x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Clasic si modern

Clasic si modern

31 Aug 2005   •   00:00
GURMANDUL IN BUCATARIE
Seara calda, sunete de pian in surdina, interiorul unui apartament din zilele noastre, nimic din "parfumul" altor vremuri... Avem si noi povestile noastre, chiar daca patina timpului nu si-a pus inca amprenta. Fotografiile in alb si negru s-au colorat, dinspre pian nu se aud nocturnele lui Chopin, ci un ritm de jazz, iar desertul din farfurie te trimite cu gandul la o terasa moderna si la discutii serioase despre problemele secolului XXI.

AZI. O familie tanara, o invitatie la cina, prieteni sositi de peste mari si tari si o extraordinara nevoie de a comunica la o ceasca de cafea si gustand dintr-o mancare sofisticata, dar usor de gatit. Si cum gusturile neobisnuite sunt tot mai la moda, un cocteil din fructe exotice pare a fi cea mai buna varianta.

Numai ca undeva, din memoria afectiva, se iteste amintirea unei arome din alte vremuri. De ce-o fi iesit la iveala asa, dintr-o data, este aproape inexplicabil, cu atat mai mult cu cat am hotarat ca epoca bunicilor s-a incheiat, iar noi apartinem unei alte lumi. Se poate sa fie inserarea...

Aroma puternica de para si de inceput de toamna s-ar potrivi de minune cu gustul de ananas, de mango si de papaya. Improvizam. Taiem perele in jumatati in forma de chitara, scoatem semintele si razuim putin locul cu o lingurita. Pe urma turnam o picatura de rom, cateva cristale de zahar, dar nu mai mult, ca sa nu copleseasca aroma fructelor, si apoi le umplem cu un cocteil de fructe exotice. Asezam jumatatile de pere pe farfurioare si incercam sa ne uimim musafirii.

Am reusit sa imbinam de minune amintirile din copilarie cu gustul epocii noastre. "Traditie si modernitate intr-o singura farfurie." Din fericire, autoironia functioneaza perfect... Para cu gust exotic indulceste papilele gustative ale invitatilor, muzica se aude in continuare si fiecare se lasa purtat de propriile ganduri in noaptea care se asaza...

IERI. Salt in timp. Inceput de secol XX. Terasa unei case, muzica la moda, haine asemenea, multe flori si o mica petrecere de familie. Desertul ridica cele mai mari probleme. Ar trebui sa fie ceva deosebit, rafinat, usor, cu multe fructe... Comanda speciala de ananas, fructe de mango. Si apoi ideea salvatoare a tinerei gazde. Si, bineinteles, bunul ei gust. Noroc ca toata copilaria a fost innebunita dupa perele pe care le punea bunica in porumb, sa se coaca mai bine. Aceeasi poveste, aceleasi jumatati de para in forma de chitara. In plus? Poate un sos de ciocolata sau de zahar caramel. Poate sa difere putin de la o epoca la alta cantitatea de rom, poate gustul fructelor si eventual lingurita cu care scobim miezul de para sa fie de argint... Altceva, nimic.

In fapt, totul ramane neschimbat. Gusturi, obiceiuri, preparate, chiar si oamenii. Diferenta? Fotografia in sepia, de acum un secol, s-a colorat.

RETETE GEMENE

PERE LA TAVA

Ingrediente: 6 pere bergamote, doua gutui, 100 g unt, 5 linguri cu zahar, 250 g stafide, 250 g frisca

Preparare: Se iau cele 6 pere bergamote si cele doua gutui si se curata de cotoare si de coaja. Apoi se taie in jumatati si se asaza intr-o tava in care a fost topit untul. Printre ele se presara semintele de para. In scobiturile care se creeaza prin scoaterea semintelor se pune cate o lingurita cu zahar si stafide cat incap. In tava se mai toarna un pahar cu apa in care a fost dizolvat restul de zahar si stafidele ramase. Se da totul la cuptor si se lasa sa scada apa si sa se rumeneasca fructele. Se scot pe un platou, se lasa sa se raceasca si se servesc cu frisca deasupra.

PERE CONFIATE

Ingrediente: un kg de pere, 1,5 kg de zahar, o lamaie

Preparare: Se aleg pere cat mai tari ca sa nu se sfarame la fiert, se curata de coaja, se taie in doua si se curata samburii, dupa care se pun la fiert in apa cu o lingura de zahar, ca sa se inmoaie putin. Apoi se pun intr-o sita ca sa se scurga de apa si dupa aceea se pun intr-un vas si se toarna peste ele apa rece. Dupa o ora se scot din apa si se pun intr-o cratita la fiert intr-un sirop obtinut din 1 kg de zahar si 1 l de apa. Dupa 2-3 clocote se iau de pe foc si se lasa pana a doua zi. Se scurge siropul, se mai adauga 100 g zahar, se toarna iarasi peste pere si se repeta aceasta operatiune de 4 ori. A patra zi se adauga restul de zahar si se lasa sa fiarba pana se leaga siropul ca o dulceata.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul zahăr pere