x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Bucuriile mamaiei Sofi

Bucuriile mamaiei Sofi

31 Aug 2005   •   00:00
POVESTIRI DIN BUCATARIE
Mai vechiul nostru colaborator de pe Valea Prahovei ne-a facut bucuria de a ne scrie din nou. Florin Varga e un mare pasionat al artei culinare si al scrisului si dupa cum veti putea observa si din povestirea pe care v-o propunem in acest numar, ne considara deja prieteni. Sa-i acceptam invitatia si sa intram impreuna in bucataria mamaiei Sofi. (Monica Andronescu) Mamaia Sofi, asa cum o alinta nepotii, traieste singura pe Strada Vaii, intr-un orasel din Campia de Vest. E singura, pentru ca de cativa ani sotul ei s-a prapadit, fiul cel mare e plecat de zeci de ani prin tara, iar cel mic, desi locuieste nu departe in acelasi orasel, e ocupat cu familia si gospodaria lui si nu o deranjeaza foarte des.

PASIUNI. Are putine multumiri mamaia Sofi: cateva telenovele, putina muzica veche si, mai nou, cantecele trupei O-Zone, o fetita, Elena, care vine la joaca in curtea ei, si, mai ales, vizita de vara a fiului ei cel mare cu familia. Bucuria ei de a pregati si servi fiecarui membru al familiei felul de mancare preferat nu are margini. Bineinteles ca inaintea evenimentului isi face mii de probleme privind meniul fiecarei zile, aprovizionarea cu cele necesare si chiar timpul probabil din perioada respectiva.

De obicei vizita dureaza o saptamana si la fiecare masa de pranz din cele 7 zile participa familiile reunite ale celor doi baieti, in total 11 persoane. Pentru micul dejun, pe langa jambon si salam de casa (preparate din porcul de la Craciun si "incepute" cu aceasta ocazie), mai pune pe masa branzeturi din piata (cas de bivolita si branza framantata moale), legume proaspete, o pasta de dovlecei cu sau fara ou, lapte, cafea si o apa minerala dintr-un izvor din apropiere.

"À LA MAMAIA". Masa de pranz constituie principala incercare a zilei. Nu exista nici o zi fara "zeama", ori o ciorba de legume, ori una cu carne, ambele cu smantana, supa de rosii "àla mamaia", supa de nudle, iar duminica supa de gaina cu taitei de casa. La felul doi, friptura cu sos sau pui pane cu piure si castraveti murati la sare, carne rasol cu sos de rosii si legume sau chiftelute cu marar si mancarica de dovlecei (curechi de ludae, in graiul local). Cateodata sunt rasfatati cu "sarme" (niste sarmale cat pumnul) sau sarmalute in foi de vita inecate in sos de smantana. Duminica, friptura de vitel cu cartofi prajiti si salata de rosii si ardei copti. La desert, pe langa fructe si pepene rosu sau galben, mamaia face cand coltunasi cu magiun, cand galuste cu prune (gomboti) sau diferite prajituri. Duminica o ajuta nepoata Ramona, pasionata de prepararea dulciurilor, si apare pe masa un tort cu spuma caramel.

Baietii, de acum barbati, au voie sa bea o rachie (palinca, ii zic unii) si un sprit de vara, iar restul familiei prefera aceeasi apa minerala locala. Cina nu mai intra in sarcina mamaiei (e ocupata cu telenovelele), baietii cu familiile organizand diferite intalniri cu rudele sau prietenii din orasel.

Dupa o saptamana, de obicei prea bogata in evenimente, familiile se despart si incep fiecare cate o cura de curatare a trupului, care a fost supus prea multor incercari gastronomice.

SUPA DE NUDLE

Ingrediente: doi litri de zeama in care au fiert cartofii pentru galusti, 500 g aluat de galusti, sare, vegeta, piper, ulei, boia dulce, un buchet de frunze de patrunjel si telina.

Preparare: Intr-o oala se caleste in putin ulei o lingurita de boia. Se adauga zeama de cartofi si buchetul de verdeata, se condimenteaza si se da in fiert. Din aluatul de galuste se taie nudle (bucatele cat un deget mic) ce se fierb in supa. Se scoate buchetul de verdeata si se serveste cu un ardei iute.

