x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Bunurile proprii ale sotilor

Bunurile proprii ale sotilor

18 Feb 2005   •   00:00

SFATURI JURIDICE - avocat Eduard Fagaraseanu "Stefanica, Dutu&Asociatii"
Potrivit Codului Familiei, bunurile dobandite in timpul casatoriei, de oricare dintre soti, sunt de la data dobandirii lor bunuri comune ale sotilor. In unele situatii, bunurile dobandite de un sot, desi in timpul casatoriei, nu sunt comune, ci proprii acestuia. Bunurile proprii constituie o exceptie de la comunitatea de bunuri, astfel incat Codul Familiei prevede anumite categorii de bunuri care sunt proprii si nu comune, chiar daca sunt dobandite in timpul casatoriei. Bunurile proprii sunt limitativ preva-zute de lege.

Asadar, se considera bunuri proprii:
  • bunurile dobandite inainte de incheierea casatoriei. Acestea sunt proprii deoarece nu mai reprezinta rezultatul efortului comun al ambilor soti. Daca sotii au dobandit impreuna un bun inainte de incheierea casatoriei, acesta nu devine comun, sotii fiind coproprietari asupra lui, ceea ce inseamna ca este un bun propriu. De asemenea, sunt bunuri proprii si cele dobandite dupa desfacerea sau incetarea casatoriei, fostii soti fiind coproprietari asupra acestor bunuri.
  • bunurile dobandite prin mostenire, legat sau donatie, afara numai daca dispunatorul a prevazut ca ele vor fi comune. Donatiile si legatele, libaralitatile sunt acte juridice cu titlu gratuit, facute in considerarea persoanei gratificate, asadar bunurile dobandite prin donatie si legat sunt bunuri proprii pentru a se respecta vointa dispunatorului.
  • bunurile de uz personal si cele destinate exercitarii profesiei unuia dintre soti. Aceste categorii de bunuri sunt proprii datorita destinatiei lor, respectiv uzul personal si profesia. Pentru a fi bu-nuri proprii, este necesar ca aceste bunuri sa fie afectate in mod efectiv uzului exclusiv personal al unuia dintre soti, cum ar fi imbracamintea si incaltamintea. In cazul bunurilor de lux, cum sunt bijuteriile de o anumita valoare, se considera ca acestea sunt bunuri comune si nu proprii, cu toate ca sunt folosite de catre un singur sot.

    In cazul bunurilor destinate exercitarii profesiei unuia din soti, se considera ca aceste bunuri sunt proprii, indiferent daca ele sunt dobandite cu mijloace bunuri proprii ale sotului dobanditor sau cu mijloace bunuri comune. Sotul care a contribuit cu munca sau cu mijloacele proprii la dobandirea unor bunuri destinate exercitarii profesiei de catre celalalt sot are impotriva acestuia un drept de creanta, fundamentat pe imbogatirea fara justa cauza. In situatia in care s-au exercitat mai multe profesii, bunurile care au servit la exercitarea oricareia dintre acestea raman proprii.

    Chiar daca ambii soti au aceeasi profesie, bunurile pe care le folosesc pentru exer-citarea ei nu sunt comune, ci se gasesc in coproprietatea acestora, deoarece isi pastreaza caracterul de bunuri proprii.
  • bunurile dobandite cu titlu de premiu sau recompensa, manuscrisele stiintifice, schitele si proiectele artistice, proiectele de inventii, precum si alte asemenea bunuri. Acestea sunt proprii acelui sot care a adus un aport exceptional in munca pe care o presteaza, ceea ce justifica acordarea distinctiei. Manuscrisele stiintifice sau literare, schitele si proiectele artistice, proiectele de inventii si inovatii sunt bunuri proprii.

    Sumele primite de autor cu titlu de remuneratie pentru opera sa constituie bun comun si nu propriu al autorului, intrucat, in acest caz, este vorba de dreptul patrimonial de autor, care nu se confunda cu manuscrisele, schitele si proiectele.
  • indemnizatia de asigurare sau despagubire pentru pagubele pricinuite persoanei. Sumele de bani care au fost incasate de catre un sot cu un asemenea titlu sau creantele cu privire la aceste bunuri sunt bunuri proprii, deoarece sunt destinate sa repare o paguba exclusiv personala, sa contribuie la refacerea sanatatii si la redobandirea capacitatii de munca etc.
  • valoarea care repre-zinta si inlocuieste un bun propriu sau bunul in care a trecut aceasta valoare. Potrivit Codului Familiei, devin proprii: bunul dobandit in schimbul altui bun propriu; pretul vanzarii unui bun propriu; creanta pretului de vanzare a unui bun propriu; bunul cumparat cu pretul obtinut din vanzarea unui bun propriu; despagubirea datorata pentru pagubele cauzate unui bun propriu.

    DOVADA. Datorita faptului ca, in majoritatea cazurilor, bunurile sunt dobandite in timpul casatoriei prin contributia ambilor soti, calitatea de bun comun nu trebuie dovedita, in schimb partea care pretinde ca un bun este propriu trebuie sa faca dovada. In aceasta materie, bunul dobandit in timpul casatoriei este considerat pana la proba contrarie bun comun. Intre soti, dovada calitatii de bun propriu se poate face prin orice mijloc de proba, nu numai prin inscrisuri, ci si prin martori ori prezumtii.

