Preparate din carne
SUPA DE LINTE CU COSTITA
|
INGREDIENTE:
ăâ¬Â¢ 300 g linte
ăâ¬Â¢ 150 g costita
afumata
ăâ¬Â¢ un fir de praz
ăâ¬Â¢ un morcov
ăâ¬Â¢ un pastarnac
ăâ¬Â¢ sare
ăâ¬Â¢ piper
ăâ¬Â¢ ulei
ăâ¬Â¢ patrunjel verde
ăâ¬Â¢ smantana
|
MOD DE PREPARARE
Lintea se spala si se pune la fiert in apa clocotita. Morcovul si pastarnacul se curata de coaja, iar prazul se taie rondele. Se spala legumele, se dau pe razatoare si, cand lintea a fiert pe jumatate, se pun in oala. Se condimenteaza cu sare si piper dupa gust, se adauga doua-trei linguri cu ulei si se fierb la foc potrivit pana cand boabele de linte s-au inmuiat bine.
Se pune pe foc o tigaie fara ulei, se asaza feliile de costita taiate subtire si se prajesc pana cand incep sa se inchida un pic la culoare. Cand supa este gata, se ia oala de pe foc, se adauga patrunjelul tocat si feliile de costita. Se pune supa in farfurii, se presara patrunjel si rondele subtiri de praz crud.
|
BAUTURA:
Horinca
SFAT
Se poate servi cu smantana.
| |
RULADA DE CARNE CU FRUCTE
|
INGREDIENTE:
ăâ¬Â¢ 400 g carne de porc
ăâ¬Â¢ 150 g slanina
ăâ¬Â¢ 3 oua
ăâ¬Â¢ un cartof
ăâ¬Â¢ sare
ăâ¬Â¢ piper
ăâ¬Â¢ faina
ăâ¬Â¢ doua felii de paine
ăâ¬Â¢ un fir de praz
ăâ¬Â¢ o cutie cu compot de ananas
ăâ¬Â¢ 2-3 kiwi
ăâ¬Â¢ margarina
ăâ¬Â¢ marar
|
MOD DE PREPARARE
Se spala carnea de porc, se da prin masina de tocat impreuna cu slanina curatata de sorici, feliile de paine si partea alba de la praz. Cartoful se curata de coaja, se spala, se da pe razatoarea cu gauri mici si se preseaza putin ca sa iasa sucul. Se amesteca bine compozitia cu sarea, piperul, cartoful si ouale. Se tapeteaza masa cu faina, se pune compozitia de carne pe ea si se da forma de rulada. Se unge o tava cu margarina, se tapeteaza cu faina si se asaza rulada in ea.
Se coace circa 40 de minute, apoi se lasa la racit in tava. Cand este rece, se taie felii groase de circa 1 centimetru si se pun pe farfurii, impreuna cu felii de ananas si kiwi. Se decoreaza cu marar.
|
BAUTURA:
Cabernet Sauvignon SFAT
Se poate adauga marar si in rulada.
| |
TOCANITA DE CARNE CU LEGUME
|
INGREDIENTE:
ăâ¬Â¢ 700 g de muschi de vita
ăâ¬Â¢ 3 dovlecei
ăâ¬Â¢ 3 ardei grasi
ăâ¬Â¢ doua vinete
ăâ¬Â¢ doua legaturi
de ceapa verde
ăâ¬Â¢ o legatura
de patrunjel
ăâ¬Â¢ sare
ăâ¬Â¢ piper
ăâ¬Â¢ o jumatate de pahar cu vin alb
ăâ¬Â¢ ulei de
floarea-soarelui
ăâ¬Â¢ cimbru
|
MOD DE PREPARARE
Carnea se spala, se taie felii si se pune pe o farfurie. Se incinge cuptorul, se unge o tava cu ulei si se pune carnea in ea. Se adauga un pahar cu apa, sare, piper, cimbru si se baga in cuptor. Legumele se spala. Ardeii, dovleceii si vinetele se taie pe jumatate si apoi in cubulete. Ceapa se spala, se taie rondele mai mari si se pune langa celelalte legume.
