x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Bucatari cu diplome UE

Bucatari cu diplome UE

29 Mai 2005   •   00:00

Colegiul National si Grupul Scolar Vasile Madgearu din Iasi au fost ridicate, de curand, la rangul de scoli europene. Cum vad ucenicii bucatari Uniunea Europeana? "La aia se munceste!"

  • de DANA CIOBANU
  • AVANTAJ. Viitorii absolventi ai Grupului Scolar "Virgil Madgearu" vor avea diplome recunoscute in Uniunea Europeana
    Asteptam intr-un hol amenajat pentru profesorii fumatori sa sune de pauza. Inca vreo 15 minute pana sa ma intalnesc cu directorul Grupului Scolar Vasile Madgearu. Cateva profesoare, care nu stiu, dar nici nu ma intreaba ce caut eu printre ele, ba chiar imi zambesc complice, discuta aprins despre vizita pe care o vor face niste profesori din Europa in scoala lor. "Stai sa vezi ce munca o sa fie acum! Si ce problema o sa avem cu cazarea! Noi, cand am fost in Italia, am stat si trei intr-o camera si a fost foarte bine, ca eram colege... da’ ei vor sa stea cate unul in camera, vor conditii lux." Se mai vorbeste despre copiii buni care au abandonat cursurile, pentru a-si urma parintii plecati la munca in Spania ori Italia si despre ce inseamna titlul de "scoala europeana" pe care institutia l-a primit cu o zi in urma.

    DOMNUL TRANDAFIR. Bine ca suna clopotelul! In doua minute ajung in biroul directorului Teodor Dates. Un profesor care-mi aduce aminte de un personaj dintr-o lectie parcursa in gimnaziu: Domnul Trandafir. Spre deosebire de invatatorul facut erou de poveste de Sadoveanu, Domnul Trandafir al meu e profesor de fizica. Si e mandru ca scoala pe care o conduce se numara printre cele opt alese - din cele 192 care si-au depus dosarul in 2005 - sa primeasca titlul de "scoala europeana" chiar din mana sefului Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele.

    Ce inseamna, de fapt, titlul de "scoala europeana"? "In primul rand, absolventii nostri au diplome direct recunoscute in orice stat din Uniunea Europeana. Mai departe, nu prea se stie. Poate or sa vina si niste fonduri. Dar stiu ca trebuie sa continuam sa derulam proiecte pe fonduri europene", ne spune dom’ director.

    Grupul Scolar Virgil Madgearu din Iasi isi pregateste elevii pentru a deveni bucatari, cofetari, ospatari sau lucratori in comert si turism. Meserii "eligibile" in Occident, mai ales ca tinerii isi pot trece in CV stagii de practica in tari straine sau cu profesori de "afara". Lucru posibil datorita unei profesoare de istorie. Mihaela Turcanasu, cea care a aflat din aproape in aproape cum sta treaba cu proiectele Leonardo, Socrates, Comenius, PHARE. Mai pe intelesul neavizatilor, proiecte finantate in proportie de 80% de UE. "Mare parte din meritul de a fi obtinut titlul de scoala europeana ar trebui sa-i revina profesoarei Turcanasu, pentru ca ea s-a luptat sa derulam proiecte cu UE", o lauda directorul Dates.

    UNIUNEA SCRUPULOASA. Greu de "citit" profa de istorie. E o faptura care-ti inspira si blandete, si severitate, are o atitudine prietenoasa, pastrand si subliniind distanta totusi. Parca singurele trasaturi de caracter clare ca "buna ziua" sunt incapatanarea si meticulozitatea, ghicite din felul in care isi expune parerile, principiile si proiectele pe care le-a "negociat" pentru scoala. Pana acum a reusit sa duca in strainatate, prin intermediul a patru proiecte Leonardo, Socrates si Comenius, 57 din cei 1.157 de elevi de la Madgearu. S-a bagat in acest carusel, fiindca isi dorea sa vada Europa, dar n-avea bani. A facut-o apoi pentru elevi. A supervizat actiuni in care au fost cheltuiti 35.000 de euro, din care 7.000 au fost suportati de scoala. Mai greu e cu gasirea partenerilor straini in aceste proiecte. "Majoritatea tarilor UE refuza sa lucreze cu Romania. Le e teama ca suntem saraci, inapoiati, barbari. Insa nu poti obtine un proiect pe bani europeni daca nu-ti gasesti si un partener UE. Am avut chiar surpriza ca o scoala franceza sa lucreze cu noi, pentru a le arata copiilor de acolo ca viata poate fi si grea", povesteste profesoara Turcanasu. "Cata generozitate pe Uniunea Europeana!", ma mir, intr-o doara. Profa ma aduce cu picioarele pe pamant: "Da, e generoasa, dar si foarte scrupuloasa, absurd de riguroasa! Am pierdut un proiect PHARE, pentru ca am depasit bugetul pe hartie cu 6 euro. Nici n-au mai deschis dosarul lat de-o palma. Imi dau palpitatii rapoartele financiare. La fiecare ma jur ca e ultimul pe care-l mai fac!"

    CHEMATI LA MUNCA
    Directorul Grupului Scolar Madgearu, Teodor Dates (foto), este mandru nu atat de titlul obtinut de scoala pe care o conduce, cat de faptul ca elevii au ocazia sa-si testeze cunostintele capatate la cursuri facand practica in Occident. "Unii sunt chiar chemati sa munceasca acolo dupa ce termina scoala. Asta inseamna ca sunt buni pe meserie, deci n-are de ce sa le fie frica de competitie. Oricum, cei care au trecut prin experienta UE ne-au spus acelasi lucru: "La aia chiar se munceste!"", zambeste hatru directorul Dates.

    Tinerii si integrarea

    HARNICI. Elevii din Iasi au realizat doua buletine informative in cadrul proiectului "TIE"
    Liceenii din patru judete din Moldova invata, timp de sase luni, ce inseamna Uniunea Europeana si prin ce va trece Romania in procesul de integrare, pe banii UE. Proiectul "TIE - Tinerii si Integrarea Europeana", derulat de Fundatia Pro WOMEN, in parteneriat cu Inspectoratele Scolare Judetene Iasi, Botosani, Neamt si Vaslui, este un proiect PHARE, in valoare de 24.000 de euro. Beneficiari directi sunt 320 de elevi de clasa a X-a si a XI-a si 16 profesori selectati din 16 licee si grupuri scolare din judetele mentionate.

    ARGUMENTE. Am vizitat o astfel de scoala implicata in proiectul "TIE": Grupul Scolar "Constantin Brancusi" din Iasi. Un liceu "de cartier", cu internat, frecventat de tineri nici bogati, nici saraci, dar foarte prietenosi si deschisi spre comunicare, dupa cat de repede au "acaparat" reporterul. Am purtat un meci conversational cu tinerii, pe teme legate de integrare, globalizare, cetatenie europeana, pastrarea traditiilor, eliminarea identitatii nationale, locuri de munca in Occident dupa 2007. Si-au demonstrat ca nu degeaba participa la "orele de educatie UE": raspunsurile lor au fost mereu argumentate, obisnuiti fiind cu tehnica dezbaterilor, impusa de proiect. Tinerii au constituit si un club, pe care l-au botezat "Be UnitEd", si au realizat deja doua buletine informative despre activitatile lor. In vara, cei mai buni dintre ei vor merge intr-o tabara, alaturi de colegii lor din celelalte judete, in care isi vor demonstra cunostintele despre Uniunea Europeana. (Dana Ciobanu)

    PARTENERI
    ×