x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Caiet de retete

Caiet de retete

16 Noi 2005   •   00:00

Preparate din carne


VITA CU SPARANGHEL
INGREDIENTE:
un kg carne de vita ,sparanghel din conserva ,doua-trei cepe ,doua-trei capatani de usturoi ,o foaie de dafin ,doua rosii ,sare ,piper ,garnitura de cartofi

MOD DE PREPARARE
Carnea de vita se feliaza, dupa care se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se asaza intr-o tava cu putina apa, cu doua-trei capatani de usturoi, o foaie de dafin si se lasa la cuptor sa se rumeneasca.
Separat, ceapa taiata potrivit de mare se caleste impreuna cu sparanghelul din conserva si cu rosiile taiate marunt. Se potriveste de sare, se stinge cu putina apa si se lasa sa fiarba. Se serveste alaturi de carnea de vita.

BAUTURA:
Pinot Noir

SFAT
Se serveste cu sparanghel si cu garnitura de cartofi.
PIZZA CU BACON SI ROZMARIN
INGREDIENTE:
BLATUL: 20 g drojdie ,100 ml lapte ,sare ,250 g faina ,4 linguri cu ulei
UMPLUTURA: un ardei gras ,100 ml suc de rosii ,200 g sunca presata ,o cutie cu porumb ,100 g cascaval ,rozmarin ,piper ,sare ,o rosie

MOD DE PREPARARE
Drojdia se zdrobeste si se dizolva in laptele caldut. Se adauga faina, o jumatate de lingurita cu sare si uleiul. Se framanta bine, dupa care se acopera si se lasa sa creasca la cald circa 30 de minute.
Intre timp se pregateste compozitia. Ardeiul si rosia se taie cubulete, iar feliile de sunca fasii. Aluatul se intinde intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina, iar deasupra se unge cu suc de rosii. Se asaza deasupra legumele, sunca presata, porumbul, cascavalul ras, rozmarinul, sare si piper dupa gust. Se mai lasa sa creasca 15 minute, dupa care se da la cuptor pentru 30 de minute.

BAUTURA:
Bere

SFAT
Deasupra se presara rozmarin.
SALATA CU CARNATI
INGREDIENTE:
o jumatate kg de carnati ,doi ardei grasi ,o cutie cu porumb ,o salata verde ,100 g masline verzi ,ulei ,doua-trei linguri cu maioneza ,sare ,piper ,piept de pui

MOD DE PREPARARE
Carnatii se taie rondele si se pun la prajit intr-o tigaie cu uleiul incins. Separat, salata si ardeii grasi se spala si se taie fasii. Se amesteca impreuna cu porumbul, maslinele verzi si cu maioneza, omogenizandu-se totul. Se adauga si carnaciorii prajiti. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.

BAUTURA:
Tuica

SFAT
In loc de carnaciori se poate folosi si piept de pui.
SALTIMBOCCA CU PASTE
INGREDIENTE:
4 fileuri de vitel ,frunze de salvie ,4 felii de sunca ,un pahar cu vin alb ,80 g parmezan ras ,garnitura de paste ,unt ,sare ,piper

MOD DE PREPARARE
Carnea se spala si se condimenteaza dupa gust. Pe fiecare fileu se asaza doua frunze de salvie si o felie de sunca, apoi inca o frunza de salvie si se fixeaza cu scobitori. Se prajesc in unt, cate doua-trei minute pe fiecare parte. Se scot, iar peste sosul ramas se adauga vinul, parmezanul ras si se lasa sa mai dea cateva clocote. Se condimenteaza dupa gust si se serveste alaturi de fileurile de vita.

BAUTURA:
Cabernet Sauvignon

SFAT
Se serveste cu garnitura de paste.

Preparate din peste


SUPA-CREMA CU CREVETE
INGREDIENTE:
250 g creveti ,500 g cartofi ,o ceapa ,un catel de usturoi ,un ardei iute rosu ,30 g ghimbir ,4 linguri cu ulei ,piper ,800 ml supa de pasare ,sare ,o lingura cu coriandru verde

MOD DE PREPARARE
Cartofii se curata, se spala si se taie bucati. Ceapa si usturoiul se curata si se toaca marunt. Ghimbirul se descojeste si se taie cuburi. Cartofii, ceapa, usturoiul, ardeiul iute curatat de seminte si ghimbirul se calesc impreuna in ulei incins. Peste legumele calite se toarna supa de pasare amestecata cu 100 ml de apa. Se fierbe circa 20 de minute.
Intre timp, crevetii se spala, se sareaza si se calesc in ulei. Ardeiul iute se scoate din supa, iar aceasta se paseaza. Se mai adauga, daca este cazul, putin ulei, se potriveste de sare si piper. Supa se toarna in farfurii, se asaza crevetii si se serveste calda.

BAUTURA:
Pinot Gris

SFAT
Deasupra se presara coriandru verde.
PESTE CU CASCAVAL SI GHEBE
INGREDIENTE:
4 fileuri de crap ,un ou ,o rotita de cascaval ,un borcan cu ghebe ,o ceapa ,sare ,piper ,ulei ,sos de usturoi ,o lingura cu otet ,patrunjel

MOD DE PREPARARE
Fileurile de peste se dau prin ou si apoi prin cascavalul ras, dupa care se pun la prajit in uleiul incins. Se scot si se asaza pe un platou, dupa care se acopera pentru a se pastra calde. Intre timp ceapa se taie solzisori si se amesteca impreuna cu ghebele si putin otet. Se sareaza dupa gust si in functie de preferinte se poate adauga si un sos de usturoi. Salata obtinuta se serveste alaturi de fileurile de peste.

BAUTURA:
Muscat Ottonel

SFAT
Deasupra se presara patrunjel verde tocat marunt.
PESTE CU GARNITURA DE OREZ
INGREDIENTE:
un macrou ,200 g orez ,doua cepe ,un morcov ,un ardei gras ,5-6 linguri cu ulei cu masline ,o rosie ,sare ,o frunza de dafin ,o lamaie ,piper ,verdeata ,gogosari acri ,doi-trei catei de usturoi

MOD DE PREPARARE
Orezul se spala si se pune la fiert in apa cu sare, o ceapa si putin ulei. Intre timp se pregatesc legumele si pestele. Ceapa se curata, se spala si se toaca marunt. Ardeiul si rosia se taie cubulete, iar morcovul se curata si se da pe razatoare. Legumele se calesc in putin ulei si se adauga peste orezul aproape fiert.
Macroul se spala, se curata, se asaza intr-o tava si se da la cuptor. Se adauga putina apa, ulei, 2-3 catei de usturoi, o foaie de dafin, doua rondele de lamaie, sare dupa gust si se lasa pana se rumeneste. Macroul rumenit se serveste alaturi de orez.

BAUTURA:
Chardonnay

SFAT
Se serveste si cu gogosari acri.
RULOURI DE SALAU CU SUNCA
INGREDIENTE:
4 fileuri de salau ,4 felii de sunca presata ,zeama de la o lamaie ,icre ,un fir de praz ,sare ,piper ,o lingura cu maioneza ,sos de usturoi ,o lingura cu unt ,doua-trei linguri cu ulei de masline ,verdeata

MOD DE PREPARARE
Fileurile de salau se stropesc cu putina zeama de lamaie, se sareaza dupa gust si se ruleaza. De jur-imprejur se invelesc cu cate o felie de sunca presata, iar in mijloc se adauga cateva bobite de icre. Se pun intr-o tava cu putin unt topit si se dau la cuptor pentru cateva minute, atat cat sa se rumeneasca.
Intre timp, prazul se taie rondele si se prajeste in ulei incins. Se amesteca impreuna cu maioneza sau cu sosul de usturoi si se serveste impreuna cu rulourile de salau rumenite.

BAUTURA:
Feteasca Alba

SFAT
Deasupra se presara verdeata tocata marunt.

