x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Caiet de retete

Caiet de retete

13 Iul 2005   •   00:00

PREPARATE DIN CARNE


BIFTEC TARTAR
INGREDIENTE:
un kg de carne macra ,4 galbenusuri ,doua cepe mijlocii ,doua legaturi de patrunjel verde ,4 castraveti in otet ,sare ,piper

MOD DE PREPARARE
Carnea macra se curata de grasime si de pielite si se trece prin masina de tocat. Se sareaza si se condimenteaza dupa gust. Cu o lingura uda se fac patru gramajoare de carne care se asaza crude pe un platou. In mijlocul fiecarei gramajoare de carne se pune cate un galbenus crud, iar de jur imprejurul lui patrunjel verde tocat, castraveciorii si ceapa tocate marunt. Biftecul se serveste crud.
SFAT
Se poate servi si pe felii de paine unse cu unt.

BAUTURA:
Cabernet Sauvignon
CIORBA DE GASCA
INGREDIENTE:
o gasca ,un pastarnac ,doi morcovi ,3 ardei ,o capatana de telina ,o ceapa ,5-6 rosii ,o legatura de leustean ,un ou ,2-3 linguri cu smantana ,o lingura cu orez ,sare ,un litru de bors ,ardei iute

MOD DE PREPARARE
Se pune ceapa la fiert in apa rece. Cand incepe sa fiarba, se pune gasca taiata bucati si se adauga sare. Se lasa sa dea in clocot si se ia spuma. Se lasa pana fierbe pe jumatate, dupa care se adauga zarzavatul taiat subtire si orezul. Cand e aproape gata se adauga rosiile descojite si tocate.
La sfarsit, se adauga borsul fiert separat si leusteanul tocat marunt. Se drege cu ou batut si smantana.
SFAT
Se serveste calda, cu ardei iute.

BAUTURA:
Vin rosu de buturuga
DOVLECEI UMPLUTI CU SUNCA
INGREDIENTE:
5 dovlecei ,100 g sunca ,o legatura de verdeata ,100 g mozzarella ,o lingura cu ulei de masline ,sare ,piper ,tarhon ,ardei gras rosu

MOD DE PREPARARE
Se spala dovleceii. Patru din ei se taie jumatati pe lung si li se scot semintele cu o lingura. Sunca se taie felii si se prajeste in ulei de masline incins. Se adauga si dovlecelul ramas taiat cubulete si se calesc impreuna. Se sareaza si se pipereaza. Se adauga in continuare verdeata tocata marunt.
Cu aceasta compozitia se umplu jumatatile de dovlecei, iar deasupra se asaza mozzarella taiata felii. Se dau la cuptor cateva minute.
SFAT
Se pot orna cu tarhon si ardei gras rosu.

BAUTURA:
Vermut
PUI CU NECTARINE
INGREDIENTE:
un pui ,250 g ceapa rosie ,trei catei de usturoi ,rozmarin ,250 g nectarine ,4 linguri cu ulei ,500 ml vin alb ,doua nectarine ,salata verde ,maioneza ,sare ,piper

MOD DE PREPARARE
Se spala puiul si se portioneaza. Se curata ceapa si se taie fasii subtiri. Se curata usturoiul si se taie felii. Nectarinele se spala, se taie pe jumatate, dupa care li se scot samburii si se taie felii.
Intr-o cratita se incinge uleiul, se asaza bucatile de pui si se prajesc pe ambele parti. Se adauga apoi ceapa si usturoiul si se calesc putin. Se stinge cu vin, se adauga rozmarin si se lasa la foc mic, cu capacul deasupra. Dupa ce a fiert 20 de minute, se pun nectarinele. Se condimenteaza cu sare si piper dupa gust.
SFAT
Se serveste cu salata verde sau maioneza

BAUTURA:
Pinot Gris

PREPARATE DIN PESTE


SCRUMBIE LA CUPTOR
INGREDIENTE:
4 scrumbii potrivite ,sare ,piper ,lamaie ,o legatura de patrunjel

MOD DE PREPARARE
Se curata scrumbiile, se spala si se lasa putin la scurs. Dupa ce s-au zvantat, se sareaza si se pipereaza. Fiecare scrumbie se infasoara apoi in folie metalica si se asaza intr-o tava pregatita pentru cuptor. Pentru a se rumeni frumos, se incinge numai gratarul de la cuptor. Dupa un sfert de ora se intoarce pentru a se rumeni si partea cealalta. Dupa ce s-a copt, se scoate din folie si se stropeste din abundenta cu zeama de lamaie.
SFAT
Se orneaza cu patrunjel verde.

BAUTURA:
Chardonnay
CRAP CU OREZ SI CIUPERCI
INGREDIENTE:
1,5 kg crap ,o ceasca de orez ,200 g ciuperci conservate ,150 ml vin alb sec ,4 cepe ,un ardei gras ,50 ml ulei ,50 g unt ,sare ,piper ,lamaie

MOD DE PREPARARE
Pestele se curata de solzi, se eviscereaza, se taie capul, se spala si se sareaza. Se lasa sa stea o ora la rece. Cepele si ardeiul tocate marunt se calesc in ulei incins, apoi se adauga orezul spalat si scurs. Se calesc impreuna pana cand compozitia prinde culoare, dupa care se adauga 200 ml de apa si se fierbe la foc mic. Separat, ciupercile tocate marunt se inabusa in unt cu sare si piper. Amestecul se toarna peste orez. Cu aceasta compozitie se umple pestele care se stropeste cu vin si se introduce in cuptorul incins, pana se rumeneste.
SFAT
Se serveste cald, cu salata de sezon si cu felii de lamaie.

BAUTURA:
Feteasca alba
ROSII UMPLUTE CU PESTE
INGREDIENTE:
9 rosii ,150 g peste din conserva ,doua cepe ,o legatura de patrunjel ,tarhon ,doua oua ,doua linguri cu maioneza ,doua fileuri ansoa

MOD DE PREPARARE
Se taie capacele rosiilor si se curata de miez. Se face un amestec din peste maruntit, ceapa si tarhon tocate marunt, ouale fierte tare si fileurile transformate in pasta. Cu aceasta compozitie se umplu rosiile si se tin la rece. Se servesc cu maioneza si cu patrunjel verde presarat pe deasupra.
SFAT
Se pot umple rosiile si cu orez sau carne.

BAUTURA:
Feteasca Regala
SALATA DE MIDII
INGREDIENTE:
25 de midii ,un pahar cu vin ,o ceapa ,un morcov ,doi cartofi ,doi castraveti ,doua linguri cu maioneza ,sare ,piper boabe si macinat ,3 catei de usturoi ,lamaie

MOD DE PREPARARE
Se pun midiile la fiert in apa cu vin, ceapa tocata, morcov taiat cubulete, sare si piper boabe. Se continua fierberea pana cand midiile incep sa se deschida. Se pastreaza doar midiile, li se scoate carnea si se taie marunt. Cartofii fierti se taie cubulete si se amesteca impreuna cu castravetii descojiti taiati cubulete. Se adauga midiile, maioneza, usturoiul pisat si se omogenizeaza. Se sareaza si se pipereaza, dupa gust.
SFAT
Se serveste cu lamaie.

BAUTURA:
Sampanie

PREPARATE DIN LEGUME


MELCISORI CU SALVIE SI BRANZA
INGREDIENTE:
300 g de melcisori ,o legatura de salvie ,4 linguri cu unt ,200 g telemea ,sare ,piper

MOD DE PREPARARE
Melcisorii se fierb in apa clocotita cu putina sare. Dupa ce s-au fiert, se trec prin apa rece si se lasa la scurs. Frunzele de salvie se curata si se calesc in unt incins, apoi se amesteca impreuna cu melcisorii. Telemeaua se da pe razatoare si se serveste alaturi se melcisori.
SFAT
Se servesc calzi.

BAUTURA:
Muscat Ottonel
GALUSTE CU SPANAC
INGREDIENTE:
300 g spanac ,150 g branza ,100 g parmezan ,doua oua ,un galbenus ,200 g faina ,sare ,piper ,unt

MOD DE PREPARARE
Spanacul se spala, se curata, se opareste si se toaca. Se rade parmezanul. Spanacul se amesteca impreuna cu branza, cu 50 g parmezan, ouale si galbenusul. Se adauga faina si se framanta un aluat omogen. Se condimenteaza cu sare si piper. Intr-o oala se pune la fiert apa cu sare. Cand apa ajunge pe punctul de fierbere, se iau cu lingurita din aluat galuste si se pun la fiert in apa. Se scot galustele, se lasa sa se scurga, dupa care se asaza intr-o forma unsa cu unt. Se presara deasupra restul de parmezan si se da cateva minute la cuptor.
SFAT
Se servesc si cu smantana.

BAUTURA:
Tuica
CREMA DE BRANZA CU CEAPA
INGREDIENTE:
un kg urda ,200 g telemea sarata ,500 ml smantana ,crutoane de paine neagra ,o legatura de ceapa verde ,sare

MOD DE PREPARARE
Uurda se framanta bine. Telemeaua se da pe razatoare, dupa care se amesteca bine cu urda. Peste aceasta compozitie se adauga smantana si se amesteca pana se omogenizeaza. Se incorporeaza si ceapa tocata marunt si se sareaza dupa gust.
SFAT
Se serveste cu crutoanele rumenite.

