x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Bere acrisor amara

Bere acrisor amara

16 Aug 2006   •   00:00
BARUL CASEI
Mama obisnuia adesea sa spuna ca daca trece Sfantul Ilie, daca oamenii de la sate incep sa isi care fanul de pe camp acasa si daca incepe postul pentru sarbatoarea Sfintei Marii, e semn ca vara se pregateste sa predea stafeta. Cu toate acestea, soarele este inca foarte puternic, iar caldura lui ne scoate pe toti din casa si ne pregateste pentru destinatiile cele mai diverse. De cele mai multe ori, terasa este locul unde, pe o vreme atat de fierbinte, prietenii se intalnesc in jurul unei bauturi racoritoare.

Nu demult, mi-am invitat amicii la o iesire la terasa din spatele blocului. Am propus atunci sa comandam cate o bere, dar nu o bere oarecare, ci una cu lamaie verde. Unii dintre prietenii mei m-au privit uimiti si mi-au spus ca nu puteam sa gasesc o combinatie mai ciudata. "Berea e buna numai cu sare si cu mici", imi spunea hotarat unul dintre ei, mare amator de bere buna. Am reusit, intr-un final, sa-mi conving amicii ca facem numai o singura comanda si daca nu o sa ne placa, nu mai luam alta data. Astfel, ospatarul ne-a adus pe o tava sase beri reci ca gheata, in gatul carora era introdusa, pe jumatate, o felie de lamaie verde.

O NOUA MODA. Berea cu lamaie verde (limeta) este o noua tendinta, care a inceput sa aiba tot mai multi fani in intreaga lume. Toti cei carora li se propune o astfel de combinatie manifesta la inceput o atitudine rezervata, pentru ca, dupa ce o gusta, sa se indragosteasca de ea. Berea cu limeta are un grad mai scazut de alcool, e putin acidulata, iar gustul este usor amarui. Se stie ca berea este o bautura racoritoare in sine, dar adaugarea lamaiei verzi o face perfecta pentru perioadele estivale. In Mexic, berea cu limeta este foarte populara, dar, in ultima vreme, si tari precum Italia sau Spania au inceput sa consume acest sortiment de bere in cantitati din ce in ce mai mari. Unii sunt de parere ca berea cu lamaie verde este mai fina decat una obisnuita, motiv pentru care o recomanda femeilor.

LAMAIA VERDE

Cunoscuta sub numele de lime sau limeta, este un fruct din familia citricelor, asemanatoare cu lamaia, de care se diferentiaza prin culoarea sa verde sau galbena spre verde. Sucul acestui soi de lamaie este foarte des folosit in realizarea unor cocteiluri, cum sunt: ginul tonic, margarita sau mojito. Feliile subtiri de lamaie verde sunt folosite si pentru decorarea unor bauturi. Datorita aciditatii, sucul acestui fruct este intrebuintat si in prepararea unor deserturi. In sudul Asiei, frunzele de limeta fac parte din ingredientele unor retete culinare.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul verde