x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Bunadispozitie pe portativ

Bunadispozitie pe portativ

03 Apr 2006   •   00:00

Sunt obosit, nu am chef de nimic. Oare daca ascult putina muzica o sa ma simt mai bine? Specialistii raspund afirmativ la aceasta intrebare.

Sunt obosit, nu am chef de nimic. Oare daca ascult putina muzica o sa ma simt mai bine? Specialistii raspund afirmativ la aceasta intrebare. De foarte multe ori, melodia preferata este cel mai bun medicament antistres. S-a dovedit ca melodiile vesele, ritmate redau bunadispozitie, pofta de viata persoanelor obosite, stresate, lipsite de interes.

Terapeutii recomanda muzica dinamica, vesela persoanelor depresive, care au tendinta sa se izoleze. "O melodie ritmica poate sa creeze o reprezentare psihica avand valoarea unui impuls catre activitate, catre optimism, in vreme ce o melodie mai trista ne face melancolici. In functie de tipul compozitiei, de structura muzicii, de ritm, armonie, creierul nostru creeaza o imagine corespunzatoare", afirma prof. dr. Ioan-Bradu Iamandescu, seful Catedrei de Psihologie si Psihosomatica a Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila".

Caracterul de imbunatatire a starii de spirit prin muzica depinde de gusturile fiecaruia: unele persoane se simt mai bine atunci cand asculta muzica populara, unele cand in casti se aude muzica rock sau house, iar altele cand asculta un concert de muzica clasica.

RELAXARE

Experimentele demonstreaza ca depresivii resping muzica lenta, in vreme ce persoanele sanatoase considera aceasta muzica mai buna decat cea dinamica atunci cand vor sa se relaxeze. Organismul unei persoane care asculta muzica sufera o transformare. Persoana respectiva devine mai calma, starea de spirit i se imbunatateste, iar somnul ii devine mai odihnitor.

EFECT CALMANT

Cercetatorii austrieci au dovedit ca pacientii care asculta muzica inainte de o interventie chirurgicala sunt mai optimisti, mai tonici si mai putin stresati de operatie. In acelasi timp, daca asculta discul preferat dupa operatie, bolnavii au nevoie de mai putine calmante. Ascultand o melodie placuta, organismul uman secreta endorfine – hormoni ai placerii, cu actiune analgezica si care au efect de stimulare a imunitatii. Pulsul, respiratia, sensibilitatea la durere sunt influentate de ritmul muzicii.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul muzica