x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Chagall, fantastul

Chagall, fantastul

de Tudor Cires    |    Simona Lazar    |    04 Noi 2007   •   00:00
Chagall, fantastul
Sursa foto: ProLitteris, Zürich/

"Chagall, intre cer şi pămănt" - expoziţia retrospectivă organizată de Fundaţia "Pierre Gianadda" din Martigny, Elveţia, vizitată de zeci de mii de iubitori de artă - işi va inchide porţile la 19 noiembrie.

"Chagall, intre cer şi pămănt" - expoziţia retrospectivă organizată de Fundaţia "Pierre Gianadda" din Martigny, Elveţia, vizitată de zeci de mii de iubitori de artă - işi va inchide porţile la 19 noiembrie.

Data vernisajului nu a fost intămplător aleasă. La 6 iulie 2007 se implineau 120 de ani de la naşterea artistului. In Bielorusia de astăzi, la Vitebsk, intr-un cartier mărginaş locuit de evrei săraci, se năştea Marc Chagall, cel care avea să redimensioneze arta după măsura geniului său. Fundaţia "Pierre Gianadda", din Elveţia, in cooperare cu prestigioasa Galerie Naţională Tretiakov din Moscova, Rusia, au deschis larg "fereastra" către opera sa inegalabilă, oferind lumii intregi, aflată in pasaj prin Martigny, un univers fantastic, suspendat "intre cer şi pămănt". Timp de patru luni, publicul acestei expoziţii a putut descoperi mai multe faţete ale artistului, unele dintre ele puţin cunoscute. Expuse pentru prima oară in 1991 la Expoziţia "Chagall in Rusia", cele şapte panouri scenografice de la Teatrul Evreiesc din Moscova (lucrate in 1920), restaurate graţie susţinerii Fundaţiei "Pierre Gianadda", au constituit de această dată centrul solar al expoziţiei. E dificil să redai in scris acea senzaţie că ţi-ai pierdut suflul, pe care o ai ca privitor dinaintea magnificelor lucrări, unele de doi-trei metri lăţime şi şase-şapte metri lungime, lucrate in tempera, guaşă şi argilă albă, pe pănză. "Muzica", "Dansul", "Teatrul", "Literatura", "Amorul pe scenă" sunt nu doar titluri de lucrări, ci teme pe care Chagall le-a explorat neincetat, alături de altele precum "Pămăntul natal", "Cuplul" şi "Zborul". "Dacă viaţa curge imbatabil către un sfărşit, noi dorim pe a noastră să o colorăm cu iubire şi speranţă" - spunea artistul.

Iar in centrul vieţii sale, ca şi in inima operei lui, stă Bella Rosenfeld, cea care i-a devenit soţie şi muză şi despre care se spune că ar putea primi oricănd titlul de "cea mai pictată soţie de artist din toate timpurile". Alături de ea, Chagall invaţă "să conjuge" armonia sentimentelor impărtăşite, armonie pe care o regăsim in pănzele sale dedicate cuplului in zbor, precum in "Deasupra oraşului" sau "Promenada".

"In Artă, ca şi in Viaţă, totul este posibil, dacă la bază se află Dragostea"

Marc Chagall

"El trăia deschiderea spre o lume liberă, liberă să se mişte şi să se bucure"

Ida Chagall, fiica artistului

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul chagall