x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Caiet de retete

Caiet de retete

01 Noi 2006   •   00:00

PREPARATE DIN CARNE

CIOCaNELE DE PUI CU SUSAN
Ingrediente: 8 ciocanele de pui, 200 g susan, 3 oua, 3 linguri cu miere, sare, piper, ulei de masline, 200 g smochine, o lamAie, 3 cuisoare, salata lolo rosa, boia dulce
1 Se face o marinata din sucul de la o jumatate de lamAie, mierea, sarea, piperul, cuisoarele si un pic de ulei.
2 Se introduc ciocanelele de pui n marinata, se acopera cu o folie alimentara si se introduc la rece pentru 30 de minute.
3 Dupa ce se scot din marinata, se trec prin ouale batute, amestecate cu sare si piper, apoi prin semintele de susan. Se ncinge ulei ntr-o cratita adAnca, se asaza ciocanelele cu grija si se prajesc, dar fara sa se arda semintele de susan.
4 Intr-un castronel se amesteca sucul de lamAie ramas cu putin ulei, sare si piper. Salata se spala cu apa rece, se toarna vinegreta peste ea si se amesteca.
5 Ciocanelele se servesc fierbinti, cu salata si smochinele taiate n felii.
Sfat: Semintele de susan se pot amesteca cu boia dulce. Bautura: Alligote
PENNE CU CASTANE sI sUNCa
Ingrediente: 500 g penne, 200 g castane fierte, 300 g sunca de porc, 200 g spanac, sare, piper, ulei de masline

1 Pastele se pun la fiert n apa fierbinte n care s-au adaugat un vArf de cutit cu sare si o lingura cu ulei.
2 Se scot apoi din apa, se pun ntr-o strecuratoare si se trec sub un jet de apa rece. Sunca se taie n felii subtiri si apoi n cuburi sau n fAsii mai mici.
3 Spanacul se spala, se toaca marunt, apoi se pune ntr-o cratita cu putin ulei si se caleste pAna cAnd s-a nmuiat.
4 Se condimenteaza cu sare si piper, se toarna ntr-un castron si se acopera cu un capac ca sa stea cald.
5 Se amesteca ntr-un castron pastele cu sunca, spanacul si castanele taiate n bucati mai mici. Se condimenteaza cu sare si piper, se mai toarna putin ulei daca este nevoie, se amesteca totul, apoi se serveste.
Sfat: Sunca se poate praji usor ntr-o tigaie fara ulei. Bautura: Pinot Noir
PASTE CU CARNE DE VITa
Ingrediente: 500 g carne de vita, 300 g paste farfalle, 150 g paste inelus, 250 g mazare, o lamAie, ardei capia copt, rozmarin, sare, piper, ulei de masline, boia iute
1 Pastele se pun la fiert n apa fierbinte, n care s-au adaugat putina sare si o lingura cu ulei.
2 Carnea se curata de vinisoare si grasime, se taie n felii subtiri, apoi n bucatele mai mici. Se pune o oala cu apa la fiert, se adauga un vArf de cutit cu sare si carnea de vita. Se lasa sa fiarba pAna cAnd carnea este moale. Se scoate din apa si se prajeste usor n ulei ncins.
3 Mazarea se spala, se pune la fiert n apa cu sare, apoi se scurge de apa si se caleste n ulei ncins timp de zece minute.
4 Se face un sos din sucul de lamAie, doua linguri cu ulei de masline, sarea, piperul si rozmarinul tocat marunt.
5 Se amesteca pastele cu carnea, ardeiul capia taiat n fAsii, mazarea, sosul cu rozmarin si se serveste.
Sfat: In sos se poate adauga si boia iute. Bautura: Merlot
CIORBa DE VITa CU HREAN
Ingrediente: 500 g fasole alba, un kilogram carne de vita, 700 g rosii, doua cepe, un morcov, doi ardei grasi, doua oua, hrean, sare, piper, bors, leustean, smAntAna

