x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Cand genele innebunesc

Cand genele innebunesc

04 Mai 2006   •   00:00

Recent, profesorul Martine Piccart, seful serviciului de cancerologie din cadrul Institutului Jules-Bordet din Bruxelles, explica intr-un interviu pentru Paris Match importanta primului studiu la nivel european asupra tumorilor mamare. Studiul este efectuat in zece tari europene si are ca scop intocmirea unei "harti" a genelor implicate in aparitia cancerului si punerea la punct a unor noi terapii.

Incidenta

RISC. Food and Drug Administration (FDA) din Statele Unite a dat unda verde unui nou test genetic folosit in cazul femeilor cu cancer de san depistat in faze precoce. Testul MammaPrint poate stabili riscurile recidivelor in cinci sau zece ani, influentand tratamentul. Este un test produs in Olanda si primul aprobat de autoritatile americane.
Cancerul sanului este departe de a fi invins, avertizeaza profesorul Martine Piccart.
O femeie din opt este afectata de cancerul mamar. In lume, anual sunt inregistrate un milion de noi cazuri si 400.000 de decese. Datorita campaniilor de depistare a bolii, in ultimii ani s-au descoperit cancere mamare in stadii incipiente, cand ganglionii invecinati nu au fost atinsi. In aceste cazuri, tratamentul consta in extirparea chirurgicala a tumorii, completat cu radioterapie. Fiecare pacienta reprezinta un caz. Si fiecarei paciente i se evalueaza riscul ca unele celule canceroase sa scape si sa reuseasca sa migreze. Daca riscul este mare bazandu-se pe profilul tumorii, specialistul va prescrie tratamentul: fie chimioterapie, fie hormonoterapie ... Dar toate aceste tratamente sunt asociate cu o serie de efecte secundare, mai ales chimioterapia care provoaca tulburari digestive, stare de oboseala accentuata, caderea parului, uneori menopauza precoce si mai rar toxicitate cardiaca. In general, tratamentele reduc riscul recidivei in 20% pana la 50% dintre cazuri. Profesorul Martine Piccart spune ca in unele cazuri boala recidiveaza chiar dupa chimioterapie. In alte cazuri, boala nu impune chimioterapie. Aceasta situatie este explicata prin necesitatea unor informatii suplimentare pentru a stabili cu precizie tratamentul.

TEST. MammaPrint analizeaza profilul a 70 de gene pentru a evalua riscul de metastaze. Riscurile sunt clasate in "slab" sau "ridicat". Pacientele din a doua categorie prezinta un risc dublu de recidiva in urmatorii cinci sau zece ani.

Cancerul este o boala a genelor ce devin anormale prin mutatii. Din aceasta cauza se instaleaza o dezordine care sta la originea dezvoltarii anarhice a tesutului mamar. Acesta este punctul de formare a tumorii in care exista un numar foarte mare de gene active. Azi, gratie tehnologiilor avansate, este posibila obtinerea unor informatii despre activitatea acestor gene, un fel de harta genetica a tumorii. Aceasta ajuta la diferentierea cancerelor cu risc inalt de recidiva, care, fara tratament, pot provoca metastaze la distanta, de cancerele cu risc scazut de recidive, care presupun tratamente diferite. Aceste informatii genetice asupra tumorilor reprezinta un instrument extrem de util care in viitor va fi folosit in mod curent.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul