x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Caiet de retete

0
30 Noi 2005 - 00:00

Preparate din carne


MANCARICA DE BERBEC
INGREDIENTE:
500 g carne de berbec ,200 g fasole verde ,o cutie cu mazare ,doi ardei grasi ,doi cartofi ,o radacina de patrunjel verde ,o ceapa ,doua linguri cu bulion ,doua linguri cu unt ,o lingura cu faina ,piper ,sare ,dafin ,cimbru

MOD DE PREPARARE
Carnea de berbec se taie in bucati, se sareaza si se pune la prajit. Cand este aproape prajita, se adauga o lingura cu faina si ceapa curatata si taiata bucati mici. Apoi se asaza intr-o cratita, se adauga bulion, doua-trei pahare cu supa sau apa fierbinte si se lasa sa fiarba la foc potrivit.
Fasolea, mazarea, cartofii, curatati de coaja si taiati bucati, patrunjelul si ardeii, cuburi, se pun la fiet in apa cu sare. Carnea de berbec se trece intr-o oala mai putin adanca, peste ea adaugandu-se toate legumele. Se pun si doua-trei foi de dafin, cateva boabe de piper si cimbru. Toate se sting cu sosul strecurat de la carnea inabusita si se dau din nou la fiert si apoi, pentru cateva minute, se rumenesc mai bine la cuptor.

BAUTURA:
Vin rosu de buturuga

SFAT
Se serveste cu mamaliguta si cu muraturi.
SALATA DE PUI CU RIDICHI
INGREDIENTE:
un piept de pui ,5-6 ridichi ,o ceapa ,un castravete ,doi ardei grasi ,salata verde ,alune ,cascaval ras ,smantana ,ulei ,otet ,sare ,maioneza

MOD DE PREPARARE
Pieptul de pui se taie felii sau cubulete, dupa preferinta, si se prajeste in ulei. Ridichile si castravetele se taie rondele, iar ardeii, cubulete. Ceapa se curata, se spala si se taie solzisori. Legumele taiate se amesteca impreuna cu salata verde si cu bucatile de pui. Se adauga putin otet si ulei si se sareaza. Pentru mai mult gust se poate adauga o lingura cu maioneza, iar deasupra, cascaval ras. La sfarsit se pun si cateva alune intregi.

BAUTURA:
Feteasca alba

SFAT
Se poate servi si cu smantana.
OSTROPEL DE PUI
INGREDIENTE:
aripi si copane de pui ,2-3 cepe ,o lingura cu faina ,o lingura cu grasime ,o capatana de usturoi ,o jumatate de litru de bulion de rosii ,sare ,muraturi

MOD DE PREPARARE
Ceapa curatata de coaja si taiata solzisori, impreuna cu usturoiul taiat fin se pun la prajit in uleiul incins. Se adauga si faina, care se stinge cu putina apa sau zeama fierbinte de oase. Bucatile de pui, inabusite in prealabil in grasime, se adauga in cratita. Se lasa sa fiarba pana ce carnea este bine patrunsa, iar sosul, scazut. La sfarsit se adauga bulionul, sarea si se mai lasa sa dea cateva clocote.

BAUTURA:
Vin alb de buturuga

SFAT
Se serveste cu salata verde sau muraturi.
SALATA DE SUNCA
INGREDIENTE:
doua-trei rosii ,doi castraveti ,100 g sunca presata ,branza ,o ceapa ,ulei ,3 linguri cu otet ,sare ,piper ,marar verde ,o legatura de ceapa verde ,maioneza

MOD DE PREPARARE
Rosiile si castravetii se spala si se taie felii. Ceapa se curata, se spala si se taie solzisori. Ceapa verde, branza si sunca presata se taie bucati de marimi potrivite. Se amesteca toate si se omogenizeaza cu ulei si otet. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se poate adauga, dupa preferinta, si o lingura, doua cu maioneza.

BAUTURA:
Tuica

SFAT
Deasupra se presara marar verde tocat.

Preparate din peste


CALAMARI CU SOS SI OREZ
INGREDIENTE:
600 g calamari ,un pahar cu orez ,doua-trei linguri cu suc de rosii ,doua cepe ,verdeata ,sare ,piper ,faina ,ulei

MOD DE PREPARARE
Calamarii se curata, se spala, dupa care se pun la scurs intr-o strecuratoare. Se dau prin faina si se pun la prajit intr-o tigaie cu ulei incins, care se tine acoperita. Dupa ce s-au rumenit, se scot si se lasa putin la scurs. Intre timp se pregateste orezul, care se pune la fiert in apa impreuna cu o ceapa intreaga. Se lasa la fiert.
Ceapa se curata, se spala si se pune la calit in ulei incins. Se adauga sucul de rosii, piper si sare dupa gust. Calamarii prajiti se servesc cu orez, patrunjel verde si cu sos de rosii.

BAUTURA:
Vin spumant

SFAT
Se servesc cu gogosari acri.
SALATA DE MACROU AFUMAT
INGREDIENTE:
un macrou afumat ,doua-trei oua fierte ,un castravete ,doi cartofi ,doi ardei grasi ,sare ,piper ,zeama de la o lamaie ,patrunjel ,otet ,ulei ,rosii

MOD DE PREPARARE
Macroul afumat se taie in bucati de marime potrivita. Cartofii se curata si se pun la fiert in apa cu sare si putin ulei. Dupa ce au fiert, se scot, se lasa sa se scurga si se taie rondele. Castravetele si rosiile se spala si se taie felii. Ouale se pun la fiert si se taie rondele. Ardeii grasi se taie feliute. Se amesteca legumele si cartofii impreuna cu pestele, se sareaza si se pipereaza dupa gust, omogenizandu-se cu putin ulei si otet. Se poate stropi si cu zeama de lamaie.

BAUTURA:
Pinot gris

SFAT
Deasupra se presara verdeata tocata marunt.
SALATA DE SURIMI
INGREDIENTE:
400 g surimi ,doua-trei oua fierte ,o legatura de ceapa verde ,4-5 cartofi ,smantana ,sare ,ulei ,otet ,piper ,o lingura cu pasta de peste sau usturoi

MOD DE PREPARARE
Surimi gata pregatiti se lasa la dezghetat si se toaca marunt. Cartofii se pun la fiert in apa cu sare si putin ulei, dupa care se taie in bucati potrivit de mari. Rosiile si castravetii se spala si se taie felii. Ouale se pun la fiert, dupa care se taie rondele, la fel si ceapa verde. Se amesteca legumele cu bucatile de surimi, se adauga cateva picaturi de otet si ulei si se omogenizeaza totul. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se poate adauga si o lingura cu pasta de peste sau pasta de usturoi.

BAUTURA:
Chardonnay

SFAT
Se poate servi cu smantana.
RULOURI DE PESTE CU CEAPA
INGREDIENTE:
4 fileuri de peste ,o ceapa ,doi-trei morcovi ,doua rosii ,sare ,piper ,o cutie cu porumb ,unt pentru calit ,suc de portocale

MOD DE PREPARARE
Ceapa se curata, se spala si se taie marunt. Morcovii se dau pe razatoare si se pun la calit in putin unt impreuna cu ceapa maruntita. Se adauga rosiile taiate feliute mici si porumbul, se stinge cu apa si se lasa la fiert. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Fileurile de peste se stropesc cu putin suc de portocale si se sareaza dupa gust. Se umplu cu legumele calite si se ruleaza. Se fixeaza cu scobitori. Se dau cateva minute la cuptor sa se rumeneasca.

BAUTURA:
Feteasca regala

SFAT
Deasupra se presara verdeata tocata marunt.

Preparate din legume


FRIGARUI DE LEGUME
INGREDIENTE:
o cutie cu ciuperci intregi ,cateva rosii mai mici ,un dovlecel ,o varza rosie ,doua fire de cimbru verde ,un ardei iute ,un fir de praz ,o capatana de usturoi ,sare ,piper ,ulei ,otet

MOD DE PREPARARE
Usturoiul se curata, se piseaza si se amesteca impreuna cu uleiul. Se spala cimbrul si ardeiul si se toaca fin. Se amesteca impreuna cu usturoiul. Se condimenteaza cu sare, piper si otet. Legumele se curata si se spala. Dovlecelul se taie in jumatate, prazul, rondele, iar varza rosie, bucati potrivite. Ciupercile si rosiile se pastreaza intregi. Legumele se trec alternativ prin frigarui si se ung cu sosul de usturoi. Se asaza pe un gratar mic, care se plaseaza intr-o tigaie cu grasime. Se frig cam 8-10 minute. In timpul frigerii se stropesc de cateva ori cu sos.

BAUTURA:
Sauvignon Blanc

SFAT
Se servesc cu sos de usturoi.
CHIFTELUTE DE CARTOFI
INGREDIENTE:
un kg de cartofi ,3 oua ,o ceapa ,sare ,piper ,ulei ,o varza rosie ,un morcov ,150 g porumb ,o jumatate de lamaie

MOD DE PREPARARE
Se curata cartofii, se spala si se dau pe o razatoare mica impreuna cu ceapa. Apoi se adauga ouale, sarea, piperul si se amesteca bine. Se formeaza chiftelute de marime mijlocie si se prajesc in uleiul fierbinte. Varza se taie, morcovul se da pe razatoare si se amesteca impreuna cu porumbul. Se adauga sarea, uleiul si zeama de la o jumatate de lamaie. Chiftelutele se servesc calde cu salata de varza rosie.

BAUTURA:
Muscat Ottonel

SFAT
Chiftelutele se pot servi si cu smantana.
CHIFTELE DE SOIA CU SALATA
INGREDIENTE:
200 g soia ,doi morcovi ,doua linguri cu faina ,o ceapa ,3-4 catei de usturoi ,verdeata ,sare ,piper ,pesmet ,ulei ,ridichi

MOD DE PREPARARE
Soia si morcovii se fierb, se dau prin masina de tocat sau la robot impreuna cu ceapa. Se adauga faina, usturoiul pisat, verdeata tocata marunt, sarea si piperul. Se amesteca totul bine si se formeaza chiftele. Se dau prin pesmet si se prajesc in uleiul fierbinte. Se servesc cu salata de ridichi negre si cu rosii.

BAUTURA:
Vin alb de buturuga

SFAT
Se pot servi si cu salata de rosii.
PASTE CU CASCAVAL
INGREDIENTE:
o punga cu paste umplute cu spanac ,doua oua ,2-3 morcovi ,cascaval ras ,sare ,piper ,ulei

MOD DE PREPARARE
Pastele (pernute umplute cu spanac) se pun la fiert in apa cu sare si putin ulei. Cand sunt gata se scot, lasandu-se la scurs. Se trec sub un jet de apa si se lasa din nou sa se scurga. Se asaza intr-o tava, iar deasupra se toarna ouale batute si amestecate cu cascaval ras, sare si piper. Morcovii se dau pe razatoarea mare si apoi se presara peste paste. Se dau la cuptor sa se rumeneasca.

BAUTURA:
Riesling

SFAT
Se serversc cu smantana.

Preparate dulci


SALAM DE BISCUITI CU RAHAT
INGREDIENTE:
500 g biscuiti ,250 g rahat ,150 g miez de nuca ,200 g zahar ,un pachet de unt ,doua linguri cu cacao ,100 g apa ,doua plicuri zahar vanilinat ,coaja rasa de lamaie

MOD DE PREPARARE
Biscuitii se sfarama in bucati mai mici si se pregateste siropul. Se ia o cratita si se pun la fiert apa cu zaharul la foc domol, ca sa se lege, dupa care se adauga untul si cacaoa. Pe urma, dupa ce s-a legat bine, se pun si celelalte ingrediente: rahatul taiat marunt, biscuitii sfaramati, miezul de nuca, zaharul vanilinat si coaja rasa de lamaie. Se omogenizeaza totul, se ia de pe foc si se pune compozitia pe un celofan sau un pergament si se ruleaza, dandu-i-se forma de salam. Se da la frigider pentru cateva ore, dupa care se poate servi taiat felii.

BAUTURA:
Cappuccino

SFAT
Se mai pot pune si stafide.
RULOURI CU CREMA DE VANILIE
INGREDIENTE:
aluat de foitaj ,5 oua ,5 linguri cu zahar ,un pahar cu lapte ,200 g unt ,3 linguri cu faina ,esenta de vanilie

MOD DE PREPARARE
Aluatul de foitaj se intinde pe o planseta si se taie in fasii de doi centimetri latime si 30 cm lungime. Se infasoara in spirala pe tuburi speciale si se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Rulourile se ung cu ou batut, se presara cu zahar tos si se dau la cuptor, la foc iute, pentru un sfert de ora. Dupa aceea se scot tuburile din interiorul rulourilor coapte si se lasa sa se raceasca.
Se umplu cu crema de vanilie, care se prepara astfel: se amesteca cele cinci galbenusuri cu cinci linguri cu zahar intr-un vas, se adauga faina treptat si se subtiaza cu laptele caldut. Se pune la bain-marie si se amesteca sa nu apara cocoloase. Dupa ce crema s-a ingrosat, se ia de pe foc si se lasa la racit. Se adauga untul frecat si esenta de vanilie. Cu aceasta crema se umplu rulourile.

BAUTURA:
Grasa de Cotnari

SFAT
Se pot umple cu frisca sau cu crema de nuci.
PRAJITURA DE POST
INGREDIENTE:
un pahar si jumatate cu apa minerala ,un pahar cu ulei ,3 pahare cu faina ,3 linguri cacao ,o lingurita cu bicarbonat de sodiu ,o jumatate de lamaie ,un plic cu zahar vanilinat ,100 g arahide

MOD DE PREPARARE
Toate ingredientele alaturate se amesteca bine pana cand se obtine o pasta mai groasa. Compozitia se pune intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina, se presara pe deasupra cateva arahide maruntite si se da la cuptor. Se coace la foc potrivit.

BAUTURA:
Cacao

SFAT
Se mai pot adauga nuci, stafide si rahat.
PRICOMIGDALE CU CASTANE
INGREDIENTE:
7 albusuri ,7 linguri cu zahar ,250 g nuca macinata ,o lingura cu faina ,un plic cu zahar vanilinat ,esenta de migdale ,piure de castane ,zahar pudra

MOD DE PREPARARE
Se amesteca intr-o cratita nucile macinate cu zaharul, dupa care se adauga albusurile intregi, fara sa fie batute. Se da cratita la foc mic si se lasa pana incepe sa fiarba compozitia. Se amesteca tot timpul cu o lingura de lemn, chiar si dupa ce se ia de pe foc. Cand compozitia s-a racit, se adauga faina, esenta de migdale si zaharul vanilinat. Cu un cornet si se fac mici gramajoare rotunde intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Se presara pe deasupra zahar pudra si se dau la copt, la foc potrivit. Se lasa sa se raceasca, dupa care se ung cu piure de castane si se lipesc doua cate doua.

BAUTURA:
Cafea

SFAT
Se pot unge cu glazura de ciocolata.
Citeşte mai multe despre:   arhiva jurnalul,   sare,   intr-o,   bautura,   căteva,   usturoi,   lămăie,   impreuna,   zahăr,   ulei,   piper,   verde,   ceapa,   roşii,   oţet,   făină,   salata,   linguri,   lingura,   lasa,   ingrediente,   sfat,   taie,   curata,   spala,   fiert,   amesteca,   sareaza,   presara,   bucati,   legumele,   gust,   preparare

Serviciul de email marketing furnizat de