TORT CU SPUMA CARAMEL

Ingrediente: blatul: 8 oua, 8 linguri cu zahar, 8 linguri cu faina, doua lingurite cu cafea solubila, rom; crema: 6 galbenusuri, 6 linguri cu zahar, o cana cu lapte, doua linguri cu faina, 4 lingurite cu cafea solubila, 200 g unt, vanilie; spuma: 6 albusuri, 12 linguri cu zahar.

Preparare: Pentru blat se bat spuma cele 8 albusuri la care se adauga zaharul, apoi, cu delicatete, galbenusurile, cafeaua si faina. Se coace intr-o forma rotunda cu diametrul de circa 30 cm. Pentru crema se freaca galbenusurile cu zahar, se adauga laptele amestecat cu faina si cafeaua. Se pune amestecul pe aburi, pana cand se ingroasa, iar cand se raceste se mixeaza cu untul si vanilia. La spuma se bat albusurile cu 6 linguri cu zahar, 6 se caramelizeaza si se amesteca tot pe aburi. Cand toate s-au racit, pe blatul stropit cu rom se intinde crema si apoi spuma. Se tine in frigider doua ore inainte de servire.

PASTA DE DOVLECEI

Ingrediente: doua cepe, doi dovlecei mijlocii, ulei, sare, vegeta, piper, doua oua (optional).

Preparare: Ceapa tocata marunt se caleste in trei linguri cu ulei, se adauga dovleceii curatati si dati pe razatoare, se condimenteaza cu sare, vegeta si piper si se fierbe la foc mic aproximativ o ora, pana cand totul devine o pasta omogena. Daca se adauga si doua oua batute la sfarsit, devine un "creier macelaresc" vegetal.

SUPA DE ROSII "À LA MAMAIA"

Ingrediente: doi morcovi, o telina mica, o ceapa, sare, piper, vegeta, un l suc de rosii, ulei, taitei de supa, frunze de patrunjel, zahar.

Preparare: In doi litri de apa cu putina sare si piper se pun la fiert morcovii, telina si ceapa. Se strecoara supa, i se adauga sucul de rosii si putin ulei, se potriveste gustul cu vegeta si zahar si se da in fiert impreuna cu taiteii. Se serveste cu frunze de patrunjel.

GALUSTE CU PRUNE (GOMBOTI)

Ingrediente: un kg de cartofi fainosi, 400 g faina, un ou, prune rosii, unt sau ulei, pesmet alb, zahar, scortisoara, smantana.

Preparare: Cartofii curatati se fierb in multa apa cu putina sare (zeama in care au fiert cartofii o vom folosi la felul urmator). Cartofii fierti se zdrobesc si se lasa pana se racesc complet (foarte important!). Pesmetul se prajeste ca la reteta precedenta. Din cartofi, ou si faina se framanta un aluat moale. Se intinde o foaie de circa 5 mm grosime ce se taie in patrate cu latura de 5 cm. In fiecare patrat se pune cate o pruna, care se inveleste in aluat si i se da, cu mainile, forma rotunda. Din resturile de aluat se taie bucatele cat un deget mic, asa-numitele nudle. Se fierb galustile si nudlele in apa cu sare pana se ridica la suprafata. Se tavalesc prin pesmetul prajit si se servesc presarate cu zahar si scortisoara si niste smantana.

COLTUNASI CU MAGIUN

Ingrediente: doua oua, apa, faina, sare, magiun de prune, unt sau ulei, pesmet alb.

Preparare: Intr-o cratita se prajeste in unt sau ulei o cana de pesmet alb, pana devine maro deschis (atentie, se poate arde foarte repede!). Din oua, 100 ml apa, putina sare si faina se face un aluat moale, elastic. Se intinde o foaie rotunda de circa 1,5 mm grosime, careia i se deseneaza diagonala. Pe jumatatea foii de sub diagonala se pun, cu varful unui cutit de masa, gramajoare de magiun cat o aluna, din 3 in 3 cm. Cand s-a umplut jumatatea foii cu gramajoare, se acopera cu cealalta jumatate si cu ajutorul degetelor se preseaza spatiile dintre ele pentru ca sa se lipeasca foile. Se taie coltunasii cu "pintenul" (o ustensila cu maner si o rotita zimtata) si se fierb in apa cu sare pana se ridica la suprafata. Se amesteca cu pesmetul prajit si se servesc cu zahar si scortisoara. Daca se doreste, in loc de pesmet se pot presara cu mac macinat si zahar, intr-o tava unsa, si se dau cateva minute la cuptor.
×