Preparate din legume


SALATA DE MAZARE CU TELINA
INGREDIENTE:
o cutie cu mazare ,o telina ,4-5 cartofi ,doi-trei ardei ,o ceapa ,cateva fire de ceapa verde ,sare ,doua-trei linguri cu maioneza ,otet ,ulei ,piper ,marar

MOD DE PREPARARE
Ardeii se spala, se curata de seminte si de cotoare si se taie fasii subtiri. Ceapa se curata si se taie solzisori, ceapa verde se toaca marunt, iar telina se da pe razatoare. Cartofii se curata de coaja si se pun la fiert in apa cu sare si putin ulei. Dupa ce s-au fiert, se taie rondele si se amesteca impreuna cu mazarea fiarta, ceapa, telina si ardeii. Se sareaza si se pipereaza dupa gust, omogenizandu-se cu ulei, otet si cateva linguri cu maioneza.

BAUTURA:
Feteasca Regala

SFAT
Se presara deasupra putin marar verde tocat.
RISOTTO CU MORCOVI
INGREDIENTE:
o ceapa ,100 g unt ,200 g orez cu bob lung ,doi morcovi ,un ardei rosu ,sare ,piper ,un plic supa de legume ,salata de legume ,muraturi

MOD DE PREPARARE
Ceapa se curata, se spala si se toaca marunt. Ardeiul se taie cubulete, iar morcovul se curata de coaja si se taie rondele. Supa se da in cateva clocote. Se calesc toate in putin unt, iar peste ele se adauga orezul. Se sting cu putina supa, se sareaza si se condimenteaza dupa gust. Se lasa sa fiarba circa 20 de minute, adaugandu-se, din cand in cand, daca este nevoie, cate putina supa.

BAUTURA:
Sauvignon Blanc

SFAT
Se serveste cu salata de legume sau muraturi.
OMLETA MEXICANA
INGREDIENTE:
6 oua ,un morcov ,100 g porumb boabe conservat ,doi ardei grasi ,50 g mazare conservata ,doua rosii ,o ceapa rosie ,cascaval ,doua linguri cu unt ,sare ,piper ,muraturi

MOD DE PREPARARE
Morcovul se curata, se spala si se da pe razatoare. Ardeii grasii si rosiile se spala si se taie cubulete. Morcovul, ardeii, porumbul, mazarea, si ceapa tocata marunt se pun la calit in untul incins. Intre timp ouale se bat bine impreuna cu cascaval ras, se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se adauga peste legumele calite si se lasa sa se rumeneasca.

BAUTURA:
Votca

SFAT
Se serveste cu muraturi.
SUPA DE ARDEI GRAS
INGREDIENTE:
500 g ardei gras ,doua cepe ,doi catei de usturoi ,500 ml supa de legume ,200 g telemea ,doua linguri cu smantana ,cimbru ,o lingura cu ulei ,o lingurita cu boia dulce ,piper macinat ,sare

MOD DE PREPARARE
Ardeii se spala, se curata de seminte, iar ceapa si usturoiul se spala si se toaca marunt. Intr-o tigaie se incinge ulei si se calesc la foc mic ceapa, usturoiul si cimbrul, amestecand continuu. Se adauga ardeii dati prin masina de tocat. Legumele se sting cu supa si se lasa sa dea un clocot. Se adauga boiaua, piperul, sarea si se lasa sa fiarba la foc potrivit, pana ce se inmoaie ardeii.

BAUTURA:
Palinca

SFAT
Se serveste fierbinte, se adauga cubuletele de branza si smantana.

