x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Caiet de retete

Caiet de retete

02 Noi 2005   •   00:00

Preparate din carne


DOVLECEI UMPLUTI CU CARNE
INGREDIENTE:
patru dovlecei de marime potrivita ,500 g carne tocata amestec ,o ceapa ,trei catei de usturoi ,un ardei gras ,cimbru ,doua linguri cu bulion ,sare ,piper ,ulei ,cascaval

MOD DE PREPARARE
Se curata dovleceii si se taie pe lung, apoi, cu o lingurita, li se scobeste miezul. Separat se prepara o compozitie din ceapa tocata marunt si calita in ulei impreuna cu ardeiul taiat cubulete si carnea tocata. Se adauga usturoi pisat, cimbru, sare si piper dupa gust, bulion si se lasa la calit. Dovleceii scobiti se inabusa intr-o tigaie cu o lingura cu ulei si o cescuta cu apa, avand grija sa nu se inmoaie prea tare. Se umplu apoi cu amestecul de carne tocata si se dau la cuptor.

BAUTURA:
Feteasca Neagra

SFAT
Se pot servi cu putin cascaval ras deasupra.
MANCARE DE GUTUI CU CARNE
INGREDIENTE:
un kg de gutui ,500 g de carne macra ,un pahar cu vin alb ,un pahar cu apa ,150 g unt ,5 linguri cu zahar ,sare ,frunze de menta

MOD DE PREPARARE
Se curata de coaja gutuile, se taie cubulete si se calesc putin in unt. Carnea se taie si ea si se pune la fiert in apa cu sare. Separat, se topeste zaharul pe aragaz si se stinge cu vin. Se adauga apoi gutuile calite, carnea fiarta si apa si se lasa sa fiarba.

BAUTURA:
Pinot Noir

SFAT
Se poate servi cu frunzulite de menta.
PUI CU SALATA DE MASLINE
INGREDIENTE:
700 g pulpe de pui ,200 g masline verzi ,200 g masline negre ,o ceapa ,doua linguri cu bulion ,doi ardei ,sare ,piper ,ulei ,foi de dafin ,un pahar cu vin alb ,100 g smantana ,maioneza

MOD DE PREPARARE
Pulpele de pui se spala si se asaza intr-o tava cu ulei, sare, piper, dafin, vin si se acopera cu bulionul diluat in apa. Se dau la cuptor pana cand sosul scade, iar pulpele se rumenesc foarte bine.
Separat se prepara salata din maslinele verzi, maslinele negre, ceapa taiata pestisori, ardeiul taiat feliute, sare si piper, calite cu putin ulei. Se serveste alaturi de puiul rumenit la cuptor.

BAUTURA:
Vin alb de buturuga

SFAT
Salata se poate servi cu maioneza si smantana.
LASAGNA CU SUNCA SI SPANAC
INGREDIENTE:
200 g spanac ,4 felii de sunca ,un catel de usturoi ,100 g parmezan ,4 foi lasagna ,ulei ,o legatura de ceapa verde ,o ceapa rosie ,o legatura de marar ,o legatura patrunjel ,un dovlecel ,doi ardei grasi ,4 rosii ,sare ,piper

MOD DE PREPARARE
Spanacul se opareste, se toaca si se caleste in ulei. Se adauga fasii de sunca, usturoi pisat, sare si piper. Foile de lasagna se pun la fiert in apa cu sare.
Separat se face un sos din ardeii grasi taiati marunt, ceapa rosie taiata cubulete, ceapa verde rondele si verdeata tocata. Se calesc toate in putin ulei, dupa care se adauga rosiile descojite si taiate feliute. Se sareaza dupa gust. Se mai lasa sa fiarba inca 10 minute.
Intre timp, foile de lasagna se scot si se lasa putin la scurs. Pe fiecare foaie se asaza compozitia de spanac si sunca si se ruleaza. Apoi se presara parmezan. Se servesc cu sosul de rosii si ardei.

BAUTURA:
Vin spumant brut

SFAT
Dupa preferinta, se poate servi cu garnitura de dovlecei prajiti.

Preparate din peste


SUPA DE SOMON CU CARTOFI
INGREDIENTE:
400 g cartofi ,150 g somon ,un morcov ,o legatura de marar ,700 ml zeama de peste ,sare ,piper ,100 ml smantana ,broccoli

MOD DE PREPARARE
Cartofii se curata, se spala si se taie cubulete. Se pregateste si zarzavatul. Zeama de peste se pune la fiert, dupa care se introduc legumele si se fierb inabusit. Dupa ce au fiert bine se paseaza, se adauga smantana, se sareaza, se pipereaza si se lasa sa mai dea un clocot.
Feliile de somon se scurg bine de grasime si se taie fasii. Dupa ce se pune supa in farfurii, se adauga fasiile de somon si se presara marar proaspat.

BAUTURA:
Feteasca Alba

SFAT
Dupa preferinta, se pot pune si cateva buchetele fierte de broccoli.
COD CU GHIMBIR SI SPANAC
INGREDIENTE:
4 fileuri de cod ,250 g spanac conservat ,40 g ghimbir ,doi ardei iuti ,doua linguri cu ulei de masline ,o lingura cu zahar ,sucul si coaja de la o jumatate de lamaie ,sos de soia ,sare ,piper ,doua capatani de usturoi

MOD DE PREPARARE
O parte din usturoi se piseaza si se amesteca impreuna cu sosul de soia, patru linguri cu apa, o lingura cu suc de lamaie, zahar, sare, piper si doua linguri cu ulei.
Se fierb 500 ml apa in care s-a adaugat coaja de lamaie, feliile de ghimbir si restul de usturoi taiat felii.
Spanacul conservat se asaza intr-o oala unsa cu putin ulei peste care se adauga pestele, sucul de lamaie, sarea, piperul si ardeii iuti tocati marunt. Se fierb la bain-marie 10 minute.
Codul fiert se serveste cu sosul de soia si lamaie.

BAUTURA:
Chardonnay

SFAT
Se poate garnisi cu orez fiert, usor condimentat.
PESTE CU SOS PESTO
INGREDIENTE:
500 g hering ,300 g paste ,300 g sos pesto ,ulei de masline ,doua lamai ,piper ,sare ,dafin ,300 g lapte batut ,verdeata

MOD DE PREPARARE
Se fierbe heringul in apa cu sare si mirodenii, apoi se taie fasii, se asaza intr-un vas de Jena, se stropeste cu putin ulei, cu sucul de la cele doua lamai si cu o cescuta din zeama in care a fiert. Se da la cuptor si se lasa sa se patrunda, apoi se adauga laptele batut si se mai lasa cateva minute.
Pastele se fierb in apa cu sare si putin ulei de masline, se clatesc sub jet de apa rece si se servesc impreuna cu pestele astfel preparat si cu sosul pesto.

BAUTURA:
Sampanie

SFAT
Se poate servi cu verdeata si felii de lamaie.
SALATA DE TON CU MAZARE
INGREDIENTE:
250 g ton (din conserva) ,un ou fiert tare ,un ardei gras ,o ceapa rosie ,mazare din conserva ,o cutie cu porumb ,maioneza ,pasta de usturoi ,sare ,piper ,busuioc

MOD DE PREPARARE
Tonul se pune intr-o strecuratoare sa se scurga, dupa care se taie marunt. Se curata oul si se taie bucati, ceapa se taie rondele, iar ardeiul gras feliute subtiri. Se amesteca tonul cu oul, ceapa, ardeiul, porumbul si mazarea. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se omogenizeaza totul cu maioneza sau pasta de usturoi.

BAUTURA:
Palinca

SFAT
Pentru a capata mai mult gust se poate adauga si busuioc.