    Bunurile proprii sunt limitativ prevazute de lege, iar sotii nu pot prin act juridic sa prevada ca anumite bunuri, care nu intra in categoria celor prevazute de Codul Familiei, sunt proprii.

    RETRIBUTIA CA BUN COMUN SAU PROPRIU
    In literatura de specialitate au fost formulate mai multe pareri cu privire la calificarea retributiei ca bun comun sau propriu. Unii autori au considerat retributia ca fiind fie bun comun, fie ca se prezinta sub forma unei sume de bani, mobil corporal, obiect al dreptului de proprietate, intrucat, au argumentat autorii, retributia este destinata sustinerii sarcinilor casatoriei. Alti autori considera retributia drept bun propriu al sotului incadrat in munca, deoarece retributia poate fi urmarita pentru datoriile personale ale sotului respectiv, ceea ce exclude ideea ca este bun comun, deoarece bunul comun nu poate fi urmarit pentru datoriile personale ale sotilor decat dupa urmarirea bunurilor proprii si numai dupa impartirea bunului comun. In aceeasi ordine de idei, sunt considerate bunuri comune: sumele de bani dobandite in timpul casatoriei, depuse la Casa de Ajutor Reciproc; sumele de bani primite de unul din soti cu titlu de pensie in cadrul asigurarilor sociale pentru munca desfasurata in trecut; bursa primita de unul din soti, in strainatate, pe baza unei conventii de colaborare stiintifica, sumele economisite si depuse la Casa de Economii si Consemnatiuni sau la alta banca.

    PAMANT PENTRU STRAINI

    Alexandru Chiriacescu: "Poate un cetatean strain sa devina proprietar al unui teren aflat in Romania prin mostenire? Mentionez ca este vorba de fiica mea, devenita cetatean strain prin casatorie".

    RASPUNS: Potrivit Constitutiei Romaniei, proprietatea privata este garantata si ocrotita in mod egal de lege, indiferent de titular. Cetatenii straini si apatrizii pot dobandi dreptul de proprietate privata asupra terenurilor numai in conditiile rezultate din aderarea Romaniei la Uniunea Europeana si din alte tratate internationale la care Romania este parte, pe baza de reciprocitate, in conditiile prevazute prin lege organica, precum si prin mostenire legala. Potrivit Legii nr. 54/ 1998 privind circulatia juridica a terenurilor, "cetatenii straini si apatrizii nu pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor". Referitor la acest articol s-a ridicat o exceptie de neconstitutionalitate datorita faptului ca, prin modificarea Constitutiei, efectele prohibitive generate de acest text de lege nu-si mai gasesc aplicarea. Sub imperiul noii reglementari constitutionale, cetatenii straini pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor in Romania prin mostenire legala. Astfel, aceasta prevedere constitutionala este de imediata aplicare din momentul intrarii in vigoare a revizuirii Constitutiei, respectiv numai pentru situatia in care succesiunea in legatura cu care se exercita calitatea de mostenitori legali s-a deschis dupa aceasta data. Asadar, Curtea Constitutionala a admis aceasta exceptie de neconstitutionalitate si a decis ca, potrivit prevederilor constitutionale, dispozitiile Legii 54/1998 care interziceau cetatenilor straini si apatrizilor dreptul de a dobandi in proprietate terenuri in Romania nu mai sunt in vigoare. Decizia Curtii Constitutionale este din data de 7.10.2004.

    AMENDA PENALA, CAZIER JUDICIAR

    Anghel Constantin, Bucuresti: "In august 2003 am avut un conflict cu administratorul de bloc, in urma acestuia m-am ales cu 1.500.000 lei amenda penala. Vreau sa ma angajez ca agent de paza, dar nu-mi pot lua cazierul deoarece cei de la politie refuza sa mi-l dea, din cauza acelei sanctiuni penale. Va rog sa-mi spuneti ce pot sa fac din punct de vedere legal in situatia complicata in care ma aflu. Cum pot sa fac sa dispara acea amenda pe care am primit-o, de pe cazier? Sau in cat timp se poate rezolva problema mea si sa ma pot angaja?".

    RASPUNS: In cazierul judiciar se tine evidenta persoanelor condamnate ori impotriva carora s-au luat alte masuri cu caracter penal sau administrativ. Potrivit Legii nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, persoanele inscrise in cazierul judiciar sau cu privire la care s-au facut notari provizorii se scot din evidenta daca se afla in una din urmatoarele situatii: faptele pe care le-au savarsit nu mai sunt prevazute de lege ca infractiuni; a intervenit reabilitarea judecatoreasca sau de drept; a intervenit amnistia; au fost condamnate la pedeapsa amenzii sau la o alta pedeapsa privativa de libertate de cel mult trei ani si au trecut 20 de ani de la data ramanerii definitive a condamnarii; au decedat; au fost scoase de sub urmarire penala, s-a dispus fata de ele incetarea urmaririi penale ori s-a pronuntat o hotarare definitiva de achitare sau de incetare a procesului penal; au executat masura educativa a libertatii supravegheate, a internarii intr-un centru de reeducare sau intr-un institut medical-educativ; a trecut un an de la data aplicarii masurii educative a mustrarii.
  • ×