interpolului pentru gasirea criminalului. Investigatorii studiaza ipoteza ca asasinul sa fie un turist din Europa continentala.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul arabia saudita