Preparate dulci


BACLAVA CU LAMAIE
INGREDIENTE:
un kg de nuci macinate ,un pachet foi de placinta ,ulei ,zahar vanilinat ,o lamaie ,3 pahare cu apa ,3 pahare cu zahar ,alune ,esenta de rom

MOD DE PREPARARE
Se unge tava de aragaz cu ulei. Se asaza prima foaie de placinta si se presara nuca macinata. Se asaza a doua foaie de placinta, se unge cu putin ulei si din nou se presara nuca macinata. Se pune urmatoarea foaie, se unge cu ulei si se presara din nou nuca. Se repeta operatiunea pana ce deasupra va ramane ultima foaie. Asa crude cum sunt, se taie in patrate foile din tava si se pun la cuptor 25 de minute.
Intre timp, se pregateste siropul: intr-o oala se fierb 3 pahare cu apa, 3 pahare cu zahar si doua plicuri zahar vanilinat si se lasa sa dea in clocot doua-trei minute. Dupa ce siropul s-a racorit putin, se adauga zeama de la o lamaie. Baclavaua se insiropeaza, apoi se da la cuptorul stins alte 15 minute, cat sa intre siropul bine in foaie.

BAUTURA:
Visinata

SFAT
Se poate prepara si cu alune sau cu esenta de rom.
SALATA DE FRUCTE CU NUCA
INGREDIENTE:
o gutuie ,doua-trei pere ,doua-trei mere ,un ciorchine de strugure alb ,un ciorchine de strugure negru ,o portocala ,un pahar cu nuca macinata ,50 g stafide ,cateva linguri de miere ,frisca ,coniac

MOD DE PREPARARE
Merele, perele si gutuia se spala, insa doar gutuia se curata de coaja. Portocala se curata de coaja si se taie bucati de marimi potrivite. Fructele si strugurii boabe se calesc in putina miere, dupa care se adauga nuca pisata si stafide. Dupa preferinta, fructele se pot stropi si cu putin coniac.

BAUTURA:
Cappuccino

SFAT
Se poate servi si cu frisca.
PLACINTA DE DOVLEAC CU NUCA
INGREDIENTE:
un pachet cu foi de placinta ,150 g nuci ,100 g zahar pudra ,scortisoara ,un dovleac de placinta ,ulei

MOD DE PREPARARE
Dovleacul se curata de seminte, se taie bucati si se coace la cuptor la foc mic. Pulpa de dovleac se curata de coaja si se foloseste la prepararea cremei. Se amesteca impreuna cu nuca macinata, scortisoara, zahar (depinde cat de dulce este dovleacul) si se omogenizeaza pana ce devine o crema cu care se vor umple foile. De obicei, se folosesc patru foi la un rulou. Se unge o foaie cu putin ulei, se pune deasupra inca o foaie, se unge si aceasta, se repeta operatiunea, se umplu cu crema de dovleac si se ruleaza. Se da la cuptor la foc moderat.

BAUTURA:
Busuioaca de Bohotin

SFAT
Deasupra se presara zahar pudra.
PRAJITURA CU JELEU DE FRUCTE
INGREDIENTE:
ALUATUL: 400 g faina ,un praf de copt ,120 g untura ,un ou ,200 g smantana
CREMA: 250 g unt ,300 g zahar pudra ,un litru de lapte ,4 linguri cu faina ,o lingurita cu rom Jeleul de fructe ,un pahar cu zmeura ,un pahar cu zahar ,doua albusuri

MOD DE PREPARARE
Faina se amesteca cu praful de copt, se adauga untura, oul si smantana si se framanta un aluat usor de intins. Se intind trei foi si se coc pe rand pe dosul tavii de aragaz.
Se freaca untul cu zaharul pudra si separat se fierb la foc mic laptele cu faina si doua linguri cu zahar. Se lasa sa se raceasca si se incorporeaza treptat untul frecat spuma. Se adauga romul.
Se aleg fructe proaspete sau congelate si se strivesc cu o furculita. Albusurile se bat spuma impreuna cu zaharul si se adauga fructele. Se unge prima foaie cu crema de rom, a doua cu spuma de fructe, iar deasupra celei de-a treia se adauga spuma de fructe. Se da la rece.

BAUTURA:
Grasa de Cotnari

SFAT
Deasupra se presara alune macinate sau nuca.
×