1 Carnea de vita se spala, se taie n cuburi sau n felii potrivit de groase. Se pune o oala cu apa la fiert, se adauga un vArf de cutit cu sare si bucatile de carne.
2 Se spumeaza de doua-trei ori, apoi se adauga morcovul si cepele spalate si tocate marunt.
3 Se lasa pAna cAnd carnea este aproape fiarta, apoi se pun fasolea taiata n bucati mai mici, rosiile curatate de coaja si taiate cubulete, ardeii curatati de seminte si taiati n cuburi.
4 Se toarna borsul si se lasa sa fiarba. CAnd carnea si legumele sunt fierte, se bat ouale cu o furculita si se toarna ncet n ciorba, ntr-un fir subtire, ca sa nu iasa prea mari zdrentele de ou.
5 Se toaca leusteanul. Se adauga n ciorba alaturi de hreanul ras si se amesteca. Apoi se ndeparteaza de pe sursa de foc si se serveste.
Sfat: Se manAnca simpla sau cu smAntAna. Bautura: Cabernet Sauvignon

PREPARATE DIN PESTE

PEsTE CU OREZ sI CIUPERCI
Ingrediente: 400 g orez cu bobul lung, 500 g ciuperci, doua cutii cu matias somonizat n ulei, 250 ml vin rosu, doua linguri cu zahar tos, o lingura cu faina, seminte de susan, ulei de masline, sare, piper, marar, seminte de in
1 Se face un sos din zaharul tos, vinul si faina. Se fierbe totul, apoi se raceste.
2 Orezul se spala de cAteva ori n apa rece, ca sa se elimine amidonul n exces, apoi se pune la fiert n apa n care s-a adaugat un vArf de cutit cu sare. CAnd s-a fiert, se toarna ntr-o strecuratoare, apoi se pune ntr-un castron si se acopera cu un capac.
3 Ciupercile se curata de pielita, se spala si se calesc n ulei ncins. Se condimenteaza cu sare si piper, apoi se asaza ntr-un castron.
4 Se pune orezul pe farfurie, se asaza feliile de peste deasupra, alaturi ciupercile, se toarna sosul de vin si se presara seminte de susan. Se presara marar tocat si se serveste.
Sfat: Semintele de susan pot fi nlocuite cu seminte de in. Bautura: Vin alb de buturuga
MANCARE DE LEGUME CU PEsTE
Ingrediente: 4 bucati de macrou, 400 g mazare, 450 g varza de Bruxelles, 300 g morcovi, 200 g orez, o lamAie, sare, piper, ulei de masline, marar, cimbru
1 Pestii se curata, se eviscereaza si se taie n bucati mai mici. Se pune o oala cu apa la fiert, se introduc bucatile de peste, se adauga un vArf de cutit cu sare si o jumatate de lamAie taiata n felii.
2 Morcovii se curata de coaja, se spala si se taie n bastonase mai mici. Se pun la fiert mpreuna cu varza de Bruxelles si mazarea. Se scot cu o paleta, se asaza ntr-o tigaie si se calesc timp de zece minute n ulei ncins.
