x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Chisturi sau cancer de ovar

Chisturi sau cancer de ovar

22 Noi 2005   •   00:00
SANATATEA FEMEII
Chisturile ovariene reprezinta o afectiune foarte frecventa, fiind a doua cauza de consultatie ginecologica. Asistentul universitar dr. Anca Simionescu, medic primar obstetrica-ginecologie la Spitalul Filantropia, este de parere ca fiecare femeie va face cel putin o data in viata un chist ovarian, dar poate sa-l descopere sau sa nu-l descopere. Chisturile ovariene apar foarte frecvent la femeile tinere, active sexual. De cele mai multe ori sunt formatiuni benigne (necanceroase), care dispar de la sine. Si la menopauza pot aparea chisturi si numai 5%-6% din aceste cazuri sunt maligne (canceroase).

Tipologie

Nu orice formatiune vizibila la ecografie inseamna un chist. Ovarul fiind o masa de foliculi, unii dintre acestia pot fi confundati cu chisturile. Dr. Anca Simionescu defineste chistul ovarian ca fiind orice formatiune mai mare de 3 centimetri de la nivelul ovarului. Exista mai multe feluri de chisturi ovariene. Cele mai frecvente sunt chisturile functionale, care dispar spontan, fara tratament hormonal. Ele rezulta dintr-o hiperfunctionare a hormonilor care regleaza ovarul. Mai exista chisturi organice (dermoid – contine tesut asemanator celui cutanat, endometriozic – proliferarea mucoasei uterine), care nu dispar spontan, ci necesita tratament. De obicei, chisturile functionale se descopera intamplator, cu prilejul unui examen de rutina. Uneori insa chisturile se manifesta printr-o anumita simptomatologie: senzatie de greutate abdominala, dureri in timpul raporturilor sexuale, mici sangerari, intarzierea menstruatiei.

Tumori ovariene

Marea problema a patologiei ovariene este reprezentata de tumori. Pentru cancerul ovarian nu exista teste specifice de depistare asa cum se intampla in cazul cancerului de san si al cancerului de col uterin. Contrar a ceea ce cred pacientele, ecografia nu este un examen de certitudine pentru screeningul cancerului de ovar.

Cancerul ovarului se situeaza pe locul al patrulea in ceea ce priveste cancerele ginecologice si survine de cele mai multe ori dupa menopauza. Simptomele sunt banale, deseori fiind de natura digestiva. Pacienta se plange in general de disconfort abdominal, balonari, gaze, dar si de oboseala, lipsa poftei de mancare. "Cancerul ovarian poate aparea ecografic ca un chist solid, dar care contine vegetatii sau cloazoane, cu prezenta ascitei sau a conglomeratelor peritoneale", explica asistentul universitar doctor Anca Simionescu.

Exista si tumori de granita, intre benigne si maligne. Diferenta dintre tumorile maligne si benigne se face prin examen clinic, ecografie cu criterii de malignitate si benignitate, analize serologice pentru evidentierea markerilor tumorali. Majoritatea cancerelor de ovar secreta substante denumite markeri tumorali care, prezenti in sange, atesta celulele canceroase pelviene sau cele diseminate la distanta.

Tratament

Tratamentul unei probleme ovariene depinde de natura bolii. Descoperirea intamplatoare sau in urma unei simptomatologii a unui chist la o pacienta tanara nu necesita interventie chirurgicala in prima faza, spune medicul Anca Simionescu. Pacienta trebuie supravegheata timp de trei luni, dupa care se reface ecografia. Perioada optima pentru efectuarea ecografiei este dupa menstruatie. In functie de rezultat se decide interventia chirurgicala, care in prezent se face prin metoda laparoscopica. Daca medicul suspecteaza chistul ca fiind organic, este important sa se afle daca este cancer de ovar sau nu. Tumorile ovariene nu se opereaza laparoscopic pentru ca aceasta interventie presupune crearea unui pneumoperitoneu, ceea ce poate disemina celulele canceroase. In cazul cancerului de ovar se impune operatia clasica. De aceea, este extrem de important ca pacienta sa fie corect examinata inainte de interventie. In cazul cancerului de ovar, daca operatia este incompleta, sansele de supravietuire ale pacientei sunt drastic reduse. In cazul pacientelor cu ovare polichistice sau plurifoliculare, care se prezinta de obicei la medic din cauza sterilitatii, tratamentul medicamentos este diferit. Daca pacienta isi doreste copii, tratamentul are drept scop stimularea ovariana. Uneori se recurge si la o operatie specifica pentru sterilitate. Daca pacienta nu-si doreste copii, medicul ii poate recomanda un tratament hormonal menit sa blocheze activitatea ovarelor. Dr. Anca Simionescu precizeaza ca tratamentul hormonal este indicat si in cazul pacientelor care au suferit o operatie de indepartare a chistului. Hormonii stopeaza de asemenea activitatea ovarului respectiv, ceea ce permite cicatrizarea acestuia dupa operatie.

Complicatii

Pacientele cu chisturi ovariene sunt expuse riscurilor de a suferi complicatii. Este vorba despre torsiunea (rasucirea) chistului respectiv – caz care reprezinta o urgenta medicala. Torsiunea chistului poate antrena si rasucirea trompei uterine, care se poate necroza, situatie in care pacienta isi pierde trompa. Torsiunea se manifesta printr-o durere atroce, brutala, unilaterala, coborand de obicei pe picior. In aceste conditii, pacienta trebuie sa se prezinte de urgenta la spital. "Daca se intervine in primele sase ore de la declansarea crizei, interventia consta in detorsionarea chistului si indepartarea lui. Daca torsiunea a depasit sase ore, iar trompa este necrozata, din nefericire, pacienta isi pierde anexa", atrage atentia medicul ginecolog Anca Simionescu. O alta complicatie este hemoragia intrachistica sau ruptura unui chist cu semne de ascita, caz care se confunda foarte usor cu sarcina extrauterina. Si in aceasta situatie se impune interventia chirurgicala de urgenta.

SINDROM. Uneori, pe ovare se formeaza mai multe chisturi mici, situatie cunoscuta sub numele de sindromul ovarului polichistic. De cele mai multe ori aceasta este o afectiune cronica, ce se caracterizeaza prin tulburari ale ciclului menstrual, pilozitate excesiva, crestere in greutate. In cazul sindromului de ovar polichistic, medicii prescriu tratament hormonal pentru restabilirea ciclurilor menstruale. Se folosesc fie progesteronul, fie pilulele contraceptive care contin si progesteron, si estrogeni. In unele cazuri se prescriu medicamente de crestere a fertilitatii femeilor cu ovare polichistice pentru a induce ovulatia.

SFATUL MEDICULUI
Asistentul universitar doctor Anca Simionescu le recomanda femeilor, mai ales celor peste 40-45 de ani, sa se prezinte la medic de la primele simptome ale unei eventuale afectiuni ginecologice. De asemenea, in scop profilactic, supravegherea ginecologica periodica este necesara pentru a permite depistarea si tratamentul precoce al bolilor din sfera genitala. Indiferent de varsta, nu neglijati controlul ginecologic anual si ecografia, investigatie inofensiva, repetabila si accesibila. Acestea va pot scuti de probleme serioase ce pot aparea la un moment dat.
×