x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Caviar

31 Aug 2005   •   00:00
FESTIN CULINAR
Avion particular, limuzine, diamante, croaziere, caviar etc. Iata cateva dintre lucrurile considerate astazi apanajul luxului. Dintre toate acestea, cel mai usor de procurat, pentru cei mai multi dintre noi (desi nici la asta nu are acces oricine) este o portie de caviar. Caviarul se obtine din icrele de nisetru si somon, desi unii specialisti le considera pe cele din urma mai putin rafinate. Nisetrul traieste in Marea Neagra si in Marea Caspica, dar si in Pacificul de NV si Sudul Atlanticului. Cel mai pretios caviar este cel obtinut de la o anumita specie de nisetru, numita beluga. Si asta deoarece, pe langa faptul ca beluga are nevoie de nu mai putin de 20 de ani pentru a ajunge la maturitate (producand icre), este si greu de gasit. Dar merita sa-l cauti pentru ca atunci poate atinge greutatea de 800 kg, iar icrele au diametrul de 2,5 mm.

Daca vi-l permiteti, caviarul este un aliment sanatos, continand 47 de vitamine si minerale. Favorizeaza memoria, lecitina regasindu-se in proportie de 75 %. Nici nu ingrasa, 400 g de caviar sunt echivalente cu 74 de calorii. Dar mai are si o alta proprietate. De sute de ani se crede ca este un aliment afrodiziac, convingerea pornind de la mitul Afroditei, zeita dragostei, ce s-a nascut din spuma marii. Iranienii au apreciat pentru prima data gustul caviarului. De altfel, ei numeau caviar nisetrul (in limba persana "Khag-avar" insemnand "sursa de icre"), pentru ca mai tarziu acelasi nume sa-l poarte si icrele. In convingerea lor, consumul de icre oferea putere si vindeca unele boli. In Imperiul Roman caviarul era atat de pretios, incat era adus la masa printre ghirlande de flori. Pentru o lunga perioada de timp a fost consumat doar de catre imparati sau regi. Tarii rusi preferau asa numitul "caviar de aur", icrele de mai mici dimensiuni ale unei specii de sturion. In fiecare an tarul Nicolae al II-lea primea ca taxa din partea pescarilor din Azerbaidjan 11 tone de caviar.

Pentru a va bucura de adevaratul gust al icrelor negre, trebuie sa tineti cont de anumite reguli. In primul rand, cutia de caviar nu trebuie deschisa decat cu cel mult un sfert de ora inainte de a fi servita, pentru a nu-si pierde caracteristicile. Icrele ramase se impacheteaza in folie de plastic si se tin in frigider, si in nici un caz in congelator. In timpul servirii, nu se foloseste nici un instrument metalic pentru a evita oxidarea. Se serveste in boluri de gheata, avand alaturi felii de lamaie, smantana, ceapa sau oua fierte tare. Ca bauturi, sunt indicate sampania si votca.

CAVIAR BELUGA IN FOITAJ

INGREDIENTE: 250 g aluat de foitaj, 100 g smantana, 50 g frisca batuta, 40 g somon afumat, 100 g caviar, 20 g ceapa, 10 g marar, 10 g hrean.

PREPARARE: Aluatul de foitaj se imparte in doua parti, avand dimensiunile 10 X 40 cm. Apoi se coc in cuptor pana se rumenesc. Fiecare bucata se taie in doua, pe orizontala. Separat, se prepara o crema din somonul afumat, ceapa si mararul tocate fin, hreanul dat pe razatoarea mica, smantana si frisca. Cu aceasta crema se ung trei dintre foile de aluat, se pun una peste alta si se acopera totul cu cea de-a patra foaie. Se taie cu un cutit in mai multe bucati, in forma de triunghiuri, romburi sau patrate. Se asaza pe un platou si se garnisesc cu felioare de somon afumat, verdeata sau lamaie.

CAVIAR BELUGA PENTRU 4 PORTII

INGREDIENTE: 120 g caviar beluga, 4 oua, 120 g smantana, 240 g cartofi, 120 g ceapa, doua lamai, votca.

PREPARARE: Ouale se fierb 4 minute si se curata. Cartofii se fierb in coaja si apoi se descojesc. In vase separate se asaza smantana, ceapa tocata, feliile de lamaie si cartofii. Caviarul se imparte in patru portii si se asaza in patru boluri cu gheata. Fiecare persoana va consuma icrele impreuna cu garnitura preferata, avand alaturi un pahar cu votca.

ICRE NEGRE FRANTUZESTI

INGREDIENTE: 150 g caviar, doua fructe de avocado, o lamaie.

PREPARARE: Se curata fructul de avocado de coaja, ca atunci cand pregatesti un cartof pentru umplut. Se sectioneaza fructul pe lung si se elimina samburele din mijloc. Se taie felii de-a lungul (de circa un centimetru grosime). Scobitura rezultata din scoaterea samburelui se umple cu icrele negre. Se pune pe o farfurie si se orneaza cu jumatati de felii de lamaie.

TARAMA DE CAVIAR

INGREDIENTE: 100 g caviar, 50 ml apa, 200 g pesmet, zeama de la doua lamai, 200 ml ulei de masline, o jumatate de ceapa.

PREPARARE: Ceapa se toaca foarte marunt. Toate ingredientele se pun intr-un blender si se mixeaza pana la omogenizare. In cele din urma se va obtine o pasta mai moale. Se serveste pe feliute mici de paine prajita, chipsuri, felii de lamaie.

CAVIAR CU STRIDII

INGREDIENTE: 24 stridii, 160 g caviar, 160 g creveti, 2 lamai, patru felii de paine neagra, 20 g branza cu mucegai, 20 g unt.

PREPARARE: Se deschid stridiile si se pun la gheata. Untul se amesteca foarte bine cu branza cu mucegai. Jumatate din fiecare stridie se umple cu caviar, iar cealalta jumatate cu creveti fierti. Deasupra se asaza o felie subtire de lamaie. Se servesc cu felii calde de paine neagra unse cu crema de branza.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul lămăie ceapa caviar icrele