x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Bruxelles - A inceput batalia

Bruxelles - A inceput batalia

de Irina Cristea    |    17 Iun 2005   •   00:00
Bruxelles - A inceput batalia

In capitala Belgiei a inceput o reuniune cruciala a liderilor europeni, la care Romania participa in calitate de observator.

Liderii europeni, care se reunesc zilele acestea la Bruxelles, au o misiune mai dificila ca oricand. Daca ei nu reusesc sa se puna de acord asupra celor mai aprinse probleme aflate pe ordinea de zi a Uniunii Europene, actuala criza din spatiul comunitar nu poate decat sa se adanceasca.

O paralizie permanenta. Asta risca Uniunea Europeana daca liderii sai, care iau parte zilelel acestea la reuniunea Consiliului European, nu gasesc o cale de a se pune de acord asupra Constitutiei si a viitorului buget. Realitatea este ca sansele de a se ajunge la un acord bugetar pentru 2007-2013 sunt aproape nule, la fel ca sansele ca tratatul constitutional sa fie cumva readus la viata si repus pe tapet cu sanse de a fi adoptat de tarile semnatare. In ceea ce priveste Constitutia, solutiile lipsesc cu desavarsire. Votul negativ la referendumurile din Franta si Olanda fac, practic, inutila continuarea procesului de ratificare, in ciuda faptului ca multe alte state membre au adoptat documentul. La Bruxelles aproape toata lumea este de acord ca tratatul nu are sanse de supravietuire. "Constitutia este in coma, in moarte clinica. Se va decide acum daca sa fie deconectata de la aparatele care o mentin in viata", ne-au declarat surse din cadrul Comisiei Europene.

Cel mai probabil, proiectul va fi pus la pastrare si va urma, asa cum a spus Barroso, o pauza de reflectie. Este imposibil de apreciat cat timp va dura aceasta pauza, dar, potrivit analistului Fraser Cameron, exista cateva conditii clare pentru ca discutia despre Constitutie sa poata fi relansata. "In primul rand, un acord asupra proiectului nu este posibil cata vreme Jacques Chirac se afla la putere in Franta. In al doilea rand, este nevoie de Gordon Brown in Marea Britanie si de Angela Merkel in Germania pentru ca documentul sa aiba vreo sansa. Cata vreme economiile nationale vor schiopata, oamenii se vor razbuna cum vor putea, inclusiv pe Constitutie", a explicat Cameron in cadrul unei intrevederi cu jurnalistii romani.

FARA EXTINDERE
Dezbaterea legata de Constitutia europeana si de buget a avut un efect de bumerang asupra Uniunii Europene. Desi mai toti liderii si oficialii s-au inghesuit sa spuna ca respingerea tratatului de catre francezi si olandezi tine doar de problemele lor interne, acesta a avut, clar, un efect negativ asupra procesului de extindere. Analistii europeni apreciaza ca, in aceasta clipa, politicienii din Uniune trebuie sa faca o adevarata echilibristica in discursuri atunci cand vine vorba despre aderarea unor state la UE. Asta pentru ca unul dintre motivele votului negativ dat Constitutiei in Franta si Olanda a fost lipsa unor informatii despre beneficiile extinderii, care sa ii faca pe oameni sa nu se mai teama de asa-zisa "invazie" a est-europenilor. In acest context, este de asteptat ca in documentul final al summit-ului sa nu fie mentionata in nici un fel extinderea. In cel mai bun caz, concluziile vor saluta semnarea de catre Romania si Bulgaria a Tratatului de Aderare.

Miza pentru Romania

SCEPTIC. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, nu se asteapta la un compromis pana la sfarsitul reuniunii din capitala belgiana
Delegatia romana care va participa la lucrarile summit-ului in calitate de observator va avea parte de doua zile deloc lipsite de emotii.

