x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Ceara pentru o piele hidratata

Ceara pentru o piele hidratata

22 Mar 2006   •   00:00

Ceara de albine este unul dintre cele mai folosite ingrediente in cosmetica datorita proprietatilor sale hidratante, emoliente, antiinflamatorii si antiiritante. Bunicile noastre nu aveau cremele de zi si de noapte fara de care femeile de astazi spun ca nu s-ar descurca. Insa ele aveau retete pe baza de produse naturale care le ajutau sa fie atragatoare. Pentru a obtine o crema hidratanta naturala se pun la macerat in alcool de 90 de grade frunze si flori de galbenele, dupa 24 de ore se storc si se pun la fiert cu ulei vegetal si ceara de albine. Amestecul se lasa la foc mic cateva ore, se strecoara cand este fierbinte. Dupa ce s-a racit si s-a intarit, crema este gata.

Lotiuni, creme, sapunuri

Astazi, ceara de albine este inclusa in emulsiile sau lotiunile demachiante, in lotiuni si creme hidratante, in creme de protectie solara, in compozitia unor produse pentru epilat, a fondurilor de ten fluide, a sapunurilor, rujurilor. Produsele cosmetice cu ceara de albine formeaza un film protector la nivelul pielii, protejand-o de agresiunea factorilor externi (frig, caldura, vant). Pentru pielea din jurul ochilor, care este foarte sensibila, sunt recomandate demachiantele cu ceara, deoarece sunt emoliente. Datorita continutului ridicat de vitamina A din ceara, asemenea produse mentin supletea pielii, inlatura ridurile si petele care apar din cauza varstei.

"Ceara de albine este foarte usor incorporata in diferite forme de emulsie. Este un excelent suport pentru substantele care mentin umiditatea la nivelul pielii. Ori de la o crema, noi exact asta asteptam – hidratare foarte puternica. Produsele care contin ceara de albine se potrivesc oricarui tip de piele", arata dr. biochim. Cristina Mateescu, sef colectiv cercetare apiterapie de la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultura. In general, ceara de albine nu produce reactii alergice. "Sunt foarte putine persoanele care fac alergie la ceara de albine. Daca apar reactii alergice, acestea nu pot fi determinate decat de prezenta unor urme foarte fine de propolis in compozitia cerii. Se stie ca propolisul poate provoca dermatita de contact", precizeaza dr. biochimist Cristina Mateescu.

ACNEE SI FURUNCULE. Mastile pentru combaterea acneei, a furunculelor sunt mai eficiente daca adaugam ceara de albine. Iata o masca usor de pregatit, recomandata pentru tratarea acneei: se amesteca miere cu tinctura de propolis si cu putina ceara, se aplica pe fata pentru 20 de minute. Masca are proprietati antibacteriene si antiinflamatorii. Pentru furuncule, in masca se pune si o lingurita de suc de lamaie. Datorita lamaii, masca are proprietati astringente. Pentru rezultate bune, mastile trebuie repetate o data la doua zile.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul albine ceară