3 Orezul se fierbe, se pune ntr-o strecuratoare si se lasa sa se scurga. Se amesteca bine cu sare, piper si ulei de masline. Se amesteca legumele fierte cu orezul, mararul tocat si sucul de lamAie ramas.
4 Se acopera cu un capac si se lasa sa se ntrepatrunda aromele, apoi se servesc alaturi de pestele cald.
Sfat: In loc de marar putem folosi cimbru proaspat sau uscat. Bautura: Feteasca Alba
PaSTRaV CU LEGUME
Ingrediente: 4 pastravi mai mici, un kilogram de broccoli, un kilogram de ciuperci, 3 lamAi, sare, piper, ulei de masline, doua linguri cu coniac, sos de mustar, 450 g varza de Bruxelles
1 Broccoli se spala, se rup buchetele mai mici si se pun la fiert n apa fierbinte n care s-a adaugat un vArf de cutit cu sare.
2 Ciupercile se curata de pielita, se spala si se fierb timp de zece minute. Se scot cu o paleta si se pun la scurs ntr-o strecuratoare.
3 Pestii se curata, se eviscereaza si se spala cu apa rece. Se unge o tava cu ulei, se condimenteaza pestii cu sare si piper, apoi se asaza n tava. Se adauga apa si se introduce tava n cuptorul ncins.
4 CAnd pestii sunt aproape gata, se asaza deasupra felii subtiri de lamAie si se stropesc cu coniac.
5 Ciupercile si varza se calesc timp de zece minute n ulei ncins, se condimenteaza cu sare si piper, apoi se servesc alaturi de pestii calzi.
Sfat: Se pot servi cu sos de mustar. Bautura: Sauvignon Blanc
LANGUSTINE CU OREZ
Ingrediente: 4 langustine, 300 g orez, doua cepe, ulei de masline, sare, piper, oregano, vin alb, o lamAie, rosii cherry, boabe de piper rosu
1 Langustinele se spala cu apa rece, se stropesc cu suc de lamAie si vin alb, se lasa sa se marineze timp de zece minute, apoi se fierb n marinata n care se adauga un pic de apa. Se lasa sa fiarba, apoi se scot cu o paleta si se pun pe o farfurie.
2 Se ncinge putin ulei ntr-o tigaie, se condimenteaza langustinele cu sare si piper, apoi se asaza n tigaie si se prajesc cAte cinci minute pe fiecare parte.
3 Se ncinge putin ulei ntr-o tigaie, se adauga cepele tocate si orezul, se condimenteaza cu sare si piper, apoi se toarna apa cAt sa depaseasca orezul cu doua degete.
4 Frunzele de oregano se toaca, se amesteca bine cu sare, piper, suc de lamAie, ulei de maslin si se mentine la cald.
5 Se serveste totul cald, cu sosul de oregano si feliutele de rosii cherry.
Sfat: In sosul de oregano se poate pune si piper rosu macinat. Bautura: Pinot Gris

