x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Cocteil de vitamine pentru gravide

Cocteil de vitamine pentru gravide

09 Mai 2006   •   00:00

Orice viitoare mamica vrea sa se asigure ca pruncul sau primeste toate vitaminele si mineralele de care are nevoie. Fireste ca se intreaba daca trebuie sa ia suplimente nutritive pe parcursul celor 40 de saptamani de sarcina si care sunt acelea.

In continuare, asistent universitar doctor Anca Simionescu, medic primar obstetrica-ginecologie la Spitalul Clinic Filantropia, le dezvaluie viitoarelor mamici tot ce trebuie sa stie despre vitaminele si mineralele care asigura buna desfasurare a sarcinii.

"In sarcina au loc modificari fiziologice care asigura un aport corect de substante nutritive catre bebelus prin intermediul placentei, care are un fel de rol de «ficat placentar». Gravida are nevoi nutritionale crescute si diferite in comparatie cu celelalte femei, atat prin calitatea nutrimentelor, dar si prin utilizarea diferita a mineralelor si vitaminelor", explica dr. Anca Simionescu.

Suplimente nutritive

Pentru o pacienta cu o alimentatie echilibrata cantitativ si calitativ, cu o crestere corecta in greutate ar fi necesara doar suplimentarea aportului de fier, zinc, magneziu, calciu, acid folic (vitamina B9) si vitamina D. In farmacii se gasesc preparate cu vitamine si minerale in formule speciale pentru gravide. De obicei, suplimentele prenatale contin o cantitate mai mare de acid folic, fier si calciu decat multivitaminele obisnuite.

De ce sunt atat de importante aceste substante nutritive? Le explica pe rand medicul Anca Simionescu. Sunt necesare doze mari de fier la femeia gravida pentru a preveni anemia feripriva, cu consecinte negative asupra dezvoltarii fatului, dar si asupra sanatatii gravidei (oboseala, ameteli). De aceea, toate gravidele trebuie sa primeasca suplimentar 6-30 mg fier/zi.

Pentru sistemul osos

Magneziul, calciul si vitamina D alcatuiesc un cocteil necesar dezvoltarii armonioase a sistemului osos al viitorului copil. In trimestrul al treilea creste nevoia de calciu, motiv pentru care se recomanda suplimentarea cu 2 grame de calciu zilnic, asociat cu 400 unitati de vitamina D. Acestea pot fi luate si din alimentatia bogata in produse lactate, lapte, cascaval. Doza zilnica de magneziu necesara femeii gravide este de 400 mg/zi. Magneziul se gaseste in fructe si legume uscate, in untul de cacao.

Acidul folic

Ericx/DREAMSTIME
Acidul folic sau vitamina B9 este indispensabila fatului inca din primele saptamani de la momentul conceperii. Acidul folic este sintetizat de plante. Organismul uman nu produce vitamina B9, aportul fiind asigurat din alimentatie. Cele mai importante surse de acid folic sunt plantele cu frunze verzi: spanac, salata, varza, stevie, urzici, broccoli, dar se mai gaseste si in lactate, ficat, carne, oua.

Aportul recomandat zilnic femeii gravide este de 800 micrograme de acid folic. Administrat inainte de concepere sau cel putin din primele saptamani de sarcina, acidul folic previne aparitia malformatiei de tub neural (spina bifida), care apare in primul trimestru de sarcina. Exista factori de risc care determina carente de acid folic la gravide: sarcina gemelara, consumul de alcool, unele medicamente, infectiile si unele boli rare. In tara noastra, exista un program national pentru suplimentarea aportului de fier si acid folic la gravide, medicii ginecologi avand posibilitatea de a prescrie viitoarelor mamici astfel de preparate farmaceutice.

Sfatul medicului

Medicul Anca Simionescu recomanda gravidelor trei mese principale si doua gustari sub forma de fructe crude sau coapte. "Este bine sa se evite glucidele care se absorb rapid: bomboane, dulceata, prajituri, bauturi racoritoare bogate in zahar. Pentru a-i asigura bebelusului necesarul de glucoza, se recomanda insa glucidele cu absorbtie lenta: painea integrala, orezul, pastele fainoase, rosiile, merele crude sau coapte, fasolea verde, morcovii. Fatul mai are nevoi crescute de aminoacizi, acele substante care provin din proteine, mai ales spre sfarsitul sarcinii (7 grame/zi). Se recomanda carne slaba, peste, oua. Grasimile sunt indispensabile pentru sinteza membranelor cerebrale si tesutului nervos. Placenta poate sintetiza fosfolipide si trigliceride, dar acizii grasi nesaturati (acidul linoleic si linoteic) sunt adusi doar din alimentatie."

STUDII. Pentru a evita riscurile lipsei de vitamina B9, in Statele Unite si in tari din Europa Occidentala s-a luat masura fortifierii produselor pe baza de cereale cu aceasta vitamina. Astfel, s-a reusit reducerea cu 20% a cazurilor de spina bifida, acea malformatie a sistemului nervos. Un recent studiu realizat in Suedia pune pe seama suplimentarii cu acid folic cresterea numarului de sarcini gemelare. La studiu au participat 2.500 de femei care au primit preparate pe baza de vitamina B9. In grupul acestora s-au inregistrat de doua ori mai multe sarcini gemelare decat media in Suedia.
MALFORMATII. Acidul folic contribuie la formarea celulelor sanatoase si joaca un rol esential in prevenirea anomaliilor sistemului nervos si ale coloanei vertebrale la fat. Alte malformatii ce pot fi prevenite prin suplimentarea cu acid folic sunt cele faciale: buza de iepure, gura de lup. Mamicile trebuie insa sa aiba in vedere ca dezvoltarea copilului este afectata de o multime de factori. Acidul folic nu poate garanta nasterea unui copil perfect sanatos, dar cu siguranta este de mare ajutor.
GLUCOZA. Fatul utilizeaza pentru cresterea sa glucoza, care traverseaza placenta, unde poate fi stocata sub forma de glicogen sau descompusa la acest nivel. In perioada sarcinii, femeia prezinta secretie crescuta de insulina, ceea ce explica senzatia de foame pe care o au gravidele. .
CALORII. In trimestrul al doilea de sarcina este necesara suplimentarea aportului caloric cu 200 kcal/zi si 350-400 kcal/zi in trimestrul al treilea. Aceste valori sunt valabile pentru mamicile care au greutatea ideala in momentul in care raman insarcinate. Pentru cele supraponderale, suplimentarea calorica este minima. Ideal ar fi ca o gravida sa creasca in greutate cu 10-12 kg. Pentru sarcina gemelara, ratia calorica suplimentara este de maximum 300-350 kcal/zi
×