x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Ce pot face sa am buze mai mari?

Ce pot face sa am buze mai mari?

04 Apr 2006   •   00:00

Buze pline, senzuale, frumos conturate. Visul oricarei femei. Iar daca natura nu ne-a inzestrat cu cele mai frumoase buze, avem la indemana cateva trucuri: un creion-contur, un gloss... Daca fardurile nu sunt suficiente, medicii dermatologi si esteticieni ne ofera si alte solutii. Unele mai ieftine, altele mai scumpe. Fiecare cu avantaje si dezavantaje. Dr. Viviana Iordache, medic primar der-matolog si membru al Societatii Romane de Medicina Estetica, ne prezinta si explica toate metodele care exista in Romania pentru marirea buzelor.

Contur pentru volum

Pentru femeile care nu vor sa recurga la solutii complexe de modelare a buzelor, cel mai la indemana este conturul semipermanent, a carui durata medie de viata este de doi ani. Suprafata buzelor nu se mareste decat cu 2-3 milimetri prin aplicarea conturului, dar, ca si in cazul creionului de buze, conturul semipermanent va crea un fals aspect de crestere a volumului. Aplicarea conturului se realizeaza intotdeauna la cosmetica, cu ajutorul unui pistol de microtatuaje, in interiorul caruia se afla un pigment. Un ac foarte fin introduce acest pigment in derm, stratul mijlociu al pielii.

Substante de umplere

Dermatologia si chirurgia estetica pun la dispozitia femeilor si alte metode de marire a buzelor, mai complexe decat conturul. Un volum mai mare se poate obtine prin folosirea a diferite substante de umplere. In prezent, cea mai folosita dintre ele este acidul hyaluronic, care are aspectul unui gel transparent. Substanta introdusa in piele se resoarbe treptat, pana la disparitia totala. "Durata lui de viata variaza intre trei si noua luni, in functie de tipul de acid folosit: cu molecule simple, infasurate si dublu infasurate. Gradul mare de siguranta il recomanda ca fiind cea mai eficienta substanta de umplere a buzelor", precizeaza dr. Viviana Iordache.

Controversatul colagen

O substanta de umplere folosita vreme indelungata in lumea intreaga este colagenul, ceva mai ieftin decat acidul hyaluronic. In ultimii ani insa, colagenul a devenit subiect de controverse, fiind acuzat deseori pentru declansarea unor infectii si alergii. Din acest motiv, foarte putine persoane mai apeleaza in ultimii ani la colagen pentru marirea buzelor. "Fiind un produs de origine animala, orice persoana poate declansa o alergie la colagen. De aceea, se recomanda testarea substantei in spatele urechii, cu o luna inainte de marirea buzelor", avertizeaza dr. Viviana Iordache.

Autotransfer de grasime

Autotransferul de grasime sau transferul autolog de grasime poate fi o alta optiune pentru modelarea buzelor subtiri. Metoda consta intr-o mica liposuctie, de obicei din partea superioara a abdomenului. Grasimea astfel extrasa este centrifugata si injectata apoi in buze. Desi este cea mai ieftina dintre toate metodele enumerate, autotransferul de grasime are marele dezavantaj ca poate fi inestetic, deoarece grasimea se resoarbe rapid. Pentru a preveni fenomenul, se injecteaza o cantitate mai mare de grasime, ceea ce creeaza o senzatie de disconfort pacientei in primele luni de la procedura.

Siliconul

Si siliconul se poate utiliza pentru marirea buzelor. El este lichid, diferit de siliconul folosit la implanturile mamare. Avantajul lui este ca nu se resoarbe niciodata, dar nici aceasta procedura nu este lipsita de riscuri. Pentru ca se modeleaza foarte greu, poate exista riscul ca pacientei sa nu-i placa forma noilor sale buze. Din pacate, ea nu mai poate face nimic in aceasta privinta. Extragerea siliconului se poate face pe cale chirurgicala, dar in majoritatea cazurilor interventia lasa cicatrice. Alteori, se poate intampla, chiar la cativa ani de la implantare, ca organismul sa aiba o reactie de respingere a siliconului. Si in zona injectata pot sa apara noduli, care nu pot fi extrasi decat printr-o interventie chirurgicala.

PIGMENTARE. Culoarea folosita pentru conturarea buzelor este rosie. Ea nu va fi niciodata in nuanta buzelor, motiv pentru care este vizibila atunci cand pe buze nu exista ruj. Daca nu folositi ruj zi de zi, conturul nu este cea mai buna metoda de a va mari buzele. Dar la unele saloane de cosmetica din Bucuresti se poate face si o pigmentare gradata a buzei, care porneste de la culoarea conturului si se estompeaza spre interiorul buzei. Numai astfel conturul nu va iesi in evidenta cand pe buze nu exista ruj.

POLIMERI. Modelarea buzelor se poate face si cu alte substante de umplere, precum polimerii. "Durata de viata a polimerilor poate fi de la doi ani pentru cei biodegradabili pana la cinci ani pentru polimerii care nu sunt biodegradabili. Din pacate, incidenta reactiilor adverse creste pe masura ce substanta sta mai mult in tesut. Exista riscul ca, la locul de injectare, sa apara granuloame, ca urmare a unor inflamatii", avertizeaza dr. Viviana Iordache. Exista si riscul ca substanta sa migreze in alte zone ale buzei, favorizand astfel aparitia asimetriilor.

RIDURI. Conturul buzelor se poate face si cu substante de umplere, precum acidul hyaluronic, polimerii sau colagenul. Aceste substante nu doar ca maresc volumul, dar permit efectuarea de corectii ale buzei. Un alt avantaj al substantelor de umplere folosite in contur este ca previn formarea ridurilor pe buza superioara. Pentru aceste riduri, frecvente la majoritatea femeilor dupa varsta de 50 de ani, exista foarte putine variante de tratament.

"Prima mea recomandare in privinta modelarii buzelor ramane acidul hyaluronic. Pentru ca nu este obtinut de la animale, acidul hyaluronic nu transmite virusuri si este foarte sigur, fara efecte secundare. Pentru femeile care nu-si pot permite procedura cu acid hyaluronic, sfatul meu este sa apeleze la trucuri cosmetice care, comparativ cu celelalte proceduri, nu prezinta reactii adverse"

"Pentru ca se modeleaza foarte greu si poate provoca reactii adverse, siliconul lichid, folosit pentru injectarile in buze, este o substanta disputata in lumea medicala. Metoda implantului de silicon in buze nu este niciodata prezentata la marile congrese de medicina estetica" - Dr. Viviana Iordache, medic primar dermatolog si membru al Societatii Romane de Medicina Estetica

SFATUL MEDICULUI
Dr. Viviana Iordache avertizeaza ca un contur semipermanent al buzelor nu va arata bine imediat cum l-ati facut. Se poate intampla ca pielea sa fie agresata in urma procedurii. Pe marginea buzelor pot sa apara cruste (coji). "Este foarte important sa nu programati o astfel de procedura la o data apropiata unui eveniment important, ci cu cateva zile inainte", ne sfatuieste dr. Viviana Iordache. Femeilor care fac frecvent herpes, li se recomanda administrarea unui tratament cu doua-trei zile inainte de realizarea unui contur.
×