x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Carnea alba a pamantului

0
12 Oct 2005 - 00:00
POVESTIRI DIN BUCATARIE
Unii le numesc painea padurii. Altii spun ca sunt carne vegetala. Cred ca au dreptate si unii, si altii, caci doar ele, ciupercile, au oferit oamenilor din toate timpurile posibilitatea de a le prepara in fel si chip, fie ca legume, fie ca inlocuitor de carne. Cu 30 de ani in urma, venind la Sinaia, mi s-a parut firesc sa ma alatur acelui grup de localnici care culegea si consuma darurile padurii. Cautarea lor era un prilej de a cunoaste padurea si tainele ei, iar prepararea, o sansa de a invata de la oameni si de a te apropia de ei. De la cei batrani am deprins sa deosebesc ciupercile comestibile de celelalte si sa le prepar dupa retete vechi de sute de ani.

FAMILIE. In zona montana inalta, in padurile de conifere, creste o mare varietate de ciuperci. Voi remarca doar cateva specii care se gasesc mai usor si deci se culeg mai des. Buretii laptosi sau iutarii, cum li se mai zice, se culeg vara si se pun la murat in otet, dupa ce au fost fierti in trei ori chiar in patru ape. Apoi sunt rosiorii, ce ies la sfarsitul verii si inunda vaile. Se gasesc din abundenta pana in septembrie si din ei se prepara un aperitiv cu legume marinate, delicios si numai bun sa insoteasca mancarurile cu carne.

GHEBE. La vremea asta, ghebele sunt ciupercile cele mai cautate in zona. Se intalnesc in preajma cioatelor, adunate in buchete uriase, chiar si de cateva zeci de ciuperci. Din ele se prepara tocanite, se pun la murat, dar adevaratele delicii raman zacusca si drobul de ghebe. "Creasta cocosului" e o ciuperca mai rara, dar cu un aspect deosebit si foarte gustoasa. Din ele se prepara tocanita sau ciulama, dar sunt bune si murate. Din buretii negri se face snitel pane, dupa ce in prealabil se oparesc in apa cu sare. Din ciupercile amintite mai sus, mai putin iutarii, se pot prepara supe sau ciorbe. Tocatura de ciuperci condimentata poate constitui umplutura pentru o placinta aperitiv delicioasa.

INVITATIE. Daca doriti o aventura cu ciuperci, veniti la munte la inceputul toamnei, solicitati ajutorul unui localnic sa va invete locurile si speciile de ciuperci, reimprospatati-va cunostintele de orientare turistica, pentru a nu va rataci, iar retetele de preparare le puteti afla mai jos.

TIMPUL CIUPERCILOR
Plante lipsite de clorofila, ciupercile au forma si culori diferite. Se dezvolta repede si in numar mare atunci cand intalnesc conditii favorabile de hrana, caldura si umiditate. In tara noastra, ciupercile comestibile se gasesc la campie, deal si munte, insa mediul optim de crestere si dezvoltare al acestora s-a dovedit a fi padurea, care ofera cele mai bune conditii de umiditate si temperatura. In regiunile de munte recoltarea ciupercilor are loc catre sfarsitul verii si inceputul toamnei, aici putand fi gasiti hribi, vinetele, bureti de fag, bureti domnesti si multe alte specii. Viata ciupercilor este una foarte scurta, acestea traind 2-3 zile dupa aparitie. Tocmai de aceea este bine sa fie culese imediat ce au aparut, cand sunt tari, sanatoase si proaspete.

PLACINTA CU CIUPERCI

INGREDIENTE: aluatul: 500 g faina, 200 ml apa, 50 ml ulei, o lingurita cu otet, sare; umplutura: doua kg ciuperci de padure, doua cepe, verdeata, ulei, sare, piper.

PREPARARE: Din faina, apa, ulei, otet si putina sare se framanta un aluat elastic ce se lasa la rece o ora sa se odihneasca. Ciupercile curatate se fierb in apa cu sare 15 minute, apoi se scurg. Ceapa tocata se caleste in doua linguri cu ulei apoi, dupa ce se racoreste, se amesteca impreuna cu ciupercile si verdeata tocate si se potriveste de sare si piper. Din jumatatea aluatului se intinde o foaie subtire, peste care se pune jumatate din umplutura, apoi se ruleaza din ambele parti, obtinandu-se un sul dublu. La fel se procedeaza si cu cealalta jumatate. Se asaza sulurile intr-o tava unsa si se coc la foc potrivit circa o ora. Cand s-a racit, se taie si se serveste langa un pahar cu bere blonda.

GHEBE LA OTET

INGREDIENTE: 5 kg ghebe, sare, piper boabe, coriandru, dafin, 500 ml otet.

PREPARARE: Ghebele curatate se fierb 15 minute in apa cu sare, apoi se scurg. Otetul, 500 ml apa, doua linguri cu sare si condimentele se pun la fiert. Se adauga ghebele si se pune compozitia fierbinte in borcane. La servire, adaugam la fiecare portie de ghebe un catel de usturoi pisat.

DROB DE GHEBE

INGREDIENTE: doua kg ghebe, doua cepe, doua legaturi de patrunjel, 4 oua, unt, sare, piper, pesmet.

PREPARARE: Ghebele, curatate si spalate, se fierb in apa cu sare 15 minute, dupa care se scurg si se dau prin masina de tocat. Ceapa tocata se caleste cu o lingura cu unt, apoi, dupa ce se raceste, se amesteca cu ghebele, verdeata tocata, galbenusurile, sarea, piperul si in final cu albusurile batute spuma tare. Se toarna compozitia intr-o tava unsa si tapetata cu pesmet si se coace, la foc potrivit, circa o ora. Dupa ce s-a racit, se taie felii si se serveste alaturi de un pahar cu Sauvignon Blanc.

APERITIV DIN CIUPERCI

INGREDIENTE: doua kg ciuperci (rosiori sau creasta), 500 g ceapa, un kg gogosari (ardei capia), sare, zahar, piper boabe, coriandru, dafin, otet.

PREPARARE: Ciupercile, curatate si taiate fasii, se fierb in apa cu sare 20 de minute, dupa care se scurg. Intr-o oala se infierbanta 300 ml otet, 600 ml apa, o lingura cu sare, una de zahar si condimentele. In aceasta solutie se oparesc ceapa taiata solzisori si gogosarii fasii, la care se adauga si ciupercile. Se pune fierbinte in borcane. Poate fi servit chiar a doua zi.

SUPA DE CIUPERCI

INGREDIENTE: doua linguri cu unt, 3 cepe, un morcov, o telina, un kg de ciuperci (ghebe, rosiori s.a.), sare, piper, verdeata.

PREPARARE: Ceapa tocata se caleste in doua linguri cu unt, la care se adauga ciupercile curatate si taiate fasii. Dupa ce s-au inmuiat, se pun in oala doi l de apa fierbinte, radacinoasele rase, sare, piper si se fierbe supa circa 40 minute. La sfarsit, se presara cu verdeata tocata si se serveste cu crutoane de paine prajita. Daca supei i se pun si doua linguri cu orez si niste bors de putina, ea devine o ciorba foarte gustoasa.

ZACUSCA DE GHEBE

INGREDIENTE: 5 kg ghebe, un kg ceapa, doua kg ardei capia, doi morcovi, ulei, suc de rosii concentrat, sare, piper, dafin, usturoi.

PREPARARE: Ghebele, curatate si spalate, se fierb in apa cu sare 5 minute si se scurg. Ardeii se coc si se curata de pielita si cotoare. Ceapa tocata si morcovii rasi se calesc in 500 ml ulei, la care se adauga, pe rand, ardeii si ghebele, trecute prin masina de tocat. Se pun si condimentele, 500 ml suc de rosii, se potriveste de sare si se parfumeaza cu niste usturoi pisat. Se mai fierbe pana incepe sa se ingroase si se pune fierbinte in borcane incalzite. Pe o tartina se asaza o felie subtire de branza sarata, apoi un strat gros de zacusca si se serveste alaturi de un paharel cu tuica batrana foarte rece.
Citeşte mai multe despre:   arhiva jurnalul,   sare,   piper,   ceapa,   ciuperci,   oţet,   ciupercile,   preparare,   ghebe,   ghebele

Serviciul de email marketing furnizat de