Se incinge ulei intr-o cratita, se pun legumele, se condimenteaza cu sare si piper si se calesc circa 10 minute. Cand sunt aproape calite, se toarna vinul si se lasa sa fiarba inca cinci minute. Se pun feliile de carne pe farfurie, se adauga legumele, se toarna putin sos in jurul legumelor si pe carne si se presara patrunjel tocat.
|
BAUTURA:
Vin rosu de buturuga
SFAT
Se poate servi cu mamaliga.
| |
FICATEI DE PUI IN SOS DE VIN
|
INGREDIENTE:
ăâ¬Â¢ 500 g ficatei de pui
ăâ¬Â¢ un pachet cu aluat frantuzesc
ăâ¬Â¢ 200 g cascaval
ăâ¬Â¢ doua pahare cu vin rosu
ăâ¬Â¢ o lingurita cu zahar tos
ăâ¬Â¢ masline verzi
ăâ¬Â¢ sare
ăâ¬Â¢ piper
ăâ¬Â¢ o foaie de dafin
ăâ¬Â¢ piper boabe
ăâ¬Â¢ patrunjel
ăâ¬Â¢ ulei
ăâ¬Â¢ ciuperci
|
MOD DE PREPARARE
Se dezgheata aluatul, se taie patratele, se rade cascaval deasupra, se presara piper, se pune cate o maslina la mijloc si se da forma unor mingiute. Se incinge cuptorul, se stropeste o tava cu apa rece, se asaza mingiutele de aluat pe ea si se pun la copt. Dupa ce s-au copt, se scot din tava si se lasa la racit pe un gratar.
Ficateii se spala, se presara sare si piper si se prajesc in putin ulei incins. Separat, se fierbe vinul rosu cu un pahar cu apa, zaharul tos, foaia de dafin, un praf de sare si 4-5 boabe de piper. Dupa ce vinul incepe sa fiarba, se mai lasa 5 minute si se toarna apoi peste ficatei. Se fierb ficateii circa 10 minute, se stinge focul si se adauga patrunjel tocat. Ficateii se servesc impreuna cu mingiutele din aluat.
|
BAUTURA:
Feteasca Neagra
SFAT
Se pot adauga ciuperci tocate in sos.
| |
Preparate din peste
MANCARE DE PESTE
|
INGREDIENTE:
ăâ¬Â¢ 3 bucati de macrou
ăâ¬Â¢ un kilogram de rosii
ăâ¬Â¢ 3 cepe
ăâ¬Â¢ 3 catei de usturoi
ăâ¬Â¢ un morcov
ăâ¬Â¢ o legatura de patrunjel
ăâ¬Â¢ o foaie de dafin
ăâ¬Â¢ sare
ăâ¬Â¢ piper
ăâ¬Â¢ ulei
ăâ¬Â¢ praz
|
MOD DE PREPARARE
Pestele se curata de solzi, se eviscereaza, se spala, se taie bucati si se pune pe o farfurie. Cepele si morcovul se curata, se spala si se dau pe razatoare; usturoiul se curata si se taie in felii subtiri. Rosiile se spala, se dau pe razatoare si se pun langa celelalte legume.
Se incinge ulei intr-o cratita si se pune pestele condimentat cu sare si piper sa se prajeasca, cate cinci minute pe fiecare parte. Intr-o alta cratita se incinge ulei, se pun cepele si morcovul la calit. Dupa ce s-a inmuiat ceapa, se adauga rosiile, usturoiul, sarea si piperul. Se fierbe sosul 15 minute, se pun pestele si foaia de dafin si totul mai fierbe inca cinci minute. Se serveste cu patrunjel tocat.
|
BAUTURA:
Sauvignon Blanc
SFAT
In sos se poate adauga si praz taiat rondele.
| |
DORADA CU FENICUL
|
INGREDIENTE:
ăâ¬Â¢ 4 dorade mai mici
ăâ¬Â¢ doua bucati de fenicul
ăâ¬Â¢ un pahar cu vin alb
ăâ¬Â¢ o lingura cu legume deshidratate
ăâ¬Â¢ ulei de masline
ăâ¬Â¢ sare
ăâ¬Â¢ piper
ăâ¬Â¢ doua foi de dafin
ăâ¬Â¢ 4-5 boabe de mustar
ăâ¬Â¢ marar
ăâ¬Â¢ chimen
|
MOD DE PREPARARE
Pestele se curata de solzi, se eviscereaza, se spala si se pune pe o farfurie. Se incinge cuptorul, se unge o tava cu ulei, se pun pestii inauntru impreuna cu legumele deshidratate, sarea, piperul, foile de dafin si boabele de mustar. Se adauga un pahar cu apa si se introduce tava in cuptor. Dupa ce apa din tava a inceput sa fiarba, se lasa 5 minute si se adauga vinul. Se verifica pestele din cand in cand ca sa nu se arda si se stropeste cu sos din tava.
Feniculul se spala, se sterge cu un servet, se taie felii subtiri si se pune pe o farfurie. Se incinge o cratita fara ulei, se adauga feniculul si se prajeste pana cand incepe sa se stafideasca. Se scoate pestele din cuptor, se asaza pe farfurii si se pune deasupra feniculul prajit. Se decoreaza cu marar.
|
BAUTURA:
Chardonnay
SFAT
Pestele se poate condimenta si cu seminte de chimen macinate.
| |
OUA UMPLUTE CU PESTE
|
INGREDIENTE:
ăâ¬Â¢ 4 oua
ăâ¬Â¢ 3 linguri cu maioneza
ăâ¬Â¢ pasta de peste
ăâ¬Â¢ un ardei gras
ăâ¬Â¢ o salata
ăâ¬Â¢ o legatura de marar
ăâ¬Â¢ sare
ăâ¬Â¢ piper
ăâ¬Â¢ suc de lamaie
ăâ¬Â¢ otet
ăâ¬Â¢ boia iute de ardei
ăâ¬Â¢ ceapa verde
|
MOD DE PREPARARE
Se pun ouale intr-o oala cu apa, sare si putin otet si se fierb circa 10 minute. Ardeiul se spala, se taie in fasii subtiri si apoi in cubulete. Ouale se scot din apa, se racesc, se curata de coaja si se taie pe jumatate, avand grija sa nu se rupa albusul. Se scoate galbenusul, se sfarama si se amesteca bine cu pasta de peste, o lingurita cu suc de lamaie, maioneza, boiaua, mararul tocat, sarea si piperul dupa gust. Se amesteca pana cand rezulta o compozitie omogena si se umplu cu ea jumatatile de oua.
Se spala salata, se aleg frunze proaspete, se taie fasii sau se lasa intregi, se asaza pe farfurie, se pun ouale umplute deasupra si se decoreaza cu fire de marar si cubulete de ardei.
|
BAUTURA:
Tuica
SFAT
Se poate adauga si ceapa verde tocata.
| |
PESTE CU CAPERE
|
INGREDIENTE:
ăâ¬Â¢ 3 bucati de macrou sau alt peste
ăâ¬Â¢ un borcan cu capere
ăâ¬Â¢ o legatura de marar
ăâ¬Â¢ 300 g smantana
ăâ¬Â¢ 3 catei de usturoi
ăâ¬Â¢ o foaie de dafin
ăâ¬Â¢ un pahar cu vin alb
ăâ¬Â¢ sare
ăâ¬Â¢ piper
ăâ¬Â¢ o lamaie
ăâ¬Â¢ ulei de masline
ăâ¬Â¢ doi castraveti cruzi
ăâ¬Â¢ curry
|
MOD DE PREPARARE
Pestele se curata de solzi, se eviscereaza, se spala si se taie bucati sau se lasa intreg, se unge cu ulei si se condimenteaza cu sare si piper. Se unge o tava cu ulei, se pune pestele in ea, se adauga foaia de dafin, sarea, piperul, o jumatate de cana cu apa, vinul si se baga in cuptor circa 20 de minute. Smantana se amesteca cu sarea, piperul, usturoiul pisat, doua linguri cu suc de lamaie si ulei de masline. Castravetii se curata de coaja, se dau pe razatoarea cu ochiuri mici, se preseaza bine ca sa iasa sucul si se adauga in sos, amestecand bine ca sa se omogenizeze toate ingredientele.