BAUTURA:
BAUTURA: Tuica
SUPA DE MAZARE
INGREDIENTE:
250 g mazare ,o ceapa ,o radacina patrunjel ,un cartof ,doua linguri cu ulei ,un pahar cu lapte ,cateva migdale ,sare

MOD DE PREPARARE
Se alege mazarea, se spala bine si se pune la fiert in apa cu sare impreuna cu radacina de patrunjel. Cartoful si ceapa se curata, se dau pe razatoare si se inabusa in ulei incins, apoi se adauga peste mazare. Cand mazarea este bine fiarta, se adauga laptele si se sareaza. Se mai da in cateva clocote.
SFAT
Se serveste cu migdale.

BAUTURA:
Palinca

PREPARATE DULCI


BACLAVA CU NUCA DE COCOS
INGREDIENTE:
un kg nuci macinate ,un pachet foi placinta ,ulei ,nuca de cocos SIROPUL ,3 pahare cu apa ,3 pahare cu zahar ,doua pliculete cu zahar vanilinat ,o lamaie

MOD DE PREPARARE
Se unge tava cu ulei. Se asaza prima foaie de placinta si se presara cu nuca macinata. Se asaza a doua foaie de placinta, se unge cu putin ulei si se presara din nou nuca macinata. Se pune urmatoarea foaie, procedandu-se la fel. Deasupra se pune ultima foaie. Asa crude cum sunt, se taie foile in patrate (sau alte forme) si se pun la cuptor 30 de minute. Intre timp se prepara un sirop astfel: Intr-o oala se pun la fiert apa, zaharul si zaharul vanilinat. Dupa cateva clocote, se ia de pe foc si se adauga zeama de lamaie. Baclavaua se scoate de la cuptor si se insiropeaza. Se da din nou la cuptor ca sa intre mai bine siropul in foaie, lasandu-se aproximativ 20 de minute.
SFAT
Deasupra se presara nuca de cocos

BAUTURA:
Lichior de fructe exotice
PRICOMIGDALE CU CREMA DE VIN
INGREDIENTE:
4 albusuri ,250 g migdale ,o lingurita cu esenta de migdale ,250 g zahar pudra Crema ,4 galbenusuri ,50 g zahar tos ,100 ml vin alb ,coaja si sucul de la o jumatate de lamaie ,scortisoara ,nuca de cocos

MOD DE PREPARARE
Pentru pricomigdale, se bat albusurile spuma si se adauga migdalele macinate, esenta de migdale si zaharul. Compozitia obtinuta se spriteaza pe o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina si se da la cuptor. Pentru crema de vin se bat galbenusurile cu zaharul tos pana ce compozitia devine spumoasa. Se adauga vinul si coaja de lamaie. Se pune compozitia in bain-marie si se adauga sucul de lamaie si scortisoara. Se portioneaza in boluri si se asaza deasupra pricomigdalele.
SFAT
Se presara nuca de cocos.

BAUTURA:
Busuioaca de Bohotin
TIRAMISU CU VISINE
INGREDIENTE:
500 g mascarpone ,doua linguri cu zahar ,3 plicuri zahar vanilinat ,o lingura cu visinata ,250 g visine ,piscoturi ,doua linguri cu cacao

MOD DE PREPARARE
Se mixeaza zaharul cu mascarpone, zaharul vanilinat si visinata. Se spala visinele, se scurg si li se scot samburii. In patru pahare de desert se asaza cate un piscot, iar paharele se umplu cu straturi alternative de visine si de crema, ultimul strat fiind unul de crema. Se acopera cu folie paharele si se lasa la congelator cel putin 8 ore. Cu putin timp inainte de momentul servirii, se scot din congelator si se pudreaza cu cacao.
SFAT
Se orneaza cu visine.

BAUTURA:
Cafea
RULADA CU COCOS SI CACAO
INGREDIENTE:
200 ml lapte ,50 g cacao ,5 linguri cu zahar ,400-500 g biscuiti de cacao ,mirodenii Crema ,un pachet de unt ,100 g nuca de cocos ,5 linguri cu zahar pudra

MOD DE PREPARARE
Se fierbe laptele cu cacao si zaharul. Se adauga biscuitii pisati si mirodeniile. Se lasa la racit. Se intinde compozitia pe foaie de celofan. Se freaca untul spuma cu zaharul si cocosul. Se intinde crema peste blatul de biscuiti. Se ruleaza si se lasa rulada la rece.
SFAT
In compozitie se pot adauga si stafide.

BAUTURA:
Ceai verde
×