x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Cocteil cu nume de floare

Cocteil cu nume de floare

15 Mar 2005   •   00:00

BARUL CASEI

VERONICA GUZUN

Hm, ce bautura o fi si asta? - m-am intrebat eu in timp ce ma apropiam de masa cu cocteiluri la o petrecere. Paharul de vin rosu are marginea conturata cu un praf alb. Nu am ce pierde. Am riscat si am dus paharul spre gura. Praful alb s-a dovedit a fi sare, iar misteriosul cocteil n-a fost altceva decat Margarita, cocteilul petrecerilor americane. Gustul este o combinatie intre acru, sarat si dulce.

Si cum, vrem ori nu vrem, ne apropiem de anotimpul vacantelor, am sa va spun ce am aflat despre bautura cu tequila care poarta numele unei flori de vara, Margarita. Multi experti s-au autoproclamat inventatorii Margaritei. De ce nu? Este una dintre cele mai faimoase bauturi in amestec. Ceeea ce au in comun toate povestile "inventatorilor" este faptul ca evenimentul a fost o farsa a hazardului. De aceea, am sa va spun doar una dintre aceste "intamplari fericite".

A fost o data... in 1948, o doamna pe nume Margarita Samas. Ea avea o casa de vacanta in Acapulco, unde dadea deseori petreceri. La o asemenea intalnire, intr-un moment de plictiseala, cand statea pe marginea piscinei, Margarita Samas a inceput sa amestece doua dintre bauturile ei preferate: Tequila si Cointreau. Bautura Margaritei a facut deliciul serii. Si pentru ca dupa tequila se mananca putina sare si lamaie, marginea paharului a fost ornata cu aceste doua ingrediente. De atunci, americanii prepara la petreceri cocteil cu nume de floare. Uneori chiar o coloreaza cu sucuri din diferite fructe: capsune, zmeura, coacaza.

MARGARITA
  • Ingrediente: o jumatate de lamaie, 20 ml tequila, 10 ml curacao, 20 ml suc de lamaie, un cub de gheata, sare

  • Preparare: Paharul de cocteil se unge cu jumatatea de lamaie si apoi se presara sare pe marginea inca umeda a paharului. Se toarna tequila, lichiorul curacao si sucul de lamaie si se amesteca. La sfarsit se adauga cubul de gheata. Se poate servi cu masline, se orneaza cu lamaie.

    MARGARITA ORIGINALA
    Se ia un pahar de tequila de calitate. Cineva spunea: "Viata e prea scurta pentru a bea bauturi ieftine", mai aveti nevoie si de o jumatate de pahar de Grand Marnier, 15 ml bere care ii va conferi finete bauturii. Gustul amar al berii se va dizolva in amestec daca folositi sucul unei jumatati de lamaie si al unei jumatati de lime. Pregatiti din timp cateva cuburi de gheata si zahar. Puneti ingredientele in blender. La sfarsit adaugati zahar dupa gust. Amestecati bine. Se serveste rece cu o felie de lamaie sau lime.
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul lămăie