Se scoate pestele din tava, se pune pe farfurii, se adauga caperele, feliile de lamaie si se servesc cu sosul de smantana. Se orneaza cu fire de marar.
|
BAUTURA:
Traminer
SFAT
Se poate adauga curry in sos.
| |
Preparate din legume
PASTE CU LEGUME
|
INGREDIENTE:
ăâ¬Â¢ 100 g paste melcisori
ăâ¬Â¢ 100 g paste penne
ăâ¬Â¢ 200 g paste fundita
ăâ¬Â¢ un ardei gras rosu
ăâ¬Â¢ o ceapa
ăâ¬Â¢ un ardei gras verde
ăâ¬Â¢ o legatura de marar
ăâ¬Â¢ ulei de masline
ăâ¬Â¢ o lamaie
ăâ¬Â¢ sare
ăâ¬Â¢ piper
ăâ¬Â¢ masline
|
MOD DE PREPARARE
Se pune o oala cu apa la fiert, se adauga putina sare si o lingura cu ulei. Cand clocoteste apa, se pun pastele si se fierb circa 10 minute. Ardeii se spala, se curata de seminte si vinisoare, se taie in fasii foarte subtiri si apoi in cubulete. Ceapa se curata de foi, se spala si se taie marunt. Se incinge ulei intr-o cratita, se pun ceapa, trei sferturi din cubuletele de ardei, sare, piper si se calesc cinci minute.
Pastele se scot din oala, se trec sub un jet de apa rece si se pun intr-un castron. Deasupra se adauga legumele calite, un pic de ulei de masline si suc de lamaie. Se amesteca totul, se pun pastele pe farfurii, se asaza deasupra restul de ardei, se presara marar tocat si se decoreaza cu felii de lamaie.
|
BAUTURA:
Riesling Italian
SFAT
Se pot adauga si masline tocate.
| |
ROSII UMPLUTE
|
INGREDIENTE:
ăâ¬Â¢ 8 rosii mai mici
ăâ¬Â¢ 8 oua de prepelita
ăâ¬Â¢ branza de burduf
ăâ¬Â¢ sare
ăâ¬Â¢ piper
ăâ¬Â¢ salata verde
ăâ¬Â¢ o legatura de marar
ăâ¬Â¢ un ardei gras
ăâ¬Â¢ 4 felii de paine
ăâ¬Â¢ unt
ăâ¬Â¢ branza de vaci
|
MOD DE PREPARARE
Rosiile se spala, se taie un capacel, li se indeparteaza miezul, se presara sare si se pun zece minute cu gura in jos pe un gratar ca sa se scurga sucul. Se umplu apoi cu o crema facuta din branza de burduf amestecata cu piper, ardei taiat cubulete si marar tocat.
Deasupra fiecarei rosii se sparge cate un ou, se presara sare si piper si se baga in cuptor intr-o tava unsa cu unt. Sunt gata cand albusul de ou este inchegat. Se taie feliile de paine in cubulete, se unge o tava cu unt si se coc bucatelele de paine pana cand se inchid la culoare, intorcandu-le din cand in cand cu paleta ca sa nu se arda. Rosiile se servesc pe un pat de salata, avand deasupra crutoane si fire de marar.
|
BAUTURA:
Gin tonic
SFAT
Branza de burduf se poate inlocui
cu branza de vaci.
| |
LEGUME CU SOS DE MARAR
|
INGREDIENTE:
ăâ¬Â¢ 3 morcovi
ăâ¬Â¢ 250 g broccoli
ăâ¬Â¢ 300 g conopida
ăâ¬Â¢ 350 g varza
de Bruxelles
ăâ¬Â¢ 3 dovlecei
ăâ¬Â¢ 300 g fasole verde
ăâ¬Â¢ 300 g smantana
ăâ¬Â¢ o legatura de marar
ăâ¬Â¢ sare
ăâ¬Â¢ piper
ăâ¬Â¢ 3 catei de usturoi
ăâ¬Â¢ unt
ăâ¬Â¢ chimen
|
MOD DE PREPARARE
Morcovii se curata de coaja, se spala si se taie in jumatate. Conopida si broccoli se curata de frunze si se rup buchetele, dovleceii se spala si se taie pe jumatate, iar fasolea se rupe bucati mai mici. Se pune o oala cu apa la fiert, se adauga legumele si sarea si se fierb circa 20 de minute. Varza de Bruxelles se spala si se fierbe separat. Smantana se pune intr-un castron, se condimenteaza cu sare si piper si se adauga mararul tocat. Se scurg legumele de apa, iar dovleceii si morcovii se taie inca o data in bastonase mai mici.
Se incinge unt intr-o tigaie, se pun legumele condimentate cu sare si piper si se lasa sa se caleasca cinci minute. Se asaza legumele pe farfurie si se toarna deasupra sosul de marar.
|
BAUTURA:
Cramposie
SFAT
In sos se pot pune si seminte de chimen macinate sau usturoi pisat.
| |
SALATA DE LEGUME
|
INGREDIENTE:
ăâ¬Â¢ 3 rosii
ăâ¬Â¢ doi morcovi
ăâ¬Â¢ o legatura de ceapa verde
ăâ¬Â¢ o salata verde
ăâ¬Â¢ 150 g orez
ăâ¬Â¢ 200 g mazare
ăâ¬Â¢ sare
ăâ¬Â¢ piper
ăâ¬Â¢ ulei de masline
ăâ¬Â¢ otet de mere
ăâ¬Â¢ marar
|
MOD DE PREPARARE
Se pune orezul la fiert in apa clocotita in care s-a dizolvat putina sare. Morcovii se curata de coaja, se taie rondele sau pe jumatate, in felii subtiri si se pun la fiert circa 15 minute. Mazarea se spala si se fierbe, avand grija sa ramana un pic tare. Ceapa se spala, se taie rondele si se pune intr-un castron, impreuna cu rosiile taiate felii sau cubulete. Se adauga orezul fiert si trecut sub un jet de apa rece, mazarea, morcovii si salata taiata fasii sau rupta in bucati mai mici.
Se toarna deasupra ulei de masline, sare, piper si cateva picaturi de otet. Se amesteca totul cu o lingura, fara sa se sfarame ingredientele. Se pune compozitia in boluri si se mai picura deasupra putin ulei.
|
BAUTURA:
Votca
SFAT
Se poate adauga si marar tocat.
| |
Preparate dulci
PRAJITURA CU CAPSUNI
|
INGREDIENTE:
ăâ¬Â¢ 200 g ciocolata amaruie
ăâ¬Â¢ 130 g unt
ăâ¬Â¢ 4 oua
ăâ¬Â¢ 130 g zahar tos
ăâ¬Â¢ 60 g faina
ăâ¬Â¢ 400 ml lapte dulce
ăâ¬Â¢ un plic cu praf de crema de vanilie
ăâ¬Â¢ esenta de rom
ăâ¬Â¢ margarina
ăâ¬Â¢ sare
ăâ¬Â¢ capsuni
ăâ¬Â¢ menta
|
MOD DE PREPARARE
Ciocolata se taie bucati si se topeste la bain-marie. Untul se topeste separat si se amesteca bine cu ciocolata fierbinte. Galbenusurile se bat cu sare pana cand isi maresc volumul. Se adauga ciocolata, esenta de rom, faina si, in final, albusurile batute cu zahar. Se toarna compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si unsa cu margarina, se niveleaza si se coace 40 de minute. Se scoate din tava, se indeparteaza hartia, se lasa sa se raceasca si apoi se taie blatul in trei pe lungime. Se taie din nou bucatile de blat in jumatate.
Se face crema cu lapte dupa cum scrie pe plic si se lasa la rece pentru 15 minute. Se ung blaturile cu crema, se suprapun, se ung la suprafata cu crema si se orneaza cu felii de capsuni si frunze de menta.
|
BAUTURA:
Busuioaca de Bohotin
SFAT
Se pot adauga capsuni si in crema.
| |
BEZELE CU CREMA DE CIOCOLATA
|
INGREDIENTE:
ăâ¬Â¢ 12 bezele albe sau roz
ăâ¬Â¢ 150 ml frisca nebatuta
ăâ¬Â¢ 175 g ciocolata de menaj neagra
ăâ¬Â¢ 75 g unt nesarat
ăâ¬Â¢ o lingura cu coniac
ăâ¬Â¢ un pliculet cu zahar vanilinat
ăâ¬Â¢ 50 g alune intregi
ăâ¬Â¢ 100 g alune
ăâ¬Â¢ coaja rasa de portocala si de lamaie
ăâ¬Â¢ pudra de scortisoara
ăâ¬Â¢ capsuni
ăâ¬Â¢ menta
ăâ¬Â¢ cocos
|
MOD DE PREPARARE
Frisca se pune intr-o cratita si se tine la foc mic pana cand incepe sa fiarba. Se adauga ciocolata si se amesteca pana cand se topeste. Se ia oala de pe foc, se adauga untul si se bate ca sa se omogenizeze compozitia. Se adauga zaharul vanilinat, coaja de lamaie si de portocala, scortisoara, alunele macinate, coniacul si se amesteca bine in continuare. Se pune compozitia intr-un recipient de plastic si se lasa la rece cel putin 30 de minute.
