x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Boli care se iau la cosmetica

Boli care se iau la cosmetica

30 Mar 2006   •   00:00

Vara, femeile apeleaza frec-vent la saloanele de infrumu-setare pentru diferite tratamente faciale, pentru manichiura, pedichiura. Trebuie insa sa avem grija pe mana cui ne lasam

Vara, femeile apeleaza frecvent la saloanele de infrumusetare pentru diferite tratamente faciale, pentru manichiura, pedichiura. Trebuie insa sa avem grija pe mana cui ne lasam si mai ales unde mergem pentru un asemenea tratament de infrumusetare. Pentru ca si frumusetea are riscurile ei. Dintr-un cabinet de cosmetica putem iesi cu mai multe probleme decat am intrat – negi, micoze, hepatita.

In ceea ce priveste cosmetica fetei, riscul de a lua o infectie este mai mic decat in cazul manichiurii si pedichiurii. "La tratamentele faciale, riscul cel mai mare este reprezentat de depasirea competentelor de catre cosmeticiana. Aceasta greseste uneori atunci cand se ambitioneaza sa trateze si leziunile de acnee severa. In urma acestor tratamente cosmetice raman cicatrice de care pacienta are sanse foarte reduse sa scape ulterior. Nu este normal ca atunci cand plecam de la cosmetica fata sa aiba eroziuni, ulceratii", ne atrage atentia dr. Virginia Chitu.

MANICHIURA SI PEDICHIURA


Cu totul altfel stau lucrurile in cazul manichiurii si pedichiurii, de unde putem lua foarte usor o infectie de natura virala, bacteriana, micotica. In categoria infectiilor virale se incadreaza negii sau verucile care se transmit prin contactul cu o persoana sau instrumente infectate. De multe ori, verucile sunt confundate cu bataturile. Verucile sunt leziuni cu cauza virala, in vreme ce bataturile sunt zone de tesut cornos, de piele moarta. De aceea, nici verucile, nici bataturile nu trebuie tratate in cabinetele de cosmetica. "Daca accidental se produce o taietura in timpul efectuarii manichiurii sau pedichiurii, atunci exista risc semnificativ de a contracta un virus hepatitic B, C", avertizeaza dr. Virginia Chitu, medic specialist dermatolog la Clinica Dermastyle. Instrumentarul cosmetic sterilizat necorespunzator creste riscul bolilor de natura bacteriana (infectiile cu stafilococ ale unghiei).

Infectiile micotice se iau prin contact cu mana cosmeticienei care are aceasta ciuperca sau prin contactul cu suprafete, instrumente infectate.

TRATAMENTE FACIALE. Un cancer de piele in faza incipienta poate semana pentru un ochi neexperimentat cu un cos. Tratamentele faciale intarzie diagnosticarea cancerului. "Pacientul ajunge la dermatolog dupa ce a incercat mai multe tratamente cosmetice care nu i-au facut decat rau. Daca ne-a aparut o leziune pe fata, trebuie sa consultam mai intai dermatologul, acesta fiind cel care hotaraste daca este o problema medicala sau o problema care se poate poate rezolva prin tratament cosmetic", ne sfatuieste dr. Virginia Chitu. Precautie se cere si in cazul tenului rosu, iritat, care nu trebuie expus la tratamente cu abur.

RECOMANDARI. "O pacienta care observa modificarea unghiilor de la maini sau de la picioare sau modificarea texturii pielii de la maini sau de pe picioare trebuie sa mearga mai intai la un dermatolog sa vada daca este vorba despre o ciuperca", arata dr. Virginia Chitu. De asemenea, pentru ca riscul de transmitere a virusurilor hepatitice in timpul procedurilor de manichiura-pedichiura este mare, specialistii ne recomanda vaccinarea profilactica pentru hepatita B. Daca nu ne vaccinam, atunci cand ne facem evaluarea anuala a starii de sanatate, este bine sa efectuam si determinari pentru infectia cu virus hepatitic B si C.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul