x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Ceasul de taina al trapezei

0
Autor: Simona Lazar 10 Noi 2004 - 00:00
 

POPASURI MONAHALE
Cele doua ostroave de la Cernica poarta de peste patru veacuri "povara" sfinteniei. Ctitoria vornicului Cernica Stirbei e atestata documentar inca de la 1608, printr-un hrisov al lui Radu Voda Serban. 

 
 

Atunci vornicul refacea un schit mult mai vechi, daruind asezarea cu pamanturi, paduri si sate si cu... numele sau. Niciodata, peste vremuri, Manastirea Cernica nu a fost inchinata - nici la Muntele Athos, nici altundeva. Asa ca secolele nu au facut decat sa-i sporeasca bogatia. In timpul cand staret era Sfantul Calinic, manastirea avea la vreo mie de calugari si mosii intinse. Sfantul Calinic, unionistul, avea trecere la domnitorul Alexandru Ioan Cuza, iar legea secularizarii nu avea sa atinga in nici un fel stapanirile manastirii. Vremurile mai de dinspre noi i-au mai macinat bogatiile. Poate sa fie si mai putina lume aplecata spre evlavie si dispusa sa se desprinda de "cele lumesti", caci, uite, azi, in manastire mai sunt vreo 30 de calugari... Ceea ce a mers dintotdeauna inainte, fara oprelisti, a fost viata spirituala a obstei calugaresti. Aici rugaciunile si "metaniile" nu s-au oprit niciodata. Poate de aceea atunci cand am sunat la manastire si am spus ca dorim sa ne documentam despre ceasul de taina al mesei cuviosilor calugari, primul raspuns a sunat aproape a refuz. Am primit apoi un telefon de acceptare, cu mentiunea: "Veniti mai devreme, la liturghie, si apoi vom merge la masa. Sa intelegeti ce inseamna ora mesei la manastire...". Duminica dimineata am ajuns la manastire. Devreme. Sa fim de fata la slujba, sa ne incarcam sufletul si mintea de acea efervescenta calda pe care o provoaca intotdeauna intrarea intr-un spatiu religios. Hrana spirituala... Crezul. Tatal nostru. Cantarile bisericesti urcand, ca fumul din jertfelnice - jertfa de sunete, pana la urma - spre ceruri... O clipa de reculegere la racla cu moastele Sfantului Calinic. Tarziu, cand ultimele acorduri bizantine s-au estompat, ramanand in urma doar freamatul multimii de credinciosi, il intalnim pe parintele monah Ignatie. Slujise la strana. Chip tanar, fata de numarul anilor... Zambet cald. Ne spune ca a vorbit cu Parintele Arhimandrit Macarie despre voia noastra. "Dar ce sa va vorbim noi despre hrana din manastire? Noi, mai putin cu mancarea - mai mult cu credinta..." Ne invita insa la trapeza. Trapeza e sala de mese intr-o manastire. Pasim cu sfiala. Nu e prima data cand intru in trapeza unei manastiri, dar aici totul pare altfel. Oranduit ca intr-o biserica. Spatiul se asaza tot ca acolo, aproape ca poti numi locurile dupa denumirile din basilica: pronaos, naos, altar... De o parte si de alta a salii, mesele lungi, cu panze albe asternute deasupra, par stranele credinciosilor. Spre rasarit, un picior de piatra, precum cel al meselor de altar..., deasupra lui o tablie, la fel, cu fata alba. Acolo va sta staretul manastirii. Alte doua mese semicirculare, de o parte si de alta a mesei centrale, pentru cuviosii parinti ce tin in maini destinele manastirii. Peretii sunt si ei pictati cu scene biblice, ori cu scene reprezentandu-i pe ctitori. Pe peretele dinspre rasarit, pictura ei din vremea Sfantului Calinic. Se si cunoaste - alt desen, alta cromatica, litere chirilice... La Cernica se mananca numai de doua ori in zi. La 12:00, dupa liturghie, si la 18:00, inainte de vecernie. Dimineata nu mananca decat cei care merg la camp ori la coasa. Cei care fac muncile "grele". Se mananca simplu. Natural. "Nu traim ca sa mancam, ci ca sa facem voia lui Dumnezeu!" - ni se spune. Si: "Sufletul trebuie sa domine fizicul. Pantecele, cand se lacomeste, devine imparatul patimilor!". Cele trei datorii ale calugarului sunt: ascultarea, castitatea si... "multumirea cu ce ne da Dumnezeu". Masa incepe intotdeauna cu o rugaciune si tot cu o rugaciune se incheie. Ca orisice masa de crestin. Deosebirea e ca aici, pe tot timpul cat se mananca, este cineva care citeste intruna din Sfintele Scripturi. Si mai e ceva. Un clopotel de argint da semnalul primei linguri si al primei imbucaturi de paine si tot sunetul lui "spune" cand se incheie masa. Sunetul clopotelului, ca o borna intre pantece si suflet.  

"De pe vremea Sfantului Calinic e lasat in Manastirea Cernica sa nu se mai manance carne. Doar la peste e dezlegare, in afara de zilele de post. Azi, la masa avem sarmale de peste in foi de varza murata. Pestele tine loc de carne in toate mancarurile. Cu peste si paine a saturat si Iisus Hristos multimea." - Parintele Arhimandrit Macarie  

 

 

 

SARMALE DIN PESTE
INGREDIENTE: o varza murata; 200 gr de scrumbie afumata; 1,5 kg de carne de peste alb dezosata (stiuca, salau); 200 gr de orez; un pahar de suc de rosii; 2-3 cepe; 3-4 linguri de ulei; un ou; piper, marar, cimbru, foi de dafin  

PREPARARE: Se taie ceapa marunt si se caleste in ulei. Se amesteca salaul cu scrumbia si cu ceapa, se adauga orezul si oul, piper, sare, marar uscat si apoi se umplu sarmalele. In oala, primul strat sa fie de varza, iar intre sarmale presarati foi de dafin, marar si boabe de piper. Acoperiti sarmalele cu varza tocata si adaugati cateva ramurele de cimbru. Turnati apa, suc de rosii si lasati-le sa fiarba inabusit la foc mic.
Citeşte mai multe despre:   arhiva jurnalul,   masa,   manastire

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Aurel şi Adrian şi-au tãiat brãţãrile şi şi-au tatuat numele ispitelor

Aurel şi Adrian şi-au tãiat brãţãrile şi şi-au tatuat numele ispitelor
Galerie Foto Sezonul cu cele mai rapide cãderi îşi ispitã şi-a reconfirmat statutul din nou, asearã, la Insula Iubirii. Dupã o primã ceremonie care a conţinut cele mai multe veşti din câte a avut Insula vreodatã, în...

Dorian Popa și Gabi Ciocan fac parte din distribuția serialului Sacrificiul de la Antena 1

Dorian Popa și Gabi Ciocan fac parte din distribuția serialului Sacrificiul de la Antena 1
Galerie Foto Dorian Popa și Gabi Ciocan fac parte din distribuția serialului Sacrificiul, noul proiect produs de Ruxandra Ion pentru Antena 1.  Dorian Popa revine în echipa Ruxandrei Ion la cinci ani de când a făcut parte...

Vara vine mai devreme în sudul Spaniei

Vara vine mai devreme în sudul Spaniei
Galerie Foto Amplasarea geografică şi clima favorabilă turismului estival fac din zona de sud a Spaniei locul perfect pentru vacanţele de vară timpurii. La fel ca în Grecia sau în Cipru, vara începe aici la sfârşitul lunii...

Snagovul se reinventează, după 100 de ani

Snagovul se reinventează, după 100 de ani
Galerie Foto Zona verde, încărcată de istorie şi de legende, de lângă Bucureşti, Snagovul aducea în jur de 20.000 de turişti în fiecare duminică, în perioada interbelică. Şi-a păstrat faima şi numărul mare de...

Jurații Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu își aleg echipele  sezonului special Chefi la cuțite

Jurații Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu își aleg echipele   sezonului special Chefi la cuțite
Galerie Foto Ultima ediție de jurizări pe nevăzute din sezonul special Chefi la cuțite, dedicat familiilor, va fi difuzată diseară, de la 20:00, pe Antena 1. Pe ultima sută de metri, echipele care vor trece prin emoțiile...

Mesaje de Sfinții Constantin și Elena. 100 de idei pentru sms-uri, felicitări și urări

Mesaje de Sfinții Constantin și Elena. 100 de idei pentru sms-uri, felicitări și urări
Din totalul celor 1,8 milioane de români care îşi aniversează ziua onomastică pe 21 mai, aproximativ 1,1 milioane sunt femei şi circa 640.000 sunt bărbaţi. Dintre femei, circa 880.000 de femei poarta numele de El...

Reţeta zilei: Salată cretană

Reţeta zilei: Salată cretană
Ingrediente: 1 roşie mare, 1 castravete, ½ ceapă roşie, 1/4 legătură pătrunjel, 2-3 frunze busuioc, 1 lingură cu vârf măsline (în ulei), 1 linguriţă cu vârf capere (în sare), 4 felii feta, oregano...

Industria modei din Italia, afectată de tensiunile comerciale globale

Industria modei din Italia, afectată de tensiunile comerciale globale
Veniturile industriei modei au crescut cu doar 0,2% în primul trimestru din 2019, pe fondul tensiunilor comerciale globale, a anunţat luni Camera Naţională de Comerţ din Industria Modei (CNMI), transmite...

Florin Gheorghe, ultimul finalist iUmor

Florin Gheorghe, ultimul finalist iUmor
Florin Gheorghe este câştigãtorul celei de-a 12-a ediții ”iUmor” din acest sezon și va merge în marea finală alături de Trupa Mici, Serghei Dîm, Doi Degeaba, George Ţintã, Magdalena Chihaia, Irena...

Sacrificiul, noul serial produs de Ruxandra Ion va începe în toamnă la Antena 1

Sacrificiul, noul serial produs de Ruxandra Ion va începe în toamnă la Antena 1
Sacrificiul este numele noului proiect pe care Ruxandra Ion îl va produce pentru Antena 1. Serialul, ce urmează a fi difuzat în toamna acestui an,  este un “family drama” cu un scenariu original 100%, bazat...

Ce se poartă în vara anului 2019? Articole de îmbrăcăminte și încălțăminte pe care trebuie să le ai în garderobă

Ce se poartă în vara anului 2019? Articole de îmbrăcăminte și încălțăminte pe care trebuie să le ai în garderobă
Dorești să îți reînnoiești garderoba de primăvară-vară și nu știi ce se poartă sau ai nevoie de câteva idei care să te inspire în întocmirea listei de cumpărături? Zapatos îți vine în ajutor cu...

Andi pune pe jar imaginaţia a trei dintre concurente 

Andi pune pe jar imaginaţia a trei dintre concurente 
Galerie Foto În doar douã zile petrecute împreunã la Minitel, Andi reuşeşte, o datã în plus, sã îşi consolideze statutul de ispitã supremã, pericol iminent şi rival incontestabil în rândul bãrbãţilor de la...

Rețeta zilei: Rizotto cu ciuperci

Rețeta zilei: Rizotto cu ciuperci
Ingrediente: 500 g ciuperci, 320 g orez pentru rizotto, o ceapă, 30 g unt, un litru supă de legume, 5 linguri vin alb, 3 linguri parmezan, 2 căței de usturoi, 4 fire pătrunjel, 2 linguri ulei de măsline, sare,...

Fetița Cameliei Potec a trecut printr-o perioadă GREA din cauza unei „bacterii necunoscute”

Fetița Cameliei Potec a trecut printr-o perioadă GREA din cauza unei „bacterii necunoscute”
În toamna anului trecut, Camelia Potec, fosta campioană olimpică de la Atena,  a devenit pentru prima oară mamă, la vârsta de 36 de ani, când a născut o fetiță superbă. Sportiva a născut pe 4...

Cheloo vrea sã se împrumute la Mihai Bendeac: „O sumã cu patru zero-uri!”

Cheloo vrea sã se împrumute la Mihai Bendeac: „O sumã cu patru zero-uri!”
Dezvãluiri inedite în cadrul celei mai noi ediţii iUmor, difuzatã în aceastã searã, de la 20:00, la Antena 1. Aflaţi la masa juriului, înainte de intrarea pe scenã a unui concurent, Cheloo i-a adresat o...
Serviciul de email marketing furnizat de