Se decupeaza cu grija un capacel in mijlocul bezelelor, avand grija sa nu se sparga peretii, se umplu cu crema, se pun deasupra felii de capsuni si alune nesarate, feliate sau intregi. Se servesc decorate cu frunze de menta.
|
BAUTURA:
Kagor
SFAT
Se pot adauga si fulgi de cocos in umplutura.
| |
BARCUTE CU MENTA
|
INGREDIENTE:
ăâ¬Â¢ 250 g unt
ăâ¬Â¢ 100 g zahar pudra
ăâ¬Â¢ 3 pachetele cu zahar vanilinat
ăâ¬Â¢ 250 g amidon
ăâ¬Â¢ 75 g faina
ăâ¬Â¢ un ou
ăâ¬Â¢ scortisoara
ăâ¬Â¢ esenta de menta
ăâ¬Â¢ colorant alimentar verde
ăâ¬Â¢ 250 g branza de vaci
ăâ¬Â¢ seminte de mac
ăâ¬Â¢ sare
ăâ¬Â¢ fulgi de nuca de cocos
ăâ¬Â¢ frunze de menta
|
MOD DE PREPARARE
Se amesteca untul, 100 g de zahar pudra si un pliculet cu zahar vanilinat. Se adauga amidonul, sarea, faina, cinci-sase picaturi de esenta de menta, colorantul alimentar si oul. Se framanta pana cand rezulta un aluat potrivit de tare, se inveleste intr-o folie si se lasa la rece timp de 30 de minute. Se scoate aluatul din frigider, se imparte in bucati mai mici, carora li se da forma de barcuta. Se incinge cuptorul, se tapeteaza tava cu hartie pentru prajituri si se pun barcutele la copt.
Separat se face crema din: branza de vaci, zaharul vanilinat ramas, trei-patru picaturi de esenta de menta si seminte de mac dupa preferinta. Dupa ce barcutele s-au copt si racit, se umplu cu crema de branza si se decoreaza cu frunze de menta.
|
BAUTURA:
Ceai de menta
SFAT
In crema de branza se pot adauga fulgi de nuca de cocos.
| |
:
PRAJITURI CU MUSLI
|
INGREDIENTE:
ăâ¬Â¢ 600 g musli
ăâ¬Â¢ 200 g faina
ăâ¬Â¢ o lingurita
cu scortisoara
ăâ¬Â¢ jumatate de lingurita cu bicarbonat
ăâ¬Â¢ 125 g unt
ăâ¬Â¢ jumatate de cana cu zahar tos
ăâ¬Â¢ un ou
ăâ¬Â¢ doua pliculete cu zahar vanilinat
ăâ¬Â¢ doua portocale
ăâ¬Â¢ 3 kiwi
ăâ¬Â¢ ciocolata de menaj
ăâ¬Â¢ sare
|
MOD DE PREPARARE
Intr-un castron se amesteca musli cu faina, sarea, zaharul vanilinat, bicarbonatul si scortisoara. Se mixeaza untul impreuna cu zaharul pana se face ca o crema. Se adauga oul si se amesteca in continuare. Se amesteca bine crema de unt cu ingredientele uscate. Se incinge cuptorul, se tapeteaza o tava cu hartie de copt, se ia din compozitie cu o lingurita si se pune pe hartie, dandu-i forma de mingiuta. Se coc circa 15 minute, se scot de pe hartie si se pun la racit pe un gratar. Se topeste ciocolata si se orneaza cu ea mingiutele.
Portocalele si kiwi se spala, se sterg cu un servet, se taie felii si se asaza pe farfurie. Mingiutele de musli se servesc asezate pe feliile de fructe si decorate cu frunze de menta.
|
BAUTURA:
Suc de portocale
SFAT
Se poate pune ciocolata si in compozitie.
| |
TOP articole pe Jurnalul.ro:
-
-
-
-
-