x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Colectia BBC Joi, 7 noiembrie, apare un nou DVD în colecţia de filme BBC: EMMA

Joi, 7 noiembrie, apare un nou DVD în colecţia de filme BBC: EMMA

04 Noi 2013   •   13:44
Joi, 7 noiembrie, apare un nou DVD în colecţia de filme BBC: EMMA

Acţiunea filmului se petrece la începutul secolului XIX în Anglia, într-un orăşel de provincie imaginar, Highbury. Emma Woodhouse este o persoană marcantă, frumoasă, inteligentă şi bogată. Când guvernanta sa se căsătoreşte peste noapte, Emma se felicită pentru succesul personal ca peţitoare şi, de aceea, atunci când o întâlneşte pe Harriet – o fată drăguţă, naivă dar inferioară din punct de vedere social – Emma e hotărâtă să-şi folosească din nou talentele.

În încercările sale de a controla destinele satului Highbury, Emma stârneşte o serie de evenimente confuze, dezamăgitoare, chiar dezastruoase, ce pun în pericol fericirea lui Harriet dar, spre surprinderea sa, şi fericirea ei personală. Această adaptare plină de viaţă şi umor a lui Sandy Welch, beneficiind de o distribuţie excepţională, scoate în evidenţă foarte bine capodopera comică a lui Jane Austen despre viaţa la ţară, dragoste şi conştiinţă de sine. În călătoria sa, eroinei îi sunt puse la încercare naivitatea şi prejudecăţile sale despre viaţă, în situaţii care o vor face să înteleagă că atenţia sa este îndreptată prea mult spre vieţile celor din jurul său, şi prea puţin pe ce se află chiar în faţa propriilor ochi.

Emma, aşa cum este interpretată de Romola Garai nu este numai farmec şi încântare, ba chiar câteodată este mai degrabă enervantă. Ea afişează adesea o frivolitate de fetişcană, este egocentrică, neţinând cont de felul în care manipulează legăturile romantice ale celor din jur, ca şi când aceştia ar fi jucăriile sale (ea însăşi neştiind nimic despre ce înseamnă dragostea) şi este oarecum snoabă. De altfel acestea sunt şi trăsăturile personajului din cartea lui Jane Austen. Din fericire, ea învaţă din propriile greşeli, devenind o persoană mai bună dar păstrându-şi spiritul independent.

Jonny Lee Miller este relaxat şi plăcut în rolul  domnului Knightley, un super “băiat de treabă”. Michael Gambon este bătrânul şi dragul tată al Emmei, mereu preocupat de fiica sa, iar Jodhi May, mai frumoasă ca niciodată, o întruchipează pe Anne, menajera şi prietena eroinei principale.

Producţia este bine montată, cu locaţii ideale şi cu o mare atenţie acordată detaliilor privind costumele, decorurile şi altor aspecte specifice epocii în care se desfăşoară acţiunea filmului.  De asemenea, scenariul şi regia sunt foarte bune.

Emma este cel de-al cincilea DVD al colecţiei de filme BBC: Eroii literaturii universale. El va fi distribuit împreună cu Jurnalul Naţional din 7 noiembrie.

Colecţia mai cuprinde următoarele ecranizări: Raţiune şi simţire,  Marile speranţe, Nord şi sud, Persuasiune, Tess D’Urbervilles, Regretele domnişoarei Austen, David Copperfield, Jane Eyre, Mândrie şi prejudecată (2 DVD-uri).


×