x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Cactusi cu inflorire abundenta

Cactusi cu inflorire abundenta

12 Apr 2007   •   00:00
MEREU VERDE
Cactusii sunt raspanditi pe toate continentele si sunt atat de multi, incat specialistii mai catalogheaza inca membrii acestei familii de plante. Trebuie sa recunoastem ca, asa teposi cum sunt ei, ne conving sa-i cultivam prin florile superbe pe care le au. Si cum rar se intampla ca un cactus sa nu aiba si flori, iata-ne gata sa-i aducem in casele sau gradinile noastre, chiar daca superstitiile spun ca tepii lor ar aduce ghinion detinatorilor. Ei sunt cactusi columnari, globulari, cu tepi sau fara, cu suprafata fina sau pufoasa - nu trebuie decat sa alegeti ceea ce va doriti.

CE LE TREBUIE CACTUSILOR?

Ca si in cazul altor plante, cactusii au nevoie de conditii de dezvoltare similare cu cele din zonele de origine. Acesta este motivul pentru care e bine sa stiti exact ce cactus v-ati cumparat sau detineti. Exista niste ingrijiri care li se aplica tuturor, dar si lucruri specifice, in functie de specie sau varietate. Inainte de orice, cactusii iubesc soarele. La soare cresc simtitor, infloresc abundent si bolile ii ocolesc. De fapt, cactusii desertici care se descurca bine la umbra sunt exceptii si-i putem numara pe degete.

Au nevoie de sol nisipos, cu drenaj excelent, asa incat apa de la udare sau de la ploaie sa nu balteasca niciodata la baza. Daca aveti cactusi la ghiveci, trebuie sa tineti cont de faptul ca spatiul in care ii tineti necesita aerisire periodica. In functie de etapa de dezvoltare, cactusii necesita temperaturi diferite.

In perioada de crestere si inflorire temperatura trebuie sa fie de peste 15 grade Celsius (poate ajunge fara probleme la 40-45 de grade Celsius). In perioada de repaus, in functie de specia de cactus detinut, temperatura poate sa varieze intre 0 si 12 grade Celsius (uneori mai putin).

Cei mai multi cactusi stau foarte bine in repaus la 8-10 grade. Sunt plante care nu necesita ingrasaminte, ba chiar prefera solurile sarace si pietroase. Acesta este motivul pentru care unii reactioneaza contrar asteptarilor atunci cand le administrati ingrasaminte. Atat timp cat au conditii bune de mediu, ei se dezvolta si fara stimulenti.

PROBLEME CU CARE VA PUTETI CONFRUNTA

In zona noastra climaterica puteti sa plantati afara permanent doar unele Opuntii, pentru ca ele rezista si la temperaturi negative. Dar nici macar ele nu rezista la iernile extrem de geroase. In perioada calda puteti planta si ceilalti cactusi afara sau ii puteti scoate cu ghiveci cu tot in curte, pe terasa sau pe balcon.

In cazul Opuntiei lasate afara peste iarna, riscul este ca ea sa inghete, iar primavara sau toamna, cand ploua abundent, sa se acumuleze apa la baza si planta sa putrezeasca.

In cazul cactusilor tinuti in interior va puteti confrunta cu urmatoarele probleme: cresteri etiolate la lumina insuficienta, putrezirea bazei atunci cand ii udati incorect; daca nu aerisiti frecvent pot sa apara afectiuni produse de fungi sau este posibil sa nu aveti flori daca peste iarna nu-i tineti in repaus.

Daca aveti un spatiu restrans peste iarna, aveti grija la faptul ca nu trebuie sa tineti laolalta cactusi si citrice. De asemenea, primavara cactusii mai pot avea o problema: arsurile provocate de soare in cazul expunerii bruste. Trecerea de la conditiile de interior la cele de exterior cu mult soare direct trebuie sa se faca treptat si cu multa atentie, mai ales pentru plantele tinere. O alta problema o reprezinta paianjenul rosu, al carui atac nu este observat decat dupa ce este prea tarziu, iar sanatatea si efectul decorativ al cactusilor sunt deja afectate.

  • foto: J. Burns, Morguefile
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul cactusi