x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Caiet de retete

Caiet de retete

08 Feb 2006   •   00:00












Preparate din carne


CARNATI IN SOS DE VIN
INGREDIENTE:
4 bucati de carnati ,500 g cartofi ,un pahar cu vin rosu ,o lingura cu bulion ,ulei ,50 g unt ,sare ,piper ,menta ,usturoi ,o legatura de patrunjel

MOD DE PREPARARE

Cartofii se curata, se spala, se taie in patru si se pun la fiert. Carnatii se prajesc.
Se pregateste sosul. Se pune intr-o tigaie vinul, se adauga bulionul si se lasa la fiert aproape 20 de minute. Apoi se adauga menta, usturoiul tocat marunt, sarea si piperul dupa gust. Se mai lasa sa dea doar un clocot si se ia de pe foc.
Pe o farfurie se aranjeaza cartofii, se stropesc cu putin unt topit, se asaza si carnatii si se toarna sosul.

BAUTURA:
BAUTURA: Vin rosu de buturuga

SFAT
Se garniseste cu patrunjel.
CIORBA DIN MARUNTAIE
INGREDIENTE:
700 g maruntaie de pasare ,o ceapa ,doi morcovi ,un pastarnac ,o telina mica ,doua linguri cu bulion ,un litru de bors ,sare ,piper ,o legatura de leustean

MOD DE PREPARARE
Maruntaiele se spala, se taie in bucati si se pun la fiert in apa rece cu un praf de sare. Cand incep sa fiarba, se ia spuma, apoi se pune ceapa tocata marunt.
Zarzavatul se curata, se da pe razatoare si, cand maruntaiele sunt aproape fierte, se adauga in ciorba. La sfarsit se pune borsul fiert impreuna cu bulionul de rosii si se lasa sa dea cateva clocote. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.

BAUTURA:
Cabernet Sauvignon

SFAT
Se presara leustean verde, tocat marunt.
PIZZA CU ALUAT DIN CARTOFI
INGREDIENTE:
500 g cartofi ,4 oua ,4 linguri cu faina ,200 g branza telemea ,300 g sunca ,4 castraveti acri ,200 g masline negre ,sare ,ulei ,50 g unt ,ketchup

MOD DE PREPARARE
Cartofii se curata, se spala, se taie si se pun la fiert. Dupa ce au fiert, se face un piure in care se pun ouale, branza rasa, faina, untul si sare dupa gust. Din acest aluat se coace o foaie mai groasa intr-o tigaie unsa cu ulei.
Sunca se taie felii subtiri, castraveciorii, rondele si maslinele, felioare. Peste foaie se asaza toate aceste ingrediente si se da la cuptor pentru cateva minute.

BAUTURA:
Muscat Ottonel

SFAT
Se poate servi cu ketchup deasupra.
FILE DE PORC CU PRUNE
INGREDIENTE:
un kg muschi file de porc ,o ceapa ,doi morcovi ,un pastarnac ,trei catei de usturoi ,150 g prune confiate ,o cana cu vin rosu ,ulei ,sare ,piper ,salata verde

MOD DE PREPARARE
Muschiul de porc se spala, se portioneaza si se rumeneste pe ambele parti intr-o tigaie cu ulei incins. Apoi se scoate si se lasa la cald.
Ceapa se toaca marunt, morcovii se curata si se taie rondele, pastarnacul se rade. Se calesc in uleiul in care s-a rumenit carnea, apoi se adauga fileurile prajite, prunele confiate si vinul.
Se lasa totul la inabusit timp de 20 de minute, iar apoi se condimenteaza dupa gust si se adauga usturoiul tocat marunt.

BAUTURA:
Cabernet

SFAT
Se garniseste cu salata verde.

