x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Borsuri si ciorbe

Borsuri si ciorbe

05 Apr 2005   •   00:00

  • de MONICA STEFANIA VELICU
  • OCHIUL SOACREI
  • I-a trecut nora-mii supararea. Dar a tinut-o aproape o saptamana. Pana cand a facut ea una si mai boacana si mi-a venit mie randul sa ma supar. Si suparata am ramas pana azi cand... m-am facut de-a dreptul foc si para. Sa va povestesc. Acum vreo cateva zile m-am dus eu pe la ei ca sa vad in ce ape se mai scalda nora-mea... si fii-miu, ca influentabil cum e, l-a facut si pe el sa stea suparat pe mine. Curatenia, inceputa Dumnezeu mai stie cand, era pe sfarsite. Ma rog, la ei pe sfarsite poate sa fie si o luna. Si n-o sa va vina sa credeti, dar nora-mea gatea. Nu ceva spectaculos. Doar o ciorba de loboda si stevie, dar e buna si-aia daca stii s-o faci. Ca s-o impac de tot, i-am spus ca ma duc eu sa-i cumpar niste verdeturi de la piata, niste salata, maruntisuri din astea, ca s-o las pe ea sa-si vada de ciorba. Mi-a zambit dulce si chiar mi-a multumit. Eu am plecat in treaba mea, iar ea a ramas cu a ei. Am cumparat ce-aveam de cumparat si de-abia asteptam acum sa ma duc si sa-i degust minunata ciorba. Cand am ajuns acasa insa, dezastru. Am simtit eu un vag miros de fum inca de pe hol, dar am sperat pana in ultima clipa ca nu e de la ea. Zadarnica speranta. Ce credeti ca se intamplase? Nora-mea arsese ciorba! Auziti, oameni buni, si minunati-va! Cum sa arzi ciorba? Ei, daca nu stiti, contactati-o pe nora-mea si veti afla. Ce se intamplase de fapt? A sunat-o o prietena si a stat "ceva mai mult" la telefon. Ceva mai mult, adica vreo ora, ca altfel nu-mi explic cum de-a scazut apa in halul ala de s-au lipit si cartofii, si stevia, si toate. Am aruncat oala cu totul, ca nu se mai putea sa-i scoti fata. Eu, va spun sincer, de cand sunt n-am mai auzit pana la ea sa arzi ciorba.

    Mi s-a intamplat si mie sa uit friptura, tocanita, dar ciorba... Asa ca am luat-o de la capat, de data asta cu mine la pupitrul de comanda, si am rezolvat-o pana la urma. N-am vrut sa-i zic nimic, asa, ca sa fiu eu cu bun-simt, ba chiar i-am povestit ca odata am facut si eu una tare de tot cu soacra-mea, numai ca eu aveam o soacra lipsita de simtul umorului si n-a fost prea intelegatoare. Ce-am facut?

    La prima ciorba de pui pe care am gatit-o, am luat pasarea, am spalat-o bine, am taiat-o in bucati, numai ca atunci cand am pus capatana... am uitat sa-i tai ciocul. Ghiciti ce fata a facut soacra-mea. Normal ca nora-mea a ras cu lacrimi si s-a simtit bine. Asta fiindca am vrut eu sa fiu finuta. Acum ramane sa judecati domniile voastre care vi se pare mai boacana.

    POVETE
    LOBODA. Daca veti adauga o mana de loboda rosie in ciorba, va capata o culoare foarte placuta. De asemenea, loboda, atat cea verde, cat si cea rosie sunt minunate in salatele de primavara si pline de vitamine.

    STEVIA. Daca vreti sa fiti sigura ca stevia pe care vreti sa o gatiti nu e prea batrana, incercati sa indoiti usor tulpinita. Daca se rupe imediat, inseamna ca e frageda. Daca e ceva mai batrana, puteti adauga o lingurita cu miere ca s-o indulciti.

    CEAPA. Ceapa verde este extrem de sanatoasa si de gustoasa si e bine s-o folositi inca de cand apare, dar aveti grija sa adaugati totusi o ceapa uscata daca doriti sa iasa mancarea mai dulce si mai gustoasa.

    SMANTANA. O ciorbita de primavara din legume si verdeturi va deveni si mai gustoasa daca o veti drege cu smantana, batuta si cu galbenus de ou.
    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul ciorbă