PREPARATE DIN LEGUME

SUFLEU DE LEGUME
Ingrediente: 500 g branza de vaci, 500 g fasole alba, 500 g fasole verde, 250 g morcovi, 3 oua, doua cepe, sare, piper, ulei de masline, pesmet, o legatura de patrunjel
1 Morcovii se curata de coaja, se spala si se taie in bastonase subtiri. Se pun la fiert in apa clocotita, in care s-a adaugat un varf de cutit cu sare. Fasolea alba si cea verde se spala, se pun si ele la fiert, apoi se scot din apa si se pun intr-o strecuratoare.
2 Cepele se curata de foi, se spala, se taie pestisori si se asaza pe o farfurie, alaturi de morcovi.
3 Se amesteca legumele, se adauga branza de vaci, ouale, sarea, piperul si doua linguri cu ulei de masline. Patrunjelul se spala si se toaca marunt. Se adauga jumatate la sufleu, iar jumatate se pastreaza.
4 Se unge o tava cu ulei, se presara pesmetul, apoi se toarna amestecul de legume si branza. Se introduce tava in cuptor si se coace sufleul. Se serveste fierbinte sau rece, cu patrunjel tocat.
Sfat: Patrunjelul se poate folosi doar pentru umplutura. Bautura: Feteasca Regala
MARINATA DE DOVLEAC
Ingrediente: un kilogram de dovleac pentru placinta, 500 ml vin rosu, o ceapa, menta, sare, piper, boabe de mustar, otet balsamic, ulei de masline, branza cu mucegai
1 Dovleacul se curata de coaja si de seminte, se spala si se taie in cuburi potrivit de mari. Se pun cuburile intr-o cratita, se toarna deasupra vinul, se adauga boabele de mustar, sarea, piperul, un pic de apa si se fierb.
2 Se scot din cratita si se pun sa se scurga intr-o strecuratoare. Dupa ce s-au scurs, se asaza intr-un castron.
3 Ceapa se curata de foi, se spala si se taie pestisori. Se amesteca otetul balsamic cu uleiul de masline, se condimenteaza cu sare si piper daca mai este nevoie, apoi se toarna deasupra dovleacului.
4 Se adauga ceapa tocata si se amesteca totul, avand grija sa nu se sfarame cuburile de dovleac. Se repartizeaza in castroane, se presara deasupra frunze de menta tocate marunt si se serveste.
Sfat: Se serveste simpla sau cu branza cu mucegai. Bautura: Tuica
SUPA DE LEGUME
Ingrediente: 3 dovlecei, doi morcovi, 200 g paste inelus, 150 g orez salbatic, doua cepe, o telina, un ardei iute, sare, piper, ulei de masline, marar, patrunjel, smantana
1 Cepele se curata de foi, se spala si se taie pestisori sau se lasa intregi. Morcovii se curata de coaja, se spala si se taie bastonase, iar telina se da pe razatoarea cu ochiuri mari.
2 Se pune o oala cu apa la fiert, se pun legumele, sarea, piperul si un pic de ulei. Cand legumele sunt pe jumatate fierte, se adauga pastele si orezul.
3 Se lasa sa fiarba zece minute. Se pun dovleceii spalati si taiati in felii subtiri. Mararul si patrunjelul se spala, se toaca si se pun pe o farfurie.
4 Cand supa este gata, se indeparteaza oala de pe sursa de foc si se adauga ardeiul iute crestat in varf. Se lasa timp de zece minute, apoi se scoate si se adauga verdeata. Se serveste fierbinte sau rece, cu multa verdeata.
Sfat: Supa se poate servi si cu smantana. Bautura: -
LEGUME CU SAMBURI CAJU
Ingrediente: 500 g cartofi, 400 g fasole verde, doi morcovi, 350 g mazare, 100 g orez, o lamaie, rosii cherry, samburi caju, sare, piper, o lamaie o salata, ulei de masline, miezuri de nuca, o legatura de marar
1 Cartofii si morcovii se curata de coaja si se pun la fiert in apa in care s-a adaugat un varf de cutit cu sare. Se scot apoi legumele din apa, cartofii se taie in cuburi, iar morcovii se taie in fasii subtiri.
2 Fasolea si mazarea se pun la fiert, apoi se scot intr-o strecuratoare. Orezul se fierbe si se caleste timp de cinci minute in ulei incins.
3 Se amesteca mazarea cu cartofii, fasolea, orezul, samburii caju si fasiile de morcovi. Se condimenteaza cu sare si piper, se adauga mararul spalat si tocat, frunzele de salata rupte in fasii mici, sucul de lamaie si uleiul de masline si se amesteca totul.
4 Se pun deasupra rosiile cherry taiate pe jumatate si se serveste. Se poate introduce la rece pentru zece minute.
Sfat: In salata se mai pot adauga si miezuri de nuca maruntita. Bautura: Coniac