Preparate din legume


SALATA DE PASTE CU TOFU
INGREDIENTE:
500 g broccoli ,doua cepe rosii ,doi ardei grasi ,un ardei iute ,un morcov ,o punga de paste ,200 g branza tofu (de soia) ,o legatura de ceapa verde ,sare ,piper ,maioneza ,coriandru

MOD DE PREPARARE
Legumele se spala si se curata. Ceapa se taie rondele, ardeii si morcovul feliute, broccoli se desparte buchetele, iar ardeiul iute se taie marunt.
Intre timp se fierb pastele in apa cu sare. Dupa ce au fiert, se lasa sub un jet de apa rece si se scurg. Branza tofu se taie bucati, iar ceapa verde se marunteste. Pastele se amesteca impreuna cu branza si cu legumele. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Dupa preferinta, se poate adauga si maioneza.

BAUTURA:
Sauvignon Blanc

SFAT
Se poate orna cu seminte de coriandru.
CREMA DE BRANZA CU USTUROI
INGREDIENTE:
500 g branza de vaci ,200 g smantana ,100 g unt ,o capatana de usturoi ,marar uscat ,sare ,piper ,masline negre

MOD DE PREPARARE
Branza de vaci se amesteca bine cu untul, tinut cateva ore la temperatura camerei ca sa se topeasca mai usor, si cu smantana. Usturoiul se curata si se piseaza cu putina sare, iar apoi se amesteca in compozitia de branza. Se adauga marar uscat, sare si piper dupa gust.

BAUTURA:
Vin rosu de buturuga

SFAT
In compozitie se pot adauga si feliute de masline negre.
SUPA DE GULII CU MORCOVI
INGREDIENTE:
3 gulii mari ,300 g cartofi ,o ceapa ,doua linguri cu ulei ,doua linguri cu faina ,2-3 morcovi ,un galbenus ,doua linguri cu smantana ,sare

MOD DE PREPARARE
Guliile se curata, se taie fasiute sau se dau pe razatoare, dupa care se pun la fiert in apa cu sare. Se lasa sa fiarba bine, dupa care se adauga cartofii curatati si taiati cuburi, morcovii rondele si ceapa intreaga.
Separat, se face un rantas din ulei si faina. Se stinge cu putina zeama si se amesteca impreuna cu supa. Se mai lasa sa dea cateva clocote, se adauga sare dupa gust si se ia de pe foc.

BAUTURA:
Tuica

SFAT
Dupa ce s-a racit, se drege cu galbenusul batut cu smantana.
CIUPERCI UMPLUTE
INGREDIENTE:
500 g ciuperci de cultura ,200 g cascaval ,doua cubulete de branza topita ,verdeata ,un ardei ,200 g unt ,piper ,sare ,foi de dafin ,smantana

MOD DE PREPARARE
Ciupercile se curata, se spala, dupa care se inabusa putin in o parte din cantitatea de unt impreuna cu o ceasca cu apa, sare, piper si foi de dafin.
Separat, se prepara o umplutura din cascavalul taiat cubulete si calit in restul de unt impreuna cu ardeiul taiat cubulete, verdeata tocata marunt, sare si piper, avand grija sa nu le lasati prea mult pe foc, ca sa nu se topeasca prea tare cascavalul. Cand se ia de pe foc se amesteca bine cu branza topita si se umplu ciupercile. Se asaza apoi pe o tava unsa cu unt si se dau la cuptor sa se rumeneasca.

BAUTURA:
Votca

SFAT
Se pot servi cu sos de smantana.

Preparate dulci


SALATA DE PORTOCALE CU FISTIC
INGREDIENTE:
doua portocale ,100 g alune de padure ,100 g migdale ,100 g fistic ,50 g nuci ,ghimbir ,coniac ,topping de ciocolata ,topping de caramel

MOD DE PREPARARE
Portocalele se curata si se taie cubulete. Se pun intr-un bol si se stropesc cu putin coniac.
Intre timp, se curata ghimbirul, se taie feliute si se adauga peste portocale. Alunele de padure si nucile se prajesc putin, dupa care se pun impreuna cu migdalele si fisticul peste portocale. Se orneaza cu topping de ciocolata.

BAUTURA:
Riesling

SFAT
Se poate folosi si topping de caramel sau de fructe.
PRAJITURA CU LAMAIE
INGREDIENTE:
6 oua ,6 linguri cu zahar ,6 linguri cu faina ,un praf de copt ,o lingura cu cacao ,sare
CREMA: doua galbenusuri ,125 g unt ,4 linguri cu zahar pudra ,o lamaie
GLAZURA: 3 linguri cu zahar ,o lingura cu apa ,o lamaie

MOD DE PREPARARE
Ouale se separa, iar albusurile se bat spuma cu un praf de sare. Separat, galbenusurile se freaca bine cu zaharul, treptat se adauga faina amestecata cu praful de copt. Se incorporeaza in aceasta compozitie albusurile spuma si totul se omogenizeaza. Se imparte compozitia in doua parti neegale. Intr-o parte se adauga cacaoa. Se coc la foc potrivit.
Pentru crema se freaca untul cu zaharul si se adauga galbenusurile, coaja rasa si sucul de la lamaie. Intre blaturi se asterne cate un strat de crema, iar peste foaia de deasupra se toarna o glazura preparata din zaharul fiert cu o lingura cu apa, pana se obtine un sirop legat. Acest sirop se dilueaza cu sucul de la o lamaie.

BAUTURA:
Ceai verde

SFAT
Se poate orna si cu glazura de ciocolata.
PRAJITURA ARLECHIN
INGREDIENTE:
3 oua ,200 g smantana ,100 g zahar ,un praf de copt ,un plic de zahar vanilinat ,200 g faina
CREMA: 500 ml frisca ,esenta de vanilie ,o lingura cu lichior de fructe ,ciocolata rasa

MOD DE PREPARARE
Se amesteca smantana, ouale, zaharul, praful de copt, zaharul vanilinat si faina, atat cat sa iasa un aluat potrivit de moale. Se imparte in doua parti egale si se coc, pe rand, la foc potrivit.
Pentru crema, frisca se bate bine, se adauga esenta de vanilie si lichiorul de fructe. Se unge prima foaie cu o parte din crema astfel preparata, apoi se asaza si a doua foaie. Prajitura se orneaza cu crema ramasa si se presara ciocolata rasa.

BAUTURA:
Compot de visine

SFAT
In crema, dupa preferinta, se pot pune diverse esente.
PRAJITURA CU CAPSUNE
INGREDIENTE:
7 oua ,150 g zahar ,150 g faina ,un praf de copt ,un plic cu zahar vanilinat ,zeama de lamaie ,doua linguri cu cacao ,unt
CREMA: 700 ml smantana ,170 g zahar tos ,3 plicuri zahar vanilinat ,250 g capsune ,gelatina de fructe

MOD DE PREPARARE
Se separa galbenusurile de albusuri. Galbenusurile se freaca impreuna cu zaharul, se adauga faina, cacaoa, praful de copt, zaharul vanilinat si zeama de lamaie. Albusurile se bat spuma, dupa care se incorporeaza in compozitia de galbenusuri. Se omogenizeaza si se toarna intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu putina faina. Blatul se coace la cuptor, la foc potrivit, timp de 30 de minute.
Intre timp, se pregateste crema. Smantana se amesteca bine cu zaharul tos si cu zaharul vanilinat pana la formarea unei creme consistente si se da pentru un timp la rece. Dupa ce se raceste, blatul obtinut se taie in doua jumatati, se unge cu o parte din crema de smantana si se asaza un strat de capsune feliate. Se orneaza cu crema ramasa si capsune.

BAUTURA:
Kagor

SFAT
Se poate orna dupa preferinte cu gelatina de fructe.
×