O tema importanta pe masa discutiilor este bugetul pentru 2007-2013, adica incepand cu anul cand, teoretic, Romania devine stat membru al UE. Desi premierul luxemburghez, Jean Claude Juncker, care va prezida summit-ul, a declarat ca e destul de sigur ca nu se va ajunge la un acord bugetar, un element-cheie care ar putea duce la un acord ar fi subventiile pentru fermierii romani si bulgari.

ADVERSARi. Principalul obstacol e inclestarea dintre Franta si Marea Britanie.

Potrivit BBC, premierul Tony Blair nu vrea sa accepte nici o schimbare la rabatul de peste 4 miliarde de euro pe care-l primeste anual de la bugetul comunitar. Rabatul a fost negociat acum 20 de ani de Margaret Thatcher, pentru a evita sa contribuie mult mai mult decat subventiile europene pe care le primeste. Intelegerea nu mai este privita acum cu ochi buni de statele membre, care considera ca Marea Britanie este prea bogata si stabila din punct de vedere economic pentru a continua sa verse o suma redusa in cosul comun. Mai ales noile state membre, mult mai sarace, sustin acest punct de vedere. De partea sa, guvernul de la Londra sugereaza ca economiile de care este clar ca Uniunea are nevoie sa se faca fara a se atinge interesele Marii Britanii. Solutia propusa de premierul Tony Blair este renegocierea subventiilor agricole, de care beneficiaza mai ales Franta. Aceasta tara a obtinut, acum trei ani, ca platile directe pentru fermieri sa fie inghetate pana in 2013 si ca o parte din banii acordati la acest capitol Romaniei si Bulgariei (sase miliarde de euro dintr-un total de opt miliarde prevazut in Tratatul de aderare) sa vina dintr-un fond suplimentar. Presedintia luxemburgheza este tentata sa mai taie din cheltuieli tocmai la politica agricola comuna, unde Romania si Bulgaria sunt direct interesate. "Aici putem opera unele reduceri. E insa un subiect dificil, pentru ca anumite state se agata feroce de plafonul pe care l-am decis in 2002 si nu vor sa integram nici macar o parte din platile directe pentru aderarea Romaniei si Bulgariei sub acest plafon", a explicat domnul Juncker. Cu toate acestea, oficialii europeni sustin ca cifrele prevazute in Tratatul de aderare nu vor fi schimbate, mai transmite BBC.

Este posibil ca cele doua tari in curs de aderare sa piarda totusi niste bani in urma discutiilor care incep azi, mai precis la capitolul privind dezvoltarea rurala.

DELEGATIE
Pentru prima data, Romania participa la reuniunea Consiliului European in calitate de observator, dupa semnarea Tratatului de aderare. Delegatia este condusa de presedintele Traian Basescu si de premierul Calin Popescu Tariceanu. Din ea mai fac parte ministrul Integrarii, Ene Dinga, cel al Afacerilor Externe Mihai Ungureanu, si secretarul de stat Leonard Orban, fost negociator-sef cu UE dupa alegerile din decembrie. Imediat dupa sosirea la Bruxelles, presedintele Basescu a fost primit la Palatul Regal de Majestatea Sa Albert al II-lea, aceasta fiind prima intalnire a sefului statului cu suveranul unui stat membru al UE dupa semnarea Tratatului de aderare. Discutiile dintre cei doi sefi de stat au vizat stadiul relatiilor bilaterale romano-belgiene, pe fondul implinirii a 125 de ani de colaborare diplomatica, evolutia procesului de integrare europeana, dar si pregatirea Romaniei pentru aderare. In agenda presedintelui au mai figurat si intalniri cu alti oficiali, precum premierul britanic, Tony Blair, si presedintele francez, Jacques Chirac. Si agenda premierului Calin Popescu Tariceanu a fost una incarcata pentru prima zi, pe langa participarea la prima sesiune de lucru a Consiliului European, seful executivului avand programate intalniri cu lideri ai aliantei liberalilor si democratilor europeni. (Aniela Nine)
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul acordare aderare