PREPARATE DULCI

MINIBRIOSE CU CIOCOLATA
Ingrediente: 3 oua, 130 g zahar tos, 140 g faina, 100 ml ulei, doua pliculete cu zahar vanilinat, o jumatate de pachetel cu praf de copt, esenta de vanilie, coaja de la o lamaie, un praf de sare, ciocolata alba si neagra, scortisoara, menta
1 Ouale se separa, se amesteca galbenusurile cu zaharul tos, zaharul vanilinat si se mixeaza pana cand isi dubleaza volumul.
2 Albusurile se amesteca bine cu sarea si se mixeaza pana cand nu mai cad de pe bratele mixerului. Se amesteca compozitia de galbenusuri cu praful de copt, coaja de lamaie, esenta de vanilie si 80 ml ulei. Se adauga faina cernuta, se amesteca, apoi se toarna si albusurile batute.
3 Se amesteca totul cu o lingura de lemn, ca sa nu se lase compozitia. Cu uleiul ramas se ung formele de briose, care se asaza apoi intr-o tava.
4 Se umplu formele pe jumatate, se asaza cate o bucatica de ciocolata alba si neagra in fiecare forma, apoi se acopera cu restul de compozitie. Se introduce tava in cuptor si se coc briosele.
Sfat: In compozitie se mai poate adauga praf de scortisoara sau menta tocata. Bautura: Busuioaca de Bohotin
CHEC CU GUTUI
Ingrediente: doua gutui, 200 g struguri, 150 g unt, 150 g zahar, 150 g faina, 3 oua, o lingura cu miere, doua linguri cu lapte batut, praf de copt, doua linguri cu cacao, zahar vanilinat, sare, esenta de rom, ulei, menta, sos de vanilie
1 Boabele de struguri se spala, apoi se curata de samburi si se pun intr-o strecuratoare.
2 Gutuile se curata de puf, se dau pe razatoarea cu gauri mari, apoi se amesteca bine cu 80 g zahar tos si se pun la calit intr-o cratita. Cand s-au inmuiat, se indeparteaza de pe foc si se lasa sa se raceasca.
3 Zaharul tos ramas se amesteca bine cu doua pliculete cu zahar vanilinat, un praf de sare, esenta de rom si ouale. Se adauga untul, laptele batut si mierea, apoi se mixeaza totul pana cand rezulta o crema.
4 Cacaua se omogenizeaza cu o jumatate de pliculet cu praf de copt si faina. Se amesteca ingredientele uscate cu crema, gutuile calite si boabele de struguri pana cand rezulta o compozitie ca de chec.
5 Se unge o tava cu ulei si se tapeteaza cu faina. Se toarna compozitia si se coace. Rece, se presara zahar pudra si se decoreaza cu frunze de menta.
Sfat: Se serveste cu sos de vanilie. Bautura: Cappuccino
CREMA DE IAURT CU MIERE
Ingrediente: un kilogram de iaurt gras, 100 g zahar pudra, 200 ml miere, 500 g struguri, doua pliculete cu zahar vanilinat, esenta de lamaie, praf de scortisoara, un varf de cutit cu praf de ghimbir, 150 g miezuri de nuca, dulceata de struguri
1 Iaurtul se amesteca bine cu pudra de ghimbir, esenta de lamaie si zaharul pudra, pana cand zaharul se dizolva complet. Se toarna intr-un castron, se acopera cu folie alimentara si se introduce la rece pentru zece minute.
2 Miezurile de nuca se piseaza marunt (se opresc patru-cinci pentru decor), se amesteca bine cu zaharul vanilinat si o jumatate de lingurita cu praf de scortisoara.
3 Se repartizeaza in castronele, se toarna deasupra iaurtul, se adauga si mierea, apoi boabele de struguri intregi sau taiate pe jumatate si curatate de samburi. Se asaza si miezurile de nuca lasate intregi, apoi se serveste.
Sfat: In locul strugurilor cruzi putem folosi dulceata de struguri. Bautura: Cafea turceasca
FURSECURI CU ALUNE
Ingrediente: 350 g faina, 300 g zahar tos, doua oua, 300 g alune prajite, 50 g smochine uscate, 350 g unt sau margarina, 50 g cacao, un varf de cutit de sare, doua pliculete cu zahar vanilinat, esenta de rom, miezuri de nuca
1 Intr-un castron se amesteca untul topit si racit cu sarea, zaharul tos si zaharul vanilinat, pana cand se omogenizeaza. Se adauga cacaua, esenta de rom, ouale, smochinele taiate marunt si jumatate din cantitatea de alune.
2 Intr-un vas se asaza faina cernuta si se face o adancitura. Se toarna compozitia obtinuta anterior si se framanta totul pana cand rezulta un aluat potrivit de tare.
3Vasul in care se afla aluatul se acopera cu un servet de bucatarie si se lasa sa se odihneasca timp de zece minute. Se imparte apoi in bucati egale, li se da forma de rulouri si se taie sub forma de felii.
4 Se preseaza restul de alune pe marginea fursecurilor, apoi se asaza intr-o tava tapetata cu hartie pentru copt prajituri si se introduce tava in cuptor. Se tin in cuptor pana cand se rumenesc frumos.
5 Se scot din tava si se lasa sa se raceasca pe un platou.
Sfat: Sunt delicioase servite alaturi de smochine proaspete. Bautura: Cafea

×