Preparate din peste


OREZ CU CREVETE
INGREDIENTE:
200 g orez cu bob lung ,o cutie cu crevete ,o cana cu vin alb ,doua cepe mici ,doi-trei catei usturoi ,un morcov ,sare ,piper ,nucsoara ,coriandru ,verdeata ,unt

MOD DE PREPARARE
Ceapa se toaca marunt, usturoiul se piseaza, morcovul se da pe razatoarea mare si se calesc toate in untul incins intr-o cratita.
Dupa ce s-au rumenit se adauga crevetele. Se calesc si se sting cu o cana cu vin alb. Se adauga orezul impreuna cu putina supa sau apa, se presara coriandru si nucsoara, se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se da la cuptor.

BAUTURA:
Riesling

SFAT
Deasupra se presara verdeata tocata marunt.
MIDII CU VERDEATA
INGREDIENTE:
doua kg midii ,100 g praz ,100 g telina ,100 g morcovi ,o ceapa ,un catel de usturoi ,4 linguri cu ulei de masline ,200 ml vin alb sec ,4 linguri cu verdeturi taiate (patrunjel, busuioc, marar, tarhon) ,200 g cr"me fraiche ,sare ,piper negru

MOD DE PREPARARE
Cochiliile deschise se arunca. Legumele se taie cubulete, ceapa si usturoiul se toaca marunt.
Uleiul de masline se incinge, se adauga midiile, legumele si peste ele se toarna vinul alb. Se fierb sub capac pana ce midiile se deschid. Se scoate carnea, se aranjeaza pe patru farfurii sau se pun intr-un castron mare. Midiile nedesfacute se arunca, pentru ca sunt stricate. Zeama in care au fiert midiile se amesteca impreuna cu verdeturile si cu cr"ma fraiche, se condimenteaza cu piper si sare si se toarna peste midii.

BAUTURA:
Chardonnay

SFAT
Se decoreaza cu felii de lamaie.
SCOICI CU TAITEI
INGREDIENTE:
300 g taitei cu ou ,75 g arpagic ,o conserva cu ciuperci ,100 g scoici ,o lingurita cu zeama de ghimbir ,4 catei de usturoi ,putin vin ,ulei de susan ,piper ,sare ,ulei

MOD DE PREPARARE
Intr-un castron se amesteca scoicile taiate, zeama de ghimbir si o jumatate de lingura cu vin. Se lasa la bain-marie zece minute, apoi se scurg de zeama.
Taiteii se fierb in apa clocotita, apoi se scurg, se adauga putin ulei si se amesteca. Usturoiul se caleste in ulei incins, se adauga zeama de la scoici si vinul. Dupa ce clocoteste se pun ciupercile, arpagicul, sarea si piperul. Dupa ce a scazut zeama se adauga putin ulei de susan si se amesteca.
Pe un platou se asaza scoicile, taiteii si deasupra se toarna sosul cu ciuperci si arpagic. Se serveste totul cald.

BAUTURA:
Cramposie

SFAT
Taiteii pot fi inlocuiti cu alte feluri de paste (spaghete, fusili, tagliatele).
CONOPIDA CU PESTE
INGREDIENTE:
un macrou afumat ,doua oua ,o punga cu conopida congelata ,doua fire de ceapa verde ,sare ,piper ,unt ,delikat ,doua foi de dafin ,morcovi ,ardei grasi ,maioneza

MOD DE PREPARARE
Macroul afumat se portioneaza in bucati potrivit de mari. Ouale se fierb, se descojesc si se taie in sferturi.
Conopida se decongeleaza, se lasa sa se scurga bine, dupa care se rumeneste in untul incins. Se sareaza si se condimenteaza cu putin delikat, cat sa prinda gust, se adauga foile de dafin si ceapa verde taiata rondele. Peste ea se pun pestele afumat si ouale fierte.
Odata cu conopida se pot cali si alte legume, cum ar fi morcovi sau ardei grasi.

BAUTURA:
Feteasca alba

SFAT
Se poate servi si cu maioneza.

Preparate din legume


SUPA CHINEZEASCA
INGREDIENTE:
100 g ciuperci ,100 g spanac ,4 cani cu supa de legume ,sos de soia ,doua linguri cu otet ,susan ,ulei picant ,100 g branza tofu ,doua linguri cu amidon ,coriandru ,un fir ceapa verde ,piper ,sare ,sos chili

MOD DE PREPARARE
Ciupercile se curata, se spala si se taie fasii subtiri. Spanacul se curata si se spala bine. Supa de legume se toarna intr-o oala, se adauga ciupercile impreuna cu spanacul intreg si se lasa sa fiarba circa cinci minute.
Intr-un vas se amesteca doua linguri cu sos de soia, otetul, piperul, o lingurita cu susan si jumatate de lingurita cu ulei picant si se toarna in supa. Se da in clocot doua minute. Se adauga branza tofu, taiata cuburi, amidonul dizolvat in patru linguri de apa, si se amesteca pe foc pana cand supa se ingroasa. Se mai da in clocot doua minute.
Spre final, deasupra se presara coriandrul pudra si ceapa verde, tocata fin. Se adauga sarea dupa gust. Supa se serveste imediat.

BAUTURA:
Riesling

SFAT
Se poate adauga o lingura cu sos chili.
PIURE CU SALATA DE VARZA ROSIE
INGREDIENTE:
o varza rosie mica ,cateva linguri cu otet ,doua-trei linguri cu ulei de masline ,o cutie cu ciuperci ,5 cartofi ,doua linguri cu unt ,lapte ,delikat ,sare ,piper

MOD DE PREPARARE
Cartofii se curata, se spala, se taie pe jumatate si se fierb in apa cu sare si putin ulei. Dupa ce au fiert, se paseaza si se omogenizeaza cu putin unt. Se presara un praf de delikat si se amesteca din nou. Se acopera cu un capac pentru a se pastra cald.
Intre timp se pregateste salata de varza rosie cu ciuperci. Varza rosie se taie fideluta si se stropeste cu putin otet. Ciupercile se taie marunt, se calesc in putin ulei de masline si se adauga peste salata de varza rosie.
Se pipereaza si se sareaza dupa gust. Salata se serveste drept garnitura la piureul de cartofi.

BAUTURA:
Vin alb de buturuga

SFAT
La piure se poate folosi si lapte.
SPARANGHEL CU LEGUME
INGREDIENTE:
doua oua ,un ardei rosu ,doua rosii mici ,o ceapa rosie ,250 g sparanghel ,3 linguri cu ulei de masline ,doua linguri cu otet ,sare ,piper ,verdeata tocata ,salata verde ,mujdei

MOD DE PREPARARE
Ouale se fierb, se descojesc si se taie cuburi. Ardeiul se spala, i se scot cotorul si semintele si se taie in bucati de marime potrivita. Rosiile se taie felioare, iar ceapa se toaca marunt. Sparanghelul se taie fin.
Se pun toate intr-o salatiera si se amesteca impreuna cu uleiul de masline, otetul, sarea, piperul si verdeata tocata marunt.

BAUTURA:
Votca

SFAT
Se asezoneaza cu salata verde si se serveste cu mujdei.
SNITEL DE CIUPERCI
INGREDIENTE:
250 g ciuperci mari ,100 g cascaval ,faina ,cascaval ras ,o ceapa ,doua oua ,o cana cu orez ,un pahar cu ulei de masline ,sare ,piper ,delikat ,salata verde

MOD DE PREPARARE
Ciupercile se spala, se scurg bine si se trec prin ouale batute bine amestecate cu putina faina, cascaval ras, un praf de piper, sare si delikat. Se pun la prajit in uleiul incins, dupa care se scot pe un platou si se acopera sa se pastreze calde.
Intre timp se pune la fiert orezul in apa cu sare si putin ulei. Pentru a capata mai mult gust, se adauga in apa si o ceapa intreaga. Se lasa la fiert si, cand este gata, se serveste drept garnitura la snitelele de ciuperci.

BAUTURA:
Pinot gris

SFAT
Se asezoneaza cu salata verde.

Preparate dulci


TURTA DULCE
INGREDIENTE:
250 g miere ,3 oua ,400 g faina ,100 g miez de nuca ,100 ml ulei ,scortisoara ,coaja de lamaie ,zeama de lamaie ,o lingurita cu bicarbonat ,un varf de cutit cu sare ,rahat ,250 g zahar

MOD DE PREPARARE
Se bat ouale cu zaharul la bain-marie, apoi se adauga mierea calda, uleiul, bicarbonatul stins cu zeama de lamaie, scortisoara, faina, sarea, coaja de lamaie si miezul de nuca pisat. Se omogenizeaza totul foarte bine.
Intr-o tava, se asterne o coala de hartie pentru copt, se unge cu ulei, apoi se ia cu o lingura si se pun gramajoare. Se coc la foc potrivit timp de o ora.

BAUTURA:
Ceai verde

SFAT
In compozitie se mai poate pune si rahat.
PRICOMIGDALE CU CIOCOLATA
INGREDIENTE:
8 oua ,600 g zahar ,250 g nuca macinata ,40 g faina ,esenta de migdale ,200 g unt ,100 g ciocolata ,un plic de zahar vanilinat ,marmelada ,crema de cacao

MOD DE PREPARARE
Nucile macinate se amesteca bine cu 400 g de zahar, apoi se adauga albusurile nebatute. Compozitia obtinuta se incalzeste la bain-marie pana se infierbanta bine, amestecand continuu cu o lingura de lemn. Apoi se lasa sa se raceasca, se adauga faina si cateva picaturi de esenta de migdale. Se ia o tava, se pune o hartie pentru copt si, cu ajutorul unui cornet, se toarna compozitia sub forma de gramajoare mai mici si se coc la foc potrivit. Pricomigdalele coapte se dezlipesc cu grija si se lipesc cate doua cu crema de ciocolata la mijloc.
Crema de ciocolata se face din galbenusurile amestecate cu zaharul ramas, apoi se adauga ciocolata topita si untul moale. Se bate bine crema si la sfarsit se adauga zaharul vanilinat.

BAUTURA:
Ciocolata calda

SFAT
Pricomigdalele se pot umple si cu marmaleda sau cu crema de cacao.
PLACINTA CU BRANZA
INGREDIENTE:
400 g faina ,250 g unt ,100 ml apa ,zeama de lamaie ,sare ,un kg branza dulce ,doua plicuri cu zahar vanilinat ,300 g zahar ,6 oua ,o esenta de vanilie ,coaja rasa de lamaie ,stafide

MOD DE PREPARARE
Se amesteca faina cu untul moale, se adauga apa, zeama de lamaie, un praf de sare si se framanta bine. Aluatul obtinut se da la rece pentru doua ore.
Intre timp se prepara umplutura. Branza dulce se amesteca impreuna cu ouale, zaharul, esenta de vanilie, zaharul vanilinat si coaja rasa de lamaie. Se intind doua foi intre care se asaza compozitia, se ruleaza, se ung cu galbenus si se dau la cuptor. Se coc la foc potrivit timp de o ora.

BAUTURA:
Cabernet Sauvignon

SFAT
In umplutura se pot pune si stafide.
BUDINCA CU SCORTISOARA
INGREDIENTE:
100 g orez ,500 ml vin rosu ,10 linguri cu zahar ,o lingurita cu scortisoara ,100 g unt ,6 oua ,un praf de sare ,unt si pesmet pentru forma ,zahar pudra ,coaja de la o portocala ,frisca

MOD DE PREPARARE
Orezul se spala, se fierbe cu vinul si 5 linguri cu zahar, pana ce se ingroasa. Se lasa sa se raceasca, apoi se freaca impreuna cu untul si cu alte 5 linguri cu zahar. Se adauga galbenusurile unul cate unul, amestecand bine, apoi scortisoara, sarea, albusurile batute spuma si coaja de portocala.
Se pune intr-o forma de budinca, unsa cu unt si presarata cu pesmet, se da la cuptor si se tine pana se rumeneste (cam 30-40 de minute). Se rastoarna pe farfurie si se pudreaza cu zahar pudra si scortisoara.

BAUTURA:
Busuioaca de Bohotin

SFAT
Se